Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar bugün çok özel bir yemek yiyecek. Bu yemeği özel kılan şey ise, menüdeki kırmızı marulun Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yetiştirilmiş olması.
Mürettebatın ihtiyaçlarının karşılanması için uzay gemisine sera kurulması, özellikle bilimkurgu filmlerinde sıklıkla görülen bir şey. Ancak gerçek kurgudan genellikle farklı işlediği için, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taze sebze tüketiminin mümkün hâle gelmesi biraz zaman aldı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 2002’den bu yana Lada adını taşıyan bir sera bulunuyor. Söz konusu serada mikro yer çekiminde bitki yetiştiriciliği üzerine çalışmalar yapılıyor. Ancak bugüne kadar çalışmaların sonucu sofraya konmamıştı.
NASA’dan yapılan açıklamada, kırmızı marulun 8 Temmuzda Scott Kelly tarafından ekildiği ve 33 günlük düzenli sulamanın ardından hasatın elde edildiği belirtildi. Ancak söz konusu sürecin birkaç tohum ekmek ve hasadı toplamaktan ibaret olmadığının altını çizmek gerekiyor. Uzay istasyonunda tohuma toprak ekmek mümkün olmadığı için, astronotlar “Veggie” adını taşıyan özel bir bitki yetiştirme sistemini kullanıyor.
Söz konusu sistemde önceden hazırlanmış yataklara atılan tohumlar, kırmızı ve mavi LED ışıklarının desteğiyle büyüyor. NASA geçtiğimiz yıl Veggie ile sebze yetiştirmeyi başarsa da, elde edilen ürünler test için Dünya’ya gönderilmişti. Sebzelerin tüketime uygunluğunu inceleyen NASA, sebzenin havayla temasının ardından yaşanabilecek sorunların üstünde durmuştu.
NASA’dan onayın gelmesinin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yetiştirilen marulların birkaç küçük işlemin ardından tüketilmesinin önü açıldı. Uzayda sebze yetiştirme konusuna büyük önem veren NASA, uzun süreli insanlı görevler için yetiştiriciliğin hayati olduğunu belirtiyor. Paketli gıdaların iki ya da üç yıllık bir tüketim ömrü olduğuna dikkat çeken ajans, uzay bahçelerinin Mars’a veya daha uzak bir hedefe yapılacak yolculuklar açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.