Vestel geçen yıllar içinde Türkiye akıllı telefon pazarının en önemli oyuncularından biri hâline gelmeyi başardı. Venus ailesi altında farklı seriler sunan şirket, farklı fiyat noktalarına ve ihtiyaçlara dokunuyor. Amiral gemisi olarak konumlanabilecek orta üst segment telefonlara yönelirken giriş seviyesini de unutmayan Vestel, geçtiğimiz sonbaharda Venus e4’ü tanıtmıştı. Vestel Venus e4 inceleme yazımızda şık tasarımı ve hafif kasasıyla dikkat çeken ve temel mobil ihtiyaçlarını etkileyici şekilde karşılayan telefonuna dair bilgileri ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
[wp-review id=”194616″]
Vestel Venus e4 inceleme: Tasarım
Vestel Venus e4, sade ancak şık tasarıma sahip bir telefon olarak tanımlanabilir. 147.4 x 70.6 x 8.7 mm. boyutlarındaki telefon, tartıda 145 gram çekiyor. Oldukça hafif olan telefon, elde rahatlıkla tutuluyor ve bir ağırlık hissi vermiyor. 5.45 inç büyüklüğündeki ekran tek elle rahatlıkla kullanılabiliyor, ekranda her yere rahatlıkla ulaşılabiliyor. Yuvarlatılmış köşeler de telefonun genel olarak sade tasarımında öne çıkan noktalar arasında bulunuyor.
Vestel Venus e4’ün 5.45 inç büyüklüğündeki ekranı 2.5D camla korunuyor. Camla kapla ön paneli plastik çerçeve ve çıkarılabilir plastik arka kapak tamamlıyor. Plastik arka panel, parlak dokunuş sayesinde adeta camla kaplanmış gibi görünüyor. Bu da telefona daha klas bir hava kazandırıyor.
Vestel Venus e4’ün sol kenarı tamamen boş bırakılmış. Sağ kenara geçildiğinde ise orta üst bölüme yerleştirilen güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. Günümüzde pek çok telefonda alt kenarda bırakılan USB girişi ve 3.5 mm. kulaklık jakı, Vestel Venus e4’te üst kenarda bulunuyor. Akıllı telefonun alt kenarında ise mikrofon ve hoparlör ızgarası yer alıyor. Bu hoparlörden çıkan sesin, ne yazık ki, yüksek ve kaliteli olmadığını belirtmek gerekiyor.
Akıllı telefonun ön panelinde herhangi bir tuş bulunmuyor. Ekranın kenar çerçevelerini hatırı sayılır ölçüde incelten Vestel, üst ve alt çerçeveleri ise görece kalın tutmuş. Ekranın alt kısmı boş bırakılırken, üst kenarda ahize hoparlörü ve ön kamera bulunuyor.
Arka tarafa geçildiğinde panelin üst kısmında 13 megapiksel arka kamera ve LED flaş kullanıcılara merhaba diyor. Biraz aşağıya doğru inildiğinde ise yuvarlak parmak izi tarayıcısı görülüyor. Panelin alt kısmında ise Venus logosu yer alıyor. Günümüzde pek çok telefon yekpare kasalara sahip, ancak Vestel Venus e4’ün arka kapağını yerinden çıkarmak mümkün. Bunun için kasanın sağ alt kenarındaki küçük boşluk kullanılıyor. Hafif bir tırnak müdahalesiyle kapak yerinden kaldırılıp çıkarılabiliyor.
Arka kapak kaldırıldığında kullanıcıları 2900 mAh kapasiteli pil karşılıyor. Nano SIM ve microSD kartları takabilmek için pili yerinden çıkarmak gerekiyor.
Vestel Venus e4 inceleme: Ekran
Vestel Venus e4, 5.45 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 2.5D camla korunan 18:9 görüntü oranlı bu ekran, 1440 x 720 piksel HD+ çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 295 ppi.
Vestel’in 18:9 görüntü oranıyla akıllı telefon pazarındaki trendleri takip etmeyi sürdürdüğü rahatlıkla söylenebilir. Şirket, buna rağmen çentiğe karşı mesafeli duruşunu koruyor. Günümüzde artık farklı segmentlerdeki pek çok telefonda ekran çentiğine rastlamak mümkün olsa da, Vestel markalı telefonlarda henüz çentik bulunmuyor. Venus e4 de bu durumda bir istisna yaratmıyor.
Vestel Venus e4’te ekran çözünürlüğünün sadece HD+ olması can sıkıcı bir durum olarak tanımlanabilir. Buna rağmen, parlak ışıklar altında bile ekranı görmekte bir sıkıntı yaşanmıyor. Akıllı telefonun ekran parlaklığı, ortamdaki ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Çözünürlüğün çok yüksek olmaması, Venus e4’ü multimedya içerik tüketimi için ideal bir telefon olmaktan biraz uzaklaştırıyor.
Vestel Venus e4’te ekranla ilgili pek çok ayar, akıllı telefonun Ayarlar uygulaması içindeki Ekran sekmesinde yapılabiliyor. Kullanıcılar ekran parlaklığını, gece ışığı modunun aktivasyonunu, ekranın uyku süresini ve yazı tipi boyutunu bu sekme üzerinden kendi tercihlerine göre düzenleyebiliyor.
Mavi ışık filtresi artık hemen hemen her telefonda bulunan standart bir özelliğe dönüşmüş durumda. Bu özellik, Venus e4’te “gece ışığı” ismiyle kullanıcılara sunuluyor. Gece ışığı özelliği gün batımından gün doğumuna kadar devrede olacak şekilde ayarlanabiliyor. İsteyenler özelliğin işlemeye başlaması için kendi takvimlerini de oluşturabiliyor. Amber renk tonunun yoğunluğu da kullanıcılar tarafından kendi gözleri için en uygun şekilde ayarlanabiliyor.
Vestel Venus e4 inceleme: Donanım ve Performans
Vestel Venus e4’ün kalbinde dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 425 yonga seti bulunuyor. Bu yonga setinde görsel yükü Adreno 308 grafik işlemcisi üstleniyor. Qualcomm Snapdragon 425’in varlığı, Venus e4’ü giriş segmentinin tipik temsilcileri arasına yerleştiriyor.
Vestel Venus e4’te Qualcomm Snapdragon 425 yonga setine 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. 16 GB’lık depolama alanının yaklaşık 6 GB’lık kısmı Android tarafından kullanılıyor. Bu nedenle cihaz sahiplerinin erişebildiği alan 10 GB ile sınırlı kalıyor. MicroSD kart desteği sayesinde dahili depolama alanının üstüne 128 GB daha eklenebiliyor. Depolama alanı konusunda sıkıntı yaşamaktan korkanlar için telefonda Google Drive ve Vestel Cloud gibi bulut depolama uygulamalarının ön yüklü olarak sunulduğunu belirtmekte de fayda var.
Qualcomm Snapdragon 425 ve ortakları, giriş segmentinde konumlanan bir telefondan beklenen performansı sergileme konusunda problem yaşamıyor. Akıllı telefon internette gezinirken, sosyal medya uygulamalarında dolaşırken, müzik dinlerken, video izlerken veya e-posta uygulamasını kullanırken ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmıyor. Uygulamalar oldukça hızlı bir şekilde başlatılıyor.
Bütün bu işlemler arka planda Spotify çalışırken yapılsa bile büyük bir aksamayla karşılaşılmıyor, bir takılma yaşanmıyor. Kısacası arka planda çalışan uygulamalar, telefonun performansında gözle görülür bir düşüşe sebep olmuyor. Yine de, telefondan maksimum performansı daha iyi alabilmek adına uygulamaların Lite versiyonlarını tercih etmenin daha doğru bir hareket olacağını belirtmek gerekiyor.
Vestel Venus e4’te biyometrik güvenlik çözümü arayanlar için parmak izi tarayıcısı mevcut. Arka panelin ortasında bulunan parmak izi tarayıcısı biraz çukurda kalıyor. Bu nedenle parmağın tarayıcıya temasını sağlamak, alışana kadar biraz zor olabiliyor. Bu da tarayıcının kilidi açma konusunda sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Ancak parmak izi algılandıktan sonra telefonun kilidi hızlı bir şekilde açılıyor.
Vestel, Android arayüzüne küçük dokunuşlar yapma geleneğini e4’te de sürdürüyor. Bu da akıllı telefonun, teknik donanımı çok güçlü olmamasına rağmen, sorunsuz bir deneyim sunmasında önemli rol oynayan faktörler arasında bulunuyor. Arayüz konusunda kendi tarzını genel hatlarıyla koruyan Vestel, Android’in saf versiyonunda görülen bazı unsurları da değiştirmeden kullanıcılarına sunuyor.
Qualcomm Snapdragon 425 yonga seti ve 2 GB RAM oyunlar için pek ideal bir çift değil. Buna rağmen, telefondan yüksek kaynak ve performans talep etmeyen oyunları Vestel Venus e4’te oynamak bir sorun yaratmıyor. Akıllı telefon AnTuTu benchmark testinde 45374 puan alıyor. Venus e4, Geekbench 4 benchmark testinden ise tek çekirdekte 679, çok çekirdekte 1864 puanla ayrılıyor. Taşıdığı teknik donanıma göre bakıldığında bunların Vestel Venus e4 için normal sonuçlar olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Vestel Venus e4 inceleme: Pil
Vestel Venus e4, ihtiyaç duyduğu enerjiyi 2900 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Pilin kapasitesi ilk bakışta düşük gibi görünse de, Venus e4’ün teknik kadrosu da dikkate alındığında bir günü çıkarmak için yeterli olduğu izlenimini oluşturuyor. Gerçek kullanım sonucunda ulaşılan veriler de bu izlenimi destekliyor.
Sosyal medya uygulamalarını kullanmak, Chrome ile internette dolaşmak, yaklaşık 4 saat boyunca Spotify’da müzik dinlemek, YouTube’da birkaç video izlemek, Facebook Messenger aracılığıyla mesajlaşmak ve birkaç telefon görüşmesi yapmak gibi eylemlerin içinde bulunduğu ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda Venus e4’ün pili, bir günü sabah kalktıktan gece yatana kadar çıkarmak için yeterli oluyor.
Pek çok telefonda bulunan pil tasarrufu özelliği, Venus e4’te de mevcut. Dileyen kullanıcılar, pilin doluluk oranı yüzde 15 seviyesine indiğinde pil tasarrufunun otomatik olarak devreye girmesinin önünü açabiliyor. Bu mod aktif hâle getirildiğinde cihazı çalışır vaziyette tutmak adına performansı düşürülüyor.
Vestel Venus e4’ün pili micro USB girişi üzerinden şarj ediliyor. Akıllı telefonun içinde bulunduğu fiyat kategorisi düşünüldüğünde bu tercihe çok da şaşırmamak gerekiyor. Qualcomm Quick Charge 1.0 hızlı şarj özelliğinin varlığı ise Venus e4’ün pilini muadili olabilecek telefonlara kıyasla yaklaşık yüzde 40 oranında daha hızlı biçimde doldurmayı sağlıyor.
Vestel Venus e4 inceleme: Yazılım
Vestel Venus e4 kutusundan Android 8.1 Oreo ile yüklü olarak çıkıyor. Akıllı telefonun tanıtıldığı dönemde Android Pie’ın dağıtımı henüz yeni başlamıştı. Dolayısıyla işletim sistemi sürümü olarak Oreo’nun bulunmasına çok şaşırmamak gerekiyor. Vestel’in Android’in saf hâlinin üstüne yaptığı dokunuşların büyük kısmını Venus e4’te de görmek mümkün. Dolayısıyla Vestel’in Venus telefonlarıyla daha önceden haşır neşir olanlar için Venus e4 tanıdık bir deneyim sunacaktır.
Venus e4’ün arayüzündeki bazı ikonlar, Vestel tarafından özelleştirilmiş. İkonlarda bazı değişiklikler olsa da, arayüzde gezinme deneyiminde çok büyük bir farklılık görülmüyor. Özellikle uygulamaların alfabetik biçimde dizildiği uygulama çekmecesi, pek çok Android telefonda görülenlere fazlasıyla benziyor.
Piyasadaki Android telefonların hemen hemen hepsinde bulunan Google uygulamaları Venus e4’te de kullanıcıları karşılıyor. Ana ekranda bulunan Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Duo, Google Fotoğraflar gibi uygulamalar bulunuyor. Hemen bu klasörün yanında bulunan Oluştur klasöründe ise Google Drive ve Google Keep Notları uygulamaları yer alıyor. Play klasöründe ise Google Play Müzik ve Google Play Filmler uygulamaları kullanıcıları karşılıyor.
Android’e kendi dokunuşunu yapan Vestel, Google’ın bazı uygulamalarına asli görevler vermekten de geri kalmamış. Telefonda varsayılan internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstleniyor. E-posta alışverişi için ise Gmail kullanılıyor. SMS’lere Android Mesajlar uygulaması üzerinden erişilirken, takvim ihtiyacını da Google Takvim karşılıyor.
Vestel’in VMarket adını taşıyan uygulama mağazası, Venus serisinin diğer üyelerinde olduğu gibi, Venus e4’te de kullanıcıları karşılıyor. Bu mağazada Vestel’in kullanıcılarına önerdiği Android uygulamalarına erişmek mümkün oluyor. Mağazada Vestel tarafından geliştirilen uygulamaların sayıca fazla olması dikkat çekiyor. Vestel Vclone, Vestel Mobil Asistan, Canlı Destek, Vestel Smart Remote ve VFit gibi uygulamalar bu grubun üyeleri olarak öne çıkıyor. Bunların yanında Yodiviki, ESET Mobile Security, Diyetkolik, Yandex Browser, BiSU, English Ninjas da uygulama mağazasının diğer üyeleri arasında bulunuyor.
Burada yer alan uygulamalar içindeki en dikkat seçeneklerden biri olan Vestel Vclone uygulaması ile Vestel Venus e4’e eski telefondaki verileri Wi-Fi Direct aracılığıyla aktarmak mümkün oluyor.
Vestel Venus serisi telefonlarında neredeyse ilk günden bu yana oldukça keyifli zil ve bildirim sesleri sunuyor. Venus e4’te de bu zil bildirim sesleri duyuluyor. Kapadokya, Selçuklu gibi yerel motifler taşıyan melodilerin yanı sıra; Çayda Çıra, Çökertme, Misket ve Silifke’nin Yoğurdu gibi türküler de Venus e4’te zil sesi olarak ayarlanabiliyor. Bildirim sesi seçenekleri arasında ise Boza, Kaşık, Kestane, Ney ve Zurna gibi yerel sesler bulunuyor.
Vestel Venus e4’te farklı tema seçenekleri de bulunuyor. Bu temalar telefonu sadece görsel olarak değiştirmekle yetinmiyor. Eğer kullanıcılar onay verirse, temayla birlikte zil sesleri de temaya uygun şekilde değiştiriliyor. Vestel Venus e4’ün kullanıcı arayüzünde dolaşım sanal navigasyon tuşlarıyla sağlanıyor.
Vestel Venus e4’te bazı uygulama ikonlarına uzun süre boyunca dokunulduğunda kullanıcıların karşısına çeşitli kısayollar çıkıyor. Örneğin, Twitter ikonuna dokunulduğunda yeni tweet, yeni mesaj ve QR kodunu tarama gibi seçenekleri görmek mümkün oluyor. YouTube ikonundan çıkan kısayollarda ise Trendler ve Abonelikler gibi bölümlere hızlı erişim sağlanıyor.
Vestel Venus serisinin diğer üyelerinin büyük kısmı gibi, Venus e4’te de FM radyo kullanıcıları karşılıyor.
Vestel Venus e4 inceleme: Kamera
Vestel Venus e4’ün arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Telefonun önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Vestel her iki kamerayla da portre modunda fotoğraf çekilebilmesine özellikle vurgu yapıyor. Venus e4’te arka kameraya LED flaş da eşlik ediyor.
Vestel Venus e4’ün arka kamerası, uygun ışık koşulları yakalandığında makul bir performans sergiliyor. Otomatik modda net kareler yakalayabilen telefonda, renklerin daha canlı bir görünüm için yapay olarak şişirilmemesi önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Fotoğraf karelerinin doğallığını koruması da Venus e4’ün artı hanesine yazılıyor.
Vestel Venus e4’ün arka kamerası arka kamerası yüksek kontrastlı karelerde pek fazla sıkıntı yaşamasa da, renklerdeki solgunlaşmanın etkisini fark etmek pek zor olmuyor. HDR desteği sayesinde ters ışıkla çekilen fotoğraflarda bile hatırı sayılır bir detay seviyesine ulaşılabiliyor. Kamerada otomatik odaklama özelliği de mevcut.
Portre modu da Vestel Venus e4’ün kamerasının önemli özellikleri arasında yer alıyor. Kullanıcılar hem arka hem de ön kamerayla çekilen portrelerde, bokeh efektinin ne kadar yoğunlukta uygulanacağını diyafram genişliği ayarı üzerinden değiştirebiliyor. Portrenin çekildiği ortamlarda ışık koşulları makul seviyede olması durumunda ortaya oldukça net kareler çıkıyor. Buna rağmen, asıl yükü yazılım üstlendiği için portre modundaki karelerin biraz yapay göründüğünü söylemek gerekiyor.
Venus e4’ün kamerasında farklı çekim modları bulmak mümkün. Standart ve Pro modlarla yetinmeyen Vestel, farklı formatlarda daha kaliteli kareler yakalamayı sağlayacak seçenekler de sunuyor. Örneğin, gün batımında en iyi kareleri yakalamak isteyenler için Gün batımı modu bulunuyor. Manzara modu ise güzel manzaraların hakkını veren fotoğraflar çekmeye yardımcı oluyor. Bu modlara ek olarak, Venus e4’ün kamerasında yüzleri daha da pürüzsüz hâle getiren yüz güzelleştirme özelliği de mevcut.
[tg_gallery_slider gallery_id=”194717″]
Vestel Venus e4’ün arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü video kaydı yapmak da mümkün oluyor.
Vestel Venus e4 inceleme: Sonuç
Vestel Venus ailesinin en yeni üyelerinden biri olan Venus e4, giriş segmentinin en tipik temsilcilerinden biri olarak tanımlanabilir. Sade ve kaliteli bir tasarıma sahip olmasıyla dikkat çeken Venus e4, hafifliğiyle ve elde rahatlıkla taşınabilmesiyle dikkat çekiyor. Giriş segmentindeki rakiplerine kıyasla daha şık görünmesi de Venus e4’ün artı hanesine yazılıyor.
Qualcomm Snapdragon 425 ve 2 GB RAM’in varlığı, Venus e4’ü giriş seviyesinin tipik temsilcileri arasına yerleştiriyor. Bu ikili çok güçlü görünmese de, Venus e4’ün pek çok standart görevi yerine getirmesi için yeterli oluyor. Vestel’in arayüzü büyük ölçüde sade tutması ve gereksiz müdahalelerden uzak durması da teknik kadronun sorunsuz şekilde çalışmasında önemli rol oynuyor. 16 GB dahili depolama alanının ise günümüz standartları çerçevesinde oldukça küçük olduğunu söylemek gerekiyor. Buna rağmen, microSD kart yuvasının varlığı sayesinde olumsuz etkiyi biraz olsun kırmak mümkün oluyor.
[tg_gallery_slider gallery_id=”194746″]
Vestel Venus e4, temel mobil iletişim ihtiyaçlarını karşılayacak ve akıllı telefon deneyimini oldukça sade biçimde yaşatacak bir cihaz arayanlar için en uygun seçenekler arasında yer alıyor. Fiyat etiketinde yazan rakam da Venus e4’ü dikkate değer telefonlar arasına yerleştiriyor.