Twitter’ın yayınladığı en son devlet şeffaflık raporunda dünya çapındaki devletlerden gelen bilgi taleplerinde yüzde 40’lık bir artışın meydana geldiğine dikkat çekiliyor. Türkiye ve Rusya Twitter’ın en son Şeffaflık Raporunda büyük dikkat çeken ülkeler arasında bulunuyor. Bu iki ülkeden yapılan veri kaldırma istekleri ve kullanıcı bilgisi elde etme taleplerinde son altı ayda büyük artış meydana geldi.
Her altı ayda bir yayınlanan raporda 31 ülkeyle ilgili bilgiler bulunuyor. Haziran ve Aralık 2014 arasını kapsayan dönemde bilgi kaldırma taleplerinde yüzde 84’lük bir artış meydana geldi, etkilenen hesapların sayısı da yüzde 348 yükseldi. Twitter kullanıcılarına yönelik bilgi alma taleplerinde de yüzde 40’lık bir artış gözlendi.
Rusya’dan gelen veri kaldırma talepleri üç katına çıktı ve 33’ten 91’e yükseldi. Rusya’dan gelen son taleplerden yüzde 13’üne olumlu karşılık verildi. ABD’nin veri kaldırma taleplerine gelen onaylar da 31’den 32’ye yükseldi.
Türkiye’ye baktığımızda geride kalan altı aylık dönemde toplam 477 adet veri kaldırma talebinin geldiği görünüyor. Önceki altı aylık dönemde bu rakam 186’ydı. Gelen taleplerin yüzde 50’sine olumlu karşılık verildi.
Kullanıcılar hakkında bilgi alma alma taleplerindeki artış ise Türkiye ve Rusya için daha dikkat çekici. 2014’ün ilk yarısında Rusya’dan herhangi bir kullanıcı için bilgi alma talebi gelmemiş. Ancak yılın ikinci yarısında bu rakam birden 108’e yükselmiş. Türkiye ise 2014’ün ilk yarısında sadece 24 talepte bulunurken son 6 ayda ise bu sayı birden 14 katına, 359’a çıkmış. Ne var ki, her iki ülkeden de gelen kullanıcı bilgisi alma taleplerine olumlu karşılık verilmemiş.
ABD gelen taleplerde 1622 ile en çok talepte bulunan ülke konumunda bulunuyor. Bu taleplerin yüzde 80’i Twitter tarafından olumlu karşılık gördü.
2014’ün son yarısında 58 farklı gelen toplam bilgi alma talebi 2058’den 2871’e yükseldi. Ayrıca 31 ülkeden gelen içerik kaldırma talepleri de 433’ten 796’ya çıktı.
Twitter Rusya’nın veri taleplerinin daha çok 2014 Ağustos’ta ülkede yürürlüğe giren blogger kanunuyla bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu yasa Rusya’da, günlük 3000’den daha fazla günlük okuyucuya sahip olan bloglara devlete kayıt olma zorunluluğu getiriyor.
Türkiye’de Twitter ile ilgili gelişmeler zaten ana akım medyanın gündeminde de sürekli yer alıyor. Muhalif kesimlerin seslerini duyurmak için kullandıkları ortamların başında gelen Twitter ile ilgili olarak Türkiye mahkemelerinden çıkan veri kaldırma kararları 2014’te büyük artış gösterdi. Geçen yılın ilk yarısında, 30 Mart seçiminden önce Twitter’a gelen erişim engelleme kararının ardından Twitter yöneticileri devlet yetkilileriyle masaya oturmuş ve daha sonra Twitter Türk mahkemelerinden gelen veri kaldırma taleplerine daha fazla dikkat kesilir olmuştu. Ayrıca ülkelere özel sansürleme sistemi de Twitter tarafından Türkiye için daha fazla kullanılmaya başlanmıştı.