Uber, Fransa’nın başkenti Paris’teki hizmetini ülkede devam eden şöför protestolarına destek verme amacıyla durdurdu. Şöförler, Fransa’da Uber ve türevi uygulamaların faaliyetlerini kısıtlayan yeni düzenlemelere karşı seslerini duyurmak için eyleme geçmişti. Tam zamanlı şöförler tarafından başlatılan eyleme Uber’in Fransız çalışanlarının da katılmasıyla birlikte protestoların çapı biraz daha genişlemiş oldu. Protestolar bugün itibarıyla altıncı gününe giriyor.
Taksi sendikaları geçtiğimiz ay ülke genelinde bir grev düzenlemiş ve Uber ile taksiler dışındaki diğer özel şöförlü ulaşım servislerinin sonlandırılmasını talep etmişlerdi. Grev döneminde taksi gruplarının liderleriyle bir araya gelen Fransa Başbakanı Manuel Valls, şöför servisleriyle ilgili kısıtlamaları sıkılaştırma sözü vermiş ve hem Uber’den hem de diğer uygulamalardan iş güçlerinin yüzde 20 ila 30’unu oluşturan maaşlı sürücülerin işe alımını durdurmalarını istemişti. Bu görüşmenin ardından şekillenen yeni düzenlemeyi protesto eden taksiciler dışındaki şöförler ise düzenleme yüzünden 10 bin kişinin işini kaybedebileceğini dile getiriyor.
Uber Fransa sözcüsü Thomas Meister, şirket tarihinde ilk defa bir sürücü eylemine destek vermek amacıyla hizmetlerini durdurduklarını belirtti. Uber Paris sokaklarında hizmet vermeyi geçtiğimiz gün yerel saatle 11:00 ile 15:00 arasında kesti. Şirket, daha öncesinde protestolara açıktan vermeye pek yanaşmamış, ancak sürücülerine protestolara destek eylemlerini katılmalarını teşvik eden e-postalar göndermişti.
Uber, Fransa’da taksi gruplarının ülke geneline yayılan ve giderek artan tepkilerine maruz kalmıştı. Şirketin ülkede halihazırda 12 binden fazla sürücüsü ve 1.4 milyon kullanıcısı bulunuyor. Fransız hükümeti, Uber’in UberPOP servisini geçtiğimiz yıl şiddet boyutuna ulaşan gösteriler nedeniyle kapatmış ve iki Uber yöneticisini yasadışı ulaşım faaliyeti yürütmek gerekçesiyle tutuklamıştı. Uber ise taksi gruplarının haksız rekabetle avantaj sağlama iddiasını reddetmiş ve servislerinin katılığıyla kötü anlamda nam salmış bir pazara ihtiyaç duyulan esnekliği getirdiğini savunmuştu.