Teknoloji

Uykuya dalan Philae’den haber var

philae-ilk-foto-131114

Avrupa Uzay Ajansı’nın Şuriumov-Geraşimenko kuyruklu yıldızının üstüne indirmeyi başardığı insansız uzay aracı Philae, yeterli derecede güneş ışığı alamadığı için kuyruklu yıldızın tepelerinden birinin arkasında uyumaya ve güç toplamaya devam ediyor. Ancak Philae’nin operasyonundan sorumlu ekip bu sürede boş durmayarak Philae’nin Rosetta’dan ayrılmasından bu yana yaşananlara ilişkin yeni bilgileri paylaşmaya devam ediyor. Paylaşılan verilerden birinde Philae’nin kuyruklu yıldızın yüzeyinde inmesi gereken asıl alan görülüyor. Philae’nin bu alanı Rosetta’dan ayrılmadan önce Rosetta’nın görüntüleme servisi aracılığıyla kayıt altına aldığı ifade edildi.

Philae’nin inişi sırasında ayaklarındaki sensörler aracılığıyla kaydedilen ses ise bilim adamlarının kuyruklu yıldız yüzeyinin toz ve buz ile kaplı olduğu sonucuna varması için yeterli olmuştu. Philae’nin çapaları çalışmadığı için uzay aracı inişinin ardından iki kez sekmiş ve talihsiz biçimde yeterli miktarda güneş ışığı alamayacağı bir tepenin arkasında kalmıştı. Philae’nin bu bölgeden topladığı örneklerin analizinde ise kuyruklu yıldızın yüzeyinde karbon molekülleri bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Philae ekibi Rosetta’nın kameralarından ve CONSERT adı verilen özel bir vericiden faydalanarak Philae’nin kesin konumunu bulmaya çalışıyor. CONSERT sayesinde Philae’nin olabileceği muhtemel konumların sayısı ise ikiye kadar indirilmiş durumda. Uzay aracının bulunmasının ardından bilim adamlarının toplanan verileri daha kapsamlı biçimde analiz edebilmesi öngörülüyor.