Manşetler

Valensas VDP 2.0 platformuyla iOS cihazları üzerinde dijital dergi yayınını kolaylaştırıyor

2010 yılının başlarında iPad’in yayınlanmasından sonra yayın dünyası da yeni bir içerik dağıtım kanalı kazanmıştı. Sahip oldukları dokunmatik ekranlarla kullanıcının içerikle daha fazla etkileşim kurmasına izin veren dijital dergiler Apple’ın tabletinin piyasaya çıkışından kısa bir süre sonra ortalıkta görünmeye başlamıştı. Tam tamına üç yılın geçmesinin ardından Apple’ın mobil platformu üzerinden dağıtılan birçok dijital derginin bulunduğunu görüyoruz. Her ne kadar iOS’teki kadar yoğun olmasa da, Android ekosisteminde de hatırı sayılır miktarda dijital derginin veya dijital dergi uygulamasının bulunduğunu söyleyebiliriz.

vdp-logo-090413

İçeriğini tablet veya akıllı telefon gibi dijital ortamlara aktarmak veya doğrudan bu mecraları hedefleyen yeni bir yayın çıkarmak isteyenler için başvurabilecekleri çeşitli araçlar bulunuyor. Bunların arasında yer alan Valensas Teknoloji Hizmetleri’nin geliştirdiği VDP giderek daha fazla dikkat çekiyor ve bu platformu kullanan dijital dergi sayısı da her geçen gün artıyor. Bu noktada yeni yayınlanan VDP 2.0 ile birlikte işler daha fazla ivme kazanabilir; hem Valensas için, hem de içeriğini dijital ortama aktarıp daha fazla okuyucu kazanmak isteyen yayınlar için.

Geçtiğimiz mart ayında mevcut yayıncılara özel bir etkinlikle tanıtılan VDP 2.0 dijital dergi platformu nisan ayı başından itibaren de isteyen herkesin kullanımına sunuldu. VDP’nin web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilen VDP Manager 2.0 uygulaması önceki nesil uygulamaya göre tamamen farklı bir kullanıcı arayüzü ve araç paketiyle geliyor. Siteden indirdikten sonra hemen açıp kullanmaya başlayabileceğiniz uygulamanın içine PDF veya JPEG dosyalarını sürükle-bırak mantığıyla aktarabilirsiniz. Sadece bunu gerçekleştirdikten sonra bile derginiz dijital ortamda yayınlanmaya hazır hâle geliyor. Oluşturduğunuz bu dergiyi App Store üzerinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz VDP Viewer uygulamasıyla test edebilirsiniz. Bu noktada VDP Viewer ile VDP Manager’ın yüklü olduğu cihazların aynı ağ içinde olması ve aynı zamanda VDP Manager’ın yüklü olduğu bilgisayarda Bonjour sunucusunun açık, diğer bir deyişle paylaşıma izin verilmiş olması gerekiyor.

vdp-manager-2-0-090413

Sadece sayfaları uygulama içine aktararak derginizi yayınlayabilirsiniz. Ancak bir dijital dergiyi en güzel ve çekici kılan unsurlardan bir tanesi işin içine biraz interaktivite katmak. İşte bu noktada VDP 2.0 da sunduğu farklı araçlarla yardımcı oluyor. Butonlar ekleyip bunların bir web sitesine veya dergi içindeki başka bir sayfaya bağlanmasını sağlayabileceğiniz gibi, resim galerileri veya kaydırılabilir metinler ekleyerek dergiye biraz daha web sitesi havası kazandırabilirsiniz. WebKit aracıysa dergi içine bir internet sayfasını veya yerelde açılan bir HTML sayfasını eklemeye izin veriyor. Bu WebKit aracını kullanarak başka bir kaynaktan video oynatabilir veya aklınıza gelen farklı interaktif uygulamaların gerçeğe dönüşmesini sağlayabilirsiniz.

VDP sadece dikey oryantasyonda değil, yatay oryantasyonda da okunacak dergiler hazırlamaya ve yayınlamaya imkan veriyor. Ayrıca dilerseniz her iki oryantasyon için farklı versiyonlar hazırlayabilir, okuyucuların cihazı dikey tuttuklarında farklı, yatay tuttuklarındaysa farklı bir sayfa görüntülemesini mümkün kılabilirsiniz.

VDP 2.0 kolay ve pratik kullanıcı arayüzü sayesinde herhangi bir kod bilmeden dijital dergi oluşturmaya imkan tanıyor. Yukarıda sunulan araçlar ise esnek yapıları sayesinde akla gelebilecek farklı interaktif uygulamaların gerçeğe dönüşmesine imkan tanıyor. İşe kullanıcı tarafından bakacak olursak, Valensas Dergi Platformu bir dergiyi web sitesi gibi değil, gerçek bir dergi deneyimini tattıracak şekilde sayfa sayfa okumayı mümkün kılıyor.

VDP Manager ve VDP Viewer uygulamaları ücretsiz olarak sunuluyor. Bu da VDP 2.0 ile bir dijital dergi oluşturma deneyimini ilgi duyan herkesin ücretsiz olarak tadabileceği anlamına geliyor. Eğer derginizi App Store üzerinden dağıtmak isterseniz, ücretlendirme işin bu noktasında devreye giriyor. VDP’nin aylık 650 avro gibi bir lisans ücreti bulunuyor. Veri kullanımına veya özel çalışmalara göre ek ücretler de uygulanabiliyor. Valensas, VDP 2.0 ile birlikte yepyeni bir içerik dağıtım platformu da sunuyor. Bu dağıtım platformu gelişmiş kontrollere sahip bir yönetim paneliyle geliyor. Bu panel üzerinden sayılar kontrol edilebiliyor, dergi kullanıcılarına itme bildirimleri gönderilebiliyor.

VDP 2.0 platformu Türkiye’nin popüler dergilerinin dijitale geçiş yapmasında önemli bir araç vazifesi görüyor. LOG, Skylife, CNBC-e, Digiturk, SDN, Capital, Atlas, MediaCat, PCnet, Elle, İstanbul Life gibi dergiler Apple’ın iOS cihazlarını kullanan okuyucularıyla VDP sayesinde buluşuyor. Teknoblog’un içerik desteğini sağladığı ve editörlüğünü üstlendiği Avea Mobil Dergi de VDP 2.0 sayesinde okuyucularıyla buluşuyor. Bu arada Valensas’ın 2013 hedefleri arasında platformu Android ve Windows ekosistemlerine getirmek de bulunuyor. Bu durum yukarıda saydığımız dergilerin de Android ve Windows platformlarına girişi için kapının açılmış olacağı anlamına da geliyor.

İlgili >> VDP