USB 3.2’nin kafa karıştırıcı şekilde Gen 2×2 olarak adlandırılmasından hemen sonra, USB Uygulamayıcıları Forumu, yani kısaca USB-IF, gelecek nesil bağlantı versiyonu USB 4’ü duyurdu. Her ne kadar taslak özellikler bu yılın ilerleyen zamanlarında yayınlanıncaya kadar resmileşmemiş olacak olsa da, bu standart ile maksimum hızın, mevcut versiyon USB 3.2’nin sunduğu 20 Gbps’nin üzerine, 40 Gbps’ye kadar çıkması bekleniyor.
Bu hız size tanıdık gelebilir, çünkü Thunderbolt 3 standardı tarafından çoktan sunuluyor. Thunderbolt 3, 2015’ten beri cihazlarda yer alıyor. Ne var ki, uyuma teşvik amacıyla Intel 2017 yılında, bu standardı diğer yonga üreticilerine de açacağını açıklamıştı. Böylelikle isteyen üretici bu teknolojiyi telif ücreti ödemeden kullanabilecekti. USB 4 ile birlikte Intel, bu yaklaşımı USB’ye de getiriyor.
Eğer Thunderbolt 3’e aşinaysanız, o hâlde USB 4’ün birçok özelliği size tanıdık gelecektir. En fazla 100W güç dağıtımı sunabilecek, harici grafik kartları için yeterli veri çıkışını sağlayacak, iki adet 4K ekranı veya tek bir 5K ekranı besleyebilecek. Tüm avantajlardan yararlanmak için 40 Gbps hızları destekleyen kabloları kullanmaya ihtiyacınız olacak. Ancak mevcut Thunderbolt 3 kabloları, doğal olarak aksesuarları da bu yeni port ile çalışacaktır.
Aslında ortada USB 4 ile üç yaşındaki bir teknoloji yakalanıyormuş gibi bir durum varmış gibi görünüyor. Ancak açık bir standart hâline gelmesiyle birlikte kapsamı genişleyecek ve daha ucuz hâle gelecektir. Bu sadece bilgisayarlar için değil, aynı zamanda monitör, yerleştirme istasyonu ve eGPU kılıfları için de geçerli olacaktır.
Teknik özelliklerin dışında USB-IF, USB 4 standardının USB ekosistemini sadeleştireceğini söylüyor. Her bir USB cihazının standardın desteklediği farklı yaklaşımları alıp tercih etmesinin yerine, grup her bir USB 4 cihazının sunmak zorunda olacağı bir liste oluşturmak istiyor. Böylelikle ses veya görüntü çıkışı gibi özellikler için belirli bir çerçeve oluşacaktır. Ne var ki, henüz tam nitelikler sonuca kavuşturulmadı.
Basitleştirme mantıklı bir yaklaşım gibi görünüyor. Ancak USB’nin açık bir standart olması problem teşkil ediyor. Bundan dolayı tüm tavsiyelere uymak isteğe bağlı olacaktır. Şirketler cihazları için USB-IF’ten sertifika alabilecekler, ancak bu da tamamen isteğe bağlı olacak. USB-IF, üretici iş ortakları için herhangi bir gereksinimi zorunlu kılma niyeti taşımıyor. USB’yi kullanan şirketlerin çokluğu nedeniyle zorlayıcı bir politika uygulamanın imkânsız olduğunu düşünüyor.
USB standardının diğer kafa karıştırıcı yönleri varlığını sürdürebilecek. Daha önceki USB versiyonları destekledikleri standardı göstermek için farklı renkte portlar kullanıyorken, USB 4’ü kullanacak USB-C portlarında böyle bir renklendirme uygulamak mümkün olmayacak. Bununla birlikte, üreticilere standart dahilinde portlarını veya kablolarını etiketlemeleri için herhangi bir şart da getirilmiyor.
Ne yazık ki, USB-IF standardın garip adlandırma mekanizmasının USB 4 ile devam edip etmeyeceği konusunda kesin konuşamıyor. Grup, isimlendirme kılavuzunun final standardının yayınlanmasından sonra çıkacağını kaydetti.
USB 4 Thunderbolt 3’ün özelliklerini sağlayacak olsa da, Intel bu iki standardın birlikte yaşayacağını söylüyor. USB 4 açık bir platform iken, Thunderbolt 3 öyle değil, Intel üreticilerden bunun kullanılması için sertifikalandırma talep ediyor. Aynı zamanda üreticilere daha fazla referans tasarım ve teknik destek sunuyor. USB 4’ün de aynı teknik özellikleri bulunabilir, ancak Intel Thunderbolt 3 tarafında donanımın ötesine geçen hizmetleri de sağlıyor.
USB 4 standardının resmi yayını 2019’un ikinci yarısında bekleniyor. USB-IF bundan sonra da, üreticilerin uyumlu cihazları üretebilmesine kadar bir buçuk yıllık bir süre geçeceğini farz ediyor. Tüm bu geçen süreden sonra bile, USB standardının yarattığı kafa karışıklıkları ve sıkıntılar tek bir gecede silinmeyecek. En azından USB’yi Thunderbolt 3 ile karıştırma sıkıntısından kurtulacağız.