İncelemelerManşetler

Vestel Venus Z10 İncelemesi

Vestel son yıllarda “yerli üretim” vurgusuyla Türkiye’deki akıllı telefon pazarının önemli oyuncularından biri hâline geldi. Venus serisi telefonlarıyla giriş seviyesi için uygun seçenekler sunan Vestel, 2017 itibarıyla stratejisinde biraz değişikliğe gitti ve daha üst segmentlere de göz kırpmaya başladı. Bu yeni stratejinin ilk ürünü ise Vestel’in “bugüne kadar ürettiğimiz en iyi Venus” telefonu olarak nitelediği Venus Z10 oldu. Vestel Venus Z10 inceleme yazımızda Vestel’in en yeni amiral gemisi telefonunu sizler için mercek altına aldık.

Vestel Venus Z10 inceleme: Tasarım

Venus Z10, şık hatları ve tasarımıyla görenleri ilk bakışta etkilemeyi başaracak türden bir telefon. Test merkezimize gelen Venus Z10’un safir renginde olması da bu etkiyi biraz daha artırıyor. Safir, Venus Z10’a gerçekten oldukça yakışıyor.

Akıllı telefonun sadece 7.4 mm. kalınlığındaki metal kasası, tartıda 146 gram çekiyor. Elde oldukça hafif bir hissiyat veren telefon, tek elle sıkıntı yaşamadan kullanılabiliyor. Venus Z10 elde tutulurken, baş parmakla telefonun menüsünde rahatlıkla gezinmek mümkün oluyor. Akıllı telefonun tasarımında yuvarlatılmış köşeleri de ayrıca dikkat çekiyor.

Venus Z10’un üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Alt kenarda ise tek bir hoparlör ızgarası, USB-C girişi ve mikrofon bulunuyor. Sol kenara geçtiğimizde nano SIM ve microSD kartlarını birlikte barındıran yuva karşımıza çıkıyor. Bu yuva telefonun kutusundaki iğnenin yardımıyla yerinden çıkarılıyor. Sağ kenarın ortasında Z10’un güç butonu bulunuyor. Bu butonun biraz üzerinde ise ses kontrol tuşları yer alıyor.

Venüs Z10’un arka panelinin üst ve alt kısmında anten şeritlerinin varlığı göze çarpıyor. Arka kamera ve LED flaş da üst kısımdaki anten şeridinin üzerine yerleştirilmiş. Panelin üst orta kısmında Venus’u sembolize eden “V” harfi bulunuyor. Alt tarafta ise “venus” yazısı yer alıyor.

Ön tarafa geçildiğinde ise Gorilla Glass 3 ile kaplı 5.2 inç IPS ekranın üstünde ön kamera ve kulaklık hoparlörü bulunuyor. Ekranın altına ise parmak izi tarayıcısı yerleştirilmiş. Bu noktada parmak izi tarayıcısının oldukça hızlı çalıştığını belirtmek gerekiyor. Tarayıcının yerleştirildiği tuşun sertliği özellikle ekran tamamen kapalıyken kilidi açma konusunda sorun çıkarma potansiyeli taşısa da, parmak izi düzgün biçimde tanıtıldığı takdirde bu durum herhangi bir problem oluşturmuyor.

Vestel Venus Z10 inceleme: Ekran

Venus Z10, yukarıda da belirttiğimiz gibi 5.2 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Söz konusu ekran, 1920 x 1080 piksel Full HD çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 424 ppi. IPS panel tercihi sayesinde Venus Z10, geniş bir görüş açısı ve renk doygunluğu sunmayı başarıyor.

Renk gamının genişliği de telefonun dikkat çeken karakteristik özellikleri arasında bulunuyor. Vestel de telefonun özelliklerini anlatırken bu noktanın üzerinde ayrıca duruyor. Venus Z10, geniş renk gamı sayesinde kullanıcılarına oldukça canlı görüntüler sunuyor.

Ekranın parlaklık seviyesinin de tatmin edici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Böylelikle Venus Z10 hem multimedya içerik tüketimi hem de oyun deneyimi için uygun bir cihaz hâline geliyor. Venus Z10’un ekranının parlaklığı otomatik olarak ayarlanabiliyor. Bu sayede farklı ışık koşullarında telefonun ekranını görmek bir sorun olmuyor. Venus Z10’un ekranının güneş ışığı altında da rahatlıkla görülebiliyor.

Venus Z10’un ekranının kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Segmentinin ilerisinde bir ekran deneyimi sunan Venus Z10, parlaklığı ve geniş renk gamıyla multimedya içerik tüketimi için çok uygun bir profil çizmeyi başarıyor.

Vestel Venus Z10 inceleme: Donanım ve Performans

Venus Z10’un kalbinde Qualcomm Snapdragon 435 işlemci bulunuyor. 1.4 GHz frekansında çalışan işlemci, 8 çekirdek taşıyor. Snapdragon 435’e Adreno 505 grafik işlemcisi, 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.

4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanının Venus Z10 adına fark yarattığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Zira Venus Z10’a rakip olarak nitelenebilecek telefonlarda bu bellek ve dahili hafıza kapasitelerine rastlamak çok da kolay olmuyor. 4 GB RAM’in varlığı sayesinde telefonda arka planda birden fazla uygulama çalışsa bile bir tıkanma görülmüyor.

64 GB dahili depolama alanının varlığı ise kullanıcılara fotoğraflarını, videolarını ve diğer içeriklerini başka çözümlere fazla ihtiyaç duymadan cihazda tutma imkanını sağlıyor. Ekstra depolama alanına ihtiyaç duyanlara ise Venus Z10, 2 TB’ye kadar microSD kart desteği sunuyor. MicroSD kart desteğinin de devreye girmesiyle birlikte depolamanın sorun olmaktan tamamen çıkacağı söylenebilir.

Venus Z10’da internette gezinirken birden fazla sekme açılsa bile bu durum kullanıcılar adına bir sorun teşkil etmiyor. İnternet üzerinden müzik dinlerken veya video izlerken de Venus Z10 problem çıkarmıyor. Dolayısıyla Venus Z10’un evdeyken veya dışarıdayken internet üzerinden multimedya içeriklere erişmek isteyenleri yarı yolda bırakmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

Sistemi zorlayacak cinsten oyunlar ise Venus Z10’u biraz sıkıntıya sokabiliyor. 4 GB RAM burada da imdada yetişiyor. Ancak Qualcomm Snapdragon 435 işlemcinin bir performans canavarı olmadığını da itiraf etmek gerekiyor. Bu nedenle oyunlar yüklenirken veya oyun içi geçişlerde problem yaşanabiliyor.

Günlük rutin kullanımda ise kullanıcılar pek fazla sıkıntıyla yüz yüze gelmiyor. Venus Z10 internette gezinirken, e-postaları kontrol ederken veya sosyal medyada takılırken pürüzsüze yakın bir deneyim sunuyor. Telefon arka planda çok sayıda uygulama çalışırken bile takılma veya aşırı ısınma gibi sorunlar görülmüyor.

Venus Z10’un performansının beklentileri karşılamasında Vestel’in yazılım konusundaki tercihleri de önemli rol oynamış gibi görünüyor. Kullanıcı arayüzünü mümkün olduğunca Android’in saf arayüzüne yakın tutan Vestel, bazı görevleri de Google’ın hemen hemen tüm telefonlarda bulunan uygulamalara devrediyor.

Venus Z10, AnTuTu benchmark testinden 46827 puan alıyor. Geekbench 4 ile gerçekleştirilen benchmark testinden ise tek çekirdekte 680, çok çekirdekte ise 2910 puanla ayrılıyor. Söz konusu rakamların Venus Z10’un bileşenlerine sahip bir telefon için normal değerler olduğu söylenebilir. Telefon işlemci bakımından çok kuvvetli olmasa da, 4 GB RAM pek çok yere yetişebiliyor.

Vestel Venus Z10 inceleme: Pil

Vestel Venus Z10’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3050 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Bu pil ve Venus Z10’un diğer bileşenleri bir araya gelince kullanıcılara bir günü sabahtan akşama kadar rahatlıkla çıkarmalarını sağlayacakları bir pil ömrü sağlanıyor.

Ortalama yoğunluklu kullanım senaryoları Venus Z10 için hiçbir sorun çıkarmıyor. WhatsApp ile ara ara mesajlaşmak, birkaç kez telefonla görüşmek, e-posta kontrol etmek, sosyal ağlarda gezinmek, Spotify üzerinden müzik dinlemek ve YouTube üzerinden video izlemek gibi eylemleri barındıran bu senaryoda telefon 1 günü rahatlıkla çıkarıyor.

Kullanım dozu azaldığında ise telefonun pil ömrü 2 güne kadar yükselebiliyor. Bu tablonun oluşmasında Venus Z10’un bekleme konumundayken pek fazla güç tüketmemesi önemli bir rol oynuyor. Oyun oynamak gibi aktiviteler devreye girdiğinde ise pil ömrünü 1 günün ötesine taşımak pek mümkün olmuyor. Ancak bu durumun kullanıcılar adına çok ciddi bir sorun teşkil etmediği söylenebilir.

Vestel Venus Z10 inceleme: Yazılım

Vestel Venus Z10 kutusundan Android 7.1 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Arayüzde fazla özelleştirmeye gitmeyen Vestel, kullanıcılara saf Android’e yakın bir deneyim sunuyor. Bu tercih hem telefonun performansını yukarıya çekiyor, hem de telefona daha hızlı biçimde ulaşmayı sağlıyor.

Arayüzü mümkün olduğunca sade tutmayı amaçlayan Vestel, bu hedef doğrultusunda pek çok görevi Google’ın neredeyse tüm Android telefonlarda ön yüklü olarak bulunan uygulamalarına devretmiş. Venus Z10’da varsayılan internet tarayıcısı Google Chrome olurken, kamerayla kaydedilen fotoğraf ve videolar Google Fotoğraflar uygulaması üzerinden görüntüleniyor. Akıllı telefonda e-posta erişimi için ön yüklü sunulan uygulama da Gmail oluyor.

Google’ın ön yüklü uygulamalarına Venus Z10’un ana ekranına yerleştirilen çeşitli klasörler üzerinden erişiliyor. Google klasöründe Chrome, Gmail, Haritalar, YouTube, Fotoğraflar ve Duo gibi uygulamalar bulunuyor. Üretkenlik uygulamaları ise “Oluştur” adını taşıyan klasöre yerleştirilmiş. Bu klasörde Google Drive, Google Keep, Dokümanlar, Slaytlar ve E-Tablolar gibi uygulamalar bulunuyor. Yine ana ekran üzerindeki Play klasörü ise Google Play Müzik ve Google Play Filmler servislerine ulaşmayı sağlıyor.

Ana ekranın alt kısmında yer alan araç çubuğu üzerinden Telefon, Mesajlar, Kişiler ve Kamera uygulamalarına erişiliyor. Burada Mesajlar ve Kişiler uygulamalarının ikonlarının üzerine biraz bastırıldığında belli özelliklere hızlı erişim sağlayan bir menü çıkıyor. Örneğin, Mesajlar uygulamasının ikonuna dokunulduğunda kullanıcılar gelen kutularındaki mesajları hızlı biçimde açıyor veya yeni bir mesaj oluşturabiliyor.

Akıllara iPhone’ların 3D Touch’ını getiren bu özellik, başka bazı uygulamalarda da işliyor. Twitter uygulamasının ikonu üzerine dokunulduğunda ekrana arama yapmak, yeni tweet ve yeni mesaj yazmak ve QR kodu taratmak için kısayollar çıkıyor. Google’ın ön yüklü olarak sunduğu uygulamaların önemli bir kısmı da bu özelliği destekliyor.

Ana ekranın alt kısmındaki araç çubuğu yukarıya doğru sürüklendiğinde kullanıcıların karşısına Venus Z10’un uygulama menüsü çıkıyor. Bu menü üzerinden cihazda bulunan tüm uygulamalara erişilebiliyor. Uygulamaların alfabetik olarak dizildiği bu ekranın üst kısmında yer alan arama çubuğu ise ihtiyaç duyulan uygulamaya hızlı biçimde ulaşmayı sağlıyor.

Vestel telefonu şişirmemeye özen gösterse de, kendisine ait bazı uygulamaları cihaza yerleştirmeyi ihmal etmemiş. VMarket, Vestel Cloud ve Vestel Mobil Asistan gibi uygulamalar telefonla birlikte geliyor. Bir uygulama mağazası olan VMarket üzerinden Vestel’in tavsiye ettiği uygulamalar indirilebiliyor.

Vestel, VMarket aracılığıyla kullanıcılarına çeşitli fırsatlar da sunuyor. Vestel Cloud, adından da anlaşılabileceği üzere dosyaları bulutta saklamayı mümkün kılıyor. Vestel Mobil Asistan uygulaması ise Vestel’in katalogundaki tüm ürünlerin kullanımını kolaylaştıracak bilgileri barındırıyor. Uygulama üzerinden kullanıcılara ürünleriyle ilgili sorunlarında canlı destek de sunuluyor.

Vestel Venus serisinin alamet-i farikası hâline gelen özel zil ve bildirim sesleri Venus Z10’da da mevcut. Venus Z10 sahipleri gelen aramalarda zil sesi olarak Çayda Çıra, Çökertme, Misket gibi türküleri duyabiliyor. Bildirimler için ise ney, tef veya zurna gibi enstrümanlar veya simitçi ya da bozacı seslerin arasından seçim yapılabiliyor.

Vestel Venus Z10 inceleme: Kamera

Vestel Venus Z10’un arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/2.0 diyafram genişliğine sahip kamera, hem optik hem de elektronik görüntü sabitleme özelliği taşımasıyla dikkat çekiyor. Hareketli objelere otomatik olarak odaklanabilmesi de kameranın dikkat çeken yetenekleri arasında bulunuyor. Arka kameraya çift tonlu LED flaş da eşlik ediyor.

Kağıt üzerinde oldukça iyi duran bu değerler, uygun ışık koşullarında da Venus Z10 ile oldukça net fotoğrafların çekilmesini sağlıyor. Gün ışığı altında veya iyi aydınlatılmış ortamlarda Venus Z10’un kamerasıyla detay seviyesi yüksek, canlı kareler yakalanabiliyor.

Işık koşullarının çok iyi olmadığı ortamlarda ise devreye HDR ve BSI giriyor ve fotoğrafların kalitesi korunuyor. Ancak bu noktada Venus Z10’un gece çekim performansının çok da iyi olmadığını belirtmek gerekiyor. Venus Z10 ile çekilen gece fotoğraflarında gürültü etkisi açık biçimde görülüyor. Ancak bu problemin Venus Z10 ile aynı sınıfta konumlanan telefonların büyük kısmında varolduğunu unutmamakta fayda var.

Akıllı telefonun önünde ise f/2.2 diyafram genişlikli 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Yüz algılama özelliğine sahip ön kamera ile oldukça net özçekimler gerçekleştirilebiliyor.

Vestel Venus Z10’un kamera uygulaması oldukça kullanışlı. Kameranın sunduğu farklı çekim modları arasında rahatlıkla geçiş yapılıyor. Kamerada spor, gece portre, plaj, gün batımı gibi özel çekim modları bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde kamera arayüzündeki üç dişliden oluşan ikona dokunarak kameraya ince ayar yapabiliyor.

Açılan menü üzerinden beyaz dengesi, ISO, doygunluk, kontrast, pozlama gibi kriterlerde değişiklik gerçekleştirilebiliyor. Venus Z10’un kamera uygulamasında kullanıcılara fotoğraflarını renklendirmeleri adına çeşitli efektler de sunuluyor.

Venus Z10’un arka kamerasıyla 1080p Full HD çözünürlükte video kaydı yapılabiliyor.

Vestel Venus Z10 inceleme: Sonuç

Venus Z10, Vestel tarafından “Bugüne kadarki en iyi Venus telefonu” olarak niteleniyor. Venus Z10’un sunduğu deneyime, tasarımına, sahip olduğu özelliklere ve taşıdığı bileşenlerin bir kısmına bakıldığında bunun yerinde bir niteleme olduğu anlaşılıyor. Venus Z10 ile Vestel orta segmentte daha iddialı hâle gelmeyi hedeflediğini gösteriyor.

Venus Z10’un fark yaratan özellikleri arasında ilk sırayı 4 GB RAM’i alıyor. RAM kapasitesinin muadillerine kıyasla yüksekliği sayesinde Venus Z10’un performansı önemli ölçüde yukarıya çıkıyor. Günlük görevlerde herhangi bir sıkıntı yaşatmayan telefon, işlemcisinin açığını RAM’i ile kapatıyor. Vestel’in saf Android’e oldukça yakın bir deneyim sunması ve telefonu ön yüklü uygulamalarla şişirmemesi de performansı yukarıya çeken faktörler arasında bulunuyor. Yine rakip telefonlara kıyasla daha geniş olan 64 GB dahili depolama alanı da kullanıcıları yer sıkıntısı yaşamaktan kurtarıyor.

Venus Z10’un düşük not aldığı alanlarda ise ilk olarak kameranın gece performansı öne çıkıyor. Kamera düşük ışıkta fazla sorun yaşamasa da gece çekimlerindeki gürültü etkisi çok net görülüyor. Alt kenarında yer alan tek hoparlör ızgarasından çıkan sesin kalitesinin yüksek olmaması ise Venus Z10’u, 5.2 inç Full HD ekranın varlığına rağmen, multimedya tüketimine uygun olmaktan alıkoyuyor. Parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı çalışsa da, özellikle ekran kapalıyken dokunuşun algılanmasında sorun olabildiğini de belirtmek gerekiyor. Ancak bu sorunun üstesinden parmağı oldukça özenli biçimde taratarak gelmek mümkün.

Vestel Venus Z10, 1499 TL’lik fiyat etiketiyle akıllı telefonunu giriş seviyesi ve orta segment arasında konumlanan bir cihazla yenilemek isteyenler için dikkate değer ve şık seçenekler arasında yer alıyor.