Teknoloji

USB 3.2 standardının yeni isimleri tüketicilerin kafasını karıştıracak

usb 3.2

USB Uygulayıcıları Forumu (USB-IF) tarafından 2017 yılında duyurulan USB 3.2 teknik şartnamesi bu yıl içinde nihayet geliyor. Ne var ki, sorumlu grup bu yeni standart için birtakım yeni isimler de getiriyor. Ancak bu isimler USB 3.0’ın eski versiyonlarını da kapsayacak.

Başlangıçta USB 3.0 olarak bilinen ve daha önce USB 3.1 Gen 1 olarak yeniden adlandırılan standart, şimdi USB 3.2 Gen 1 adını taşıyacak. Bu ilk USB 3.0 standardı 5 Gbps’ye kadar veri transferine izin veriyor.

Daha önce USB 3.1 olarak bilinen, daha sonra da USB 3.1 Gen 2 olarak adlandırılan standart ise USB 3.2 Gen 2 olarak yeniden adlandırıldı. Bu standart da 10 Gbps’ye kadar veri transfer hızı sunuyor.

USB 3.2 olarak bilinen standardın resmi adı ise USB 3.2 Gen 2×2 oldu. En yeni ve en hızlı USB standardı, tek seferde 10 Gbps’lik iki adet veri yolu kullanarak 20 Gbps’ye varan hızlara ulaşıyor.

USB-IF tarafından yapılan bu karışık adlandırma için belirli bir yöntem kullanılıyor. Her bir teknik şartname önceki nesilleri de kapsıyor, bu şekilde işlerin birbirleriyle nispeten tutarlı şekilde tutulması amaçlanıyor. Bu yüzden önceki 3.0 özellikleri USB 3.1 Gen 1 hâline gelmiş, daha yeni ve hızlı olan 3.1 spesifikasyonları da USB 3.1 Gen 2 olarak adlandırılmıştı.

Şimdi USB 3.2 geldiğinde de, benzer şekilde sayılar artırılıyor. USB 3.2 Gen 1 ve USB 3.2 Gen 2 önceki nesilleri temsil ediyor. 20 Gbps hıza izin veren yeni standart ise USB 3.2 Gen 3 olarak adlandırılmıyor. Çünkü gerçek anlamda 20 Gbps seviyesinde hızı sunmuyor. İki adet 10 Gbps’lik veri yolunun birlikte çalışmasıyla o hıza çıkabiliyor. Bu nedenle de USB 3.2 Gen 2×2 olarak adlandırılıyor.

USB-IF işleri biraz kolaylaştırmak amacıyla şirketlere bu üç standart için farklı isimler öneriyor. Bunlar SuperSpeed USB, SuperSpeed USB 10 Gbps ve SuperSpeed USB 20 Gbps olarak sıralanıyor. Ayrıca grup, daha önce 3.0 ve 3.1 standartları için kullanılmış olan SuperSpeed Plus, Enhanced SuperSpeed ve SuperSpeed+ gibi farklı isimlerin ürün isimlerinde, sloganlarında, paketlerinde veya tüketiciye dönük diğer içeriklerde kullanılmamasını talep ediyor. Yine de, bu yönergeleri dinlemek veya onlara uymak şirketlere kalacak.

Aynı zamanda bu standartların sadece veri iletim hızlarını yönettiğini, bağlantı tipine etki etmediğini önemle belirtmek gerekiyor. USB Type-A, microUSB ve USB-C bir şekilde USB 3.2 markasını alabilir. Ne var ki, teknik açıdan konuşacak olursak sadece USB-C kabloları en hızlı olan USB 3.2 Gen 2×2 hızlarını destekleyecek gibi görünüyor. Üreticilerin USB Type-A portu üzerinden 5 Gbps hız sunabilen, yani ilk USB 3.0 standardı seviyesindeki portu bile USB 3.2 portu olarak adlandırabilir. Bu durum da USB-IF’in yeniden adlandırması sayesinde işin içine biraz daha kafa karışıklığı ekleyecektir.

USB-IF üreticilerin donanımlarını pazarlamaları noktasında getirilen yönergelere dürüstçe uymasının önemini vurguluyor. Ne var ki, bu durum sadece tüketicilerin üstüne yeni bir yük ekleyecektir. Satın aldıkları üründe gerçek USB 3.2 hızlarının sunulup sunulmadığını kontrol etmeleri gerekecek.

Her ne olursa olsun, USB-IF’in netleştirdiği standart isimleriyle birlikte, yeni hızları sunabilecek donanımlara biraz daha yaklaştık. Bu da, hem kapsamlı hem de daha hızlı veri transfer kablosu ve yönteminin hayalini kuranlar için iyi bir haber sayılır.