Teknoloji

USB-C kablolarının şarj ve veri hızları için özel logolar

ab usb-c

USB standardının farklı platformlarda ve cihazlarda gözetimini gerçekleştiren USB Uygulayıcıları Forumu (USB-IF), şirketlerin USB-C kablolarını ve ambalajlarını USB4 ve 240 W gücüyle markalamak için kullanabilecekleri yeni resmi logoları tanıttı. Böylelikle USB-C kablo satın alırken farklı kablo türleri (şarj ve veri aktarım hızları gibi şeylerde büyük farklılıklar gösterebilir) hakkındaki kafa karışıklığının hafifletilmesi hedefleniyor.

USB-IF, müşterilere cihazlarının hangi şarj ve veri aktarım hızlarını desteklediğini göstermek için bunların paketlerine eklenecek yeni logolar hazırladı. Böylelikle söz konusu bilgilerin kullanıcılara açık ve kolaylıkla anlaşılır biçimde verilmesi sağlanacak.

Yeni markalandırma, bu yılın başlarında duyurulan ve USB Type-C Sürüm 2.1 spesifikasyonunun bir parçası olan ve doğru kabloya ve şarj cihazına sahip olduğunuzu varsayarak 240 W’a kadar güç çıkışıyla şarj olabilen cihazlar sunan en son USB Güç Dağıtımı (USB PD) 3.1 spesifikasyonu ile bağlantılıdır. Yukarıda belirtilen rakam ve özelliklerin hiç tüketici dostu olmadığı ve kabus niteliğini taşıdığı göz önünde bulundurulursa,  USB4 sertifikalı bir cihaz için desteklenen maksimum hızı ve şarjı açıkça belirten yeni logolar kesinlikle hiç yoktan iyidir.

usb-c kablosu

Bununla birlikte yeni logolar, USB-C standardının hâlâ ne kadar kafa karıştırıcı olduğunu göstermeye de yardımcı oluyor. 40 Gb/sn veri aktarım hızlarının yanı sıra, daha düşük seviyede 20 Gb/sn hızları destekleyen ayrı logolar ve 240W ve 60W gibi iki kademeli güç özelliği de mevcuttur. Standartların birbirine bağlı olmaması işleri daha da garip hâle getiriyor. 40Gbps veri aktarımlarını destekleyen ancak daha yavaş şarj olan bir kablo satın almanız ihtimal dahilinde bulunuyor. Ya da dosyaları aktarmak için kötü olan, ancak hızlı şarjı destekleyen 240 W’lık bir kablo da satın alabilirsiniz. Bununla birlikte her iki açıdan da iyiyi sunan bir kablo da satın alabilirsiniz. USB-IF, donanımın hem hızlı şarjı hem de veri hızlarını ne zaman desteklediğini belirtmek için birleşik bir logo sunuyor. Yine de, markayı kullanmak için üreticilere ve her şeyi anlamak için müşterilere sorumluluk düşüyor.

Daha pahalı ama daha basit olan Thunderbolt 4 ile karşılaştırıldığında ki, bu spesifikasyon her şeyi yapan tek bir kablo türüne sahiptir, USB-C dünyasının geri kalanının hâlâ biraz dağınık olduğunu düşünmemek elde değil. Bunun birazı teknoloji ilerledikçe, donanımlar geliştikçe ve cihazların daha hızlı veri ve şarj desteğine ihtiyaç duydukça, son birkaç yılda USB-C standartlarının ne kadar hızlı değiştiğiyle ilgili. Yine de, USB-C’nin tak-çalıştır potansiyeline ulaşması için önünde daha uzun bir yol var.