Oyun geliştiricileri, yapay zekâ araştırmalarına yapay zekâ bir teknoloji trendine dönüşmeden önce başlamıştı. Ancak bu araştırmalar akademik çevrelerle paylaşılmamıştı. Ubisoft yapay zeka araştırmaları ve oyunlarına yönelik çalışmaları için orta yolu bulmuşa benziyor.
La Forge isimli bir yapay zekâ birimi kuran şirket, hem oyun hem de bilim araştırmalarını aynı potada eritmeyi amaçlıyor. Yeni birimde Ubisoft çalışanları ve akademisyenler birlikte görev yapacak. Birimde gerçekleştirilen araştırmalar sayesinde hem oyunlarda gelişim kaydedilmesi hem de bilim adamlarının yayınlayabilecekleri sonuçlara ulaşılması hedefleniyor.
Ubisoft’un La Forge bünyesinde gerçekleştirdiği ilk çalışma, Watch Dogs 2 için San Francisco Körfez Bölgesi’nin küçük ölçekli bir versiyonunu oluşturmak oldu. Gerçekçi bir şehir çevresinde hareket eden yapay zekâ ile yönlendirilen otomobil ve yayalar geliştiren şirket, otonom sürüş çalışmaları için uygun bir altyapı oluşturdu. Watch Dogs teknolojisi, bilim adamlarına otonom sürüş teknolojisini gerçek arabaları yollara çıkarmadan test etme imkânı verebilir. Buna karşılık; gerçek arabalar için geliştirilen yapay zekâ, oyun içi yapay zekânın da gelişmesini sağlayabilir.
La Forge’un yapay zekâ eksenli diğer çalışmaları ise daha gerçekçi bir düzlemde ilerliyor. Robotlara ve protez aksesuarlara yardımcı olacak bir yapay zekâ teknolojisi üzerinde çalışan Ubisoft, bir yandan da çevrimiçi topluluklardaki kötü davranışlarla mücadele için de yapay zekâdan yararlanmayı amaçlıyor.
Ubisoft yapay zeka çalışmalarında dengeyi korumayı başarabilecek mi?
La Forge henüz yolun başında. Ubisoft yapay zeka çalışmalarında dengeyi koruma konusunda da oldukça dikkatli davranmak zorunda. Eğer çalışmalarda odak noktası oyunlara kayarsa bu durum akademisyenlerin birimde geri plana düşmesine neden olabilir. Eğer işin akademik boyutu öne çıkarsa bu da Ubisoft’un oyunlara yönelik hedeflerine ket vurabilir. Dolayısıyla projede ölçüyü tutturabilmek Ubisoft adına büyük önem taşıyor.