Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) mürettebatı çok yoğun şekilde çalışıyor. Ancak boş zamanları olduğunda da soluğu genellikle uzay istasyonunun “Cupola” olarak adlandırılan bölgesinde alıyorlar. Bu bölge sahip olduğu kubbe benzeri yapısı ve yedi büyük penceresiyle yeryüzüne kilometrelerce yükseklikten izleme imkanı sunuyor.
Ruz kozmonot Andrey Borisenko, uzay istasyonunun gözlem bölümünde asılı durmanın nasıl bir his olduğunu, Rusya’nın RT News kanalı için hazırlanan 360 derecelik 4K video ile görme fırsatı sunuyor. Hatta kozmonot espri yapmaktan kaçınmayarak, bulunduğu noktadan Dünya’nın yuvarlak olduğunun görülebildiğini, O’nu fillerin veya balinaların tutmadığını söylüyor.
Cupola 2010 yılında, astronotlara ve kozmonotlara Canadarm 2 olarak adlandırılan Mobil Servis Sistemi robot kolunu yönetirken en iyi görüşü sağlamaları amacıyla inşa edilmişti. Ne var ki, bir süre sonra yedi bölmeli penceresiyle mükemmel bir yeryüzü gözlem noktasına dönüştü. Chris Hadfield ve Reid Wiseman’ın da aralarında bulunduğu fotoğrafçı astronotlar en güzel yeryüzü fotoğraflarını Cupola’dan çektiler. Astronot Sunita Williams ise, bulut formasyonlarından ve coğrafi özelliklerden yola çıkarak nerede olduğunu tahmin etme oyununu oynamayı sevdiğini söylüyor.
Borisenko, Cupola’nın ISS’te görev yapan tüm astronot veya kozmonotların tüm boş zamanlarını harcamak istedikleri yer aldığını, ancak uzay istasyonunda gerçek anlamda fazla boş zamanlarının olmadığını söylüyor. Cupola’dayken, çoğu zaman kendisini mest olmuş şekilde dünyayı izlerken yakaladığını, ne kadar fazla gezegen keşfederlerse keşfetsinler, Dünya’nın her zaman en güzeli olacağını da belirtiyor.
Eğer bir sanal gerçeklik başlığınız varsa, aşağıdaki videoyu bu şekilde izlemenizi tavsiye ederiz. O zaman etkileyiciliği çok daha fazla olacaktır.