Teknoloji

Venüs yüzeyinde hâlâ aktif volkanlar olabilir

venusDaha önceki araştırmalar, Venüs yüzeyinde Güneş sistemindeki diğer gezegenlere kıyasla daha fazla aktif volkan olduğunu ortaya koymuştu. Ancak bu volkanların aktif olup olmadığı konusunda henüz kesin bilgi yoktu. Yeni bir araştırma, söz konusu volkanlardan en az birinin kısa süre önce patladığını gözler önüne seriyor. Köln’de bulunan Alman Uzay ve Havacılık Dairesi’nde Piero D’Incecco liderliğindeki ekip tarafından yapılan araştırma, Idunn Mons volkanına daha yakından bakılmasını sağlıyor. 193 kilometre çapındaki yanardağın büyüklüğü, Dünya’daki en büyük aktif yanardağ olan Mauna Loa’nın çapının 120 kilometre olduğu göz önüne alınınca daha iyi anlaşılıyor.

Ekip, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 2006 ve 2007’de gerçekleştirilen Venus Express görevinde çekilen kızılötesi fotoğrafları ve NASA’nın 1990’larda Magellan uzay aracıyla çektiği yüksek çözünürlüklü radar fotoğraflarını birleştirdi. Gezegen teleskop ve uzay gemilerinin detaylı görüntüler yakalamasını engelleyen kalın bulutlarla kaplı olduğu için ekip farklı görüntü setleri kullanmak zorunda kaldı. Veri çözünürlüğünde sınırları zorlayan bir teknik kullanan araştırmacılar, bu yolla bulutların ötesini görebilmeyi başardı.

Ekip, bu çalışma sonucunda Idunn Mons etrafında beş belirgin lav akışını tespit etti. Bunlardan birinin dağın zirvesini kapladığı, diğerlerinin ise alt kısımlara doğru aktığı belirtildi. Bu bulguların Venus Express tarafından sıcak olarak nitelenen bölgelerle örtüştüğü açıklandı.

Venüs araştırmaları ivme kazanıyor

Mevcut veriler lav akışlarının taze olduğunu ve yenilendiğini gösteriyor. Ancak Idunn Mons’un aktif olup olmadığı konusunda daha kesin fikir sahibi olmak için yeni araştırmaların sonucunu görmek gerekiyor. Halihazırda Japonya ve ABD, Dünya’nın komşusunun daha yakından keşfi için araştırmalar yürütüyor.