Teknoloji

Twitter yeni kullanıcılar kazansa da kârını artıramıyor

elon musk twitter

Twitter, 2019’un üçüncü çeyreğinde 6 milyon yeni kullanıcı kazanmayı başardı. Ancak bu yeni kullanıcılar, şirketin bilançolarına gözle görülür bir etki yapamadı. Mikro blog servisinin net kârı, bir önceki çeyrekte olduğu gibi, 37 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu durağanlık, Twitter’ın bir “büyüme sorunu” olduğuna işaret ediyor.

Mikro blog servisi artık istatistiklerinde ham kullanıcı sayısına yer vermiyor. Şirket bunun yerine “para kazandırabilen günlük aktif kullanıcılar” üstünde durmayı tercih ediyor. Bir önceki çeyrekte 139 milyon olan bu sayı, üçüncü çeyrek itibarıyla 145 milyon seviyesine ulaştı.

6 milyonluk artışın 5 milyonluk kısmını ABD dışından Twitter’a katılan kullanıcılar oluşturuyor. Twitter’ın 145 milyonluk kullanıcı tabanının 15 milyonu ABD’de yaşarken, 115 milyonu dünyanın diğer ülkelerine yayılmış durumda.

Bir önceki çeyreği 841 milyon dolar gelirle kapatan mikro blog servisi, üçüncü çeyreği ise 829 milyon gelirle tamamladı. Reklam etkileşimlerinde yüzde 23 oranında bir artış olmasına rağmen gelirin düşmesi dikkat çekiyor. Twitter’dan verilen bilgiye göre, reklam hedefleme sisteminde yapılan bir düzeltme işlemi ve hem sistem hem de çalışan maliyetlerinin artması bu duruma sebep oldu.

Twitter’dan verilen bilgiye göre, temmuz ve ağustos aylarında büyük bir etkinlik veya tanıtımın olmaması da kârlılığı düşüren sebepler arasında yer alıyor. Bu da, mikro blog servisinin başarısının olaylara ve etkinliklerle bağlantılı olduğunu gözler önüne seriyor.

Twitter diyalogu geliştirme çabalarının karşılığını alıyor

Twitter’ın platformdaki diyalogu daha “sağlıklı” hâle getirmek ve toplam etkileşimi artırmak için yaptığı çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Şirketin bu konuda attığı adımlar işe yarıyor gibi görünüyor. Yanıtların gizlenebilmesi, etkinlik sayfaları ve konu takibi gibi özellikler, kullanıcıların platformda daha fazla zaman geçirmesini sağlamışa benziyor. Mikro blog servisi, 2020 Olimpiyat Oyunları için yaptığı içerik anlaşmalarının da bilançolarına olumlu bir etki yapmasını hedefliyor.

Otomatik yanlış bilgi şebekelerine karşı mücadele eden Twitter, “devlet destekli bilgi operasyonları” ile ilgili verileri de güvenlik araştırmacıları ve gazetecilerle paylaşıyor. Şirketin bu konudaki son paylaşımda Çin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin faaliyetleri öne çıkıyor. Mikro blog servisi, kullanıcılarının telefon numaralarını “yanlışlıkla” reklam hedeflemesinde kullanması konusuna ise tahmin edileceği üzere değinmedi.