Uluslararası Af Örgütü tarafından daha önce gerçekleştirilen bir araştırma, Twitter‘ın kadınlar için pek huzurlu bir yer olmadığını göstermişti. Yine Uluslararası Af Örgütü’nün öncülüğünde ve yapay zekâ girişimi Element AI‘ın desteğiyle gerçekleştirilen yeni bir araştırma ise bu durumu somut verilerle gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, Twitter’daki kadın gazeteciler ve politikacılar, 2017’de her 30 saniyede bir tacize uğradı.
Söz konusu araştırma, çevrimiçi ortamda kadınlara yönelik nefret suçunun incelenmesiyle ilgili olarak yapılan en büyük çalışma niteliğini taşıyor. Araştırmacılar, gönüllülerin de yardımıyla oluşturulan 778 kişilik listedeki kadınlara gönderilen 300 bin tweeti inceledi ve cinsiyet, ırk ve cinsellik gibi konulardaki taciz olarak nitelenebilecek içerikleri ayıkladı. Kadın gazeteci ve siyasetçilere gönderilen taciz içerikli toplam tweet sayısının ise 1.1 milyonu bulduğu belirtildi.
“Troll Devriyesi” olarak adlandırılan araştırmacı ve gönüllü grubu, siyah kadınların taciz tweetlerine maruz kalma ihtimallerinin beyaz kadınlardan yüzde 84 daha fazla olduğu sonucuna ulaştı. Uluslararası Af Örgütü’nde taktiksel araştırmadan sorumlu kıdemli direktör olarak görev yapan Milena Marin, Troll Devriyesi’nin daha önce kadınlar tarafından dillendirilen bir durumu kanıtladığını belirtti. Marin Twitter’da ırkçılık, kadın ve eşcinsel düşmanlığının kontrolsüzce yükselmesine göz yumulduğunu da dile getirdi.
Marin, sözlerine şöyle devam etti: “Twitter’da tacizin ana hedefi kadın siyasetçiler olsa da, özellikle siyahi kadınlara yönelik saldırıların çok daha fazla olduğu görülüyor. Twitter’ın bu sorunu çözmekte yetersiz kalması, sosyal ağın zaten marjinalleştirilen seslerin bastırılmasına katkıda bulunduğu anlamına geliyor.”
Bu tarz bulguların Twitter için bir sürpriz olduğunu söylemek pek mümkün değil. Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan raporun Twitter cephesinde bir değişim yaratıp yaratmayacağı ise zamanla anlaşılacak.