Teknoloji

Twitter veri taleplerindeki rekor artışa dikkat çekti

elon musk twitter

Twitter 20. şeffaflık raporunu yayınladı. Rapordaki veriler, kişisel bilgilerin kötüye kullanımı konusunda endişelenenleri daha da kaygılandıracak türden. Şirketten yapılan açıklamada, Temmuz-Aralık 2021 döneminde veri taleplerinin rekor kırdığı belirtildi.

Bu dönemde toplam 198 bin 391 hesap için 45 bin 572 talebin geldiği açıklanırken, özellikle medyaya olan baskının arttığı görülüyor. Onaylanmış haber kuruluşları ve gazetecilere yönelik veri taleplerinin bir yıl önceye göre yüzde 103 oranında arttığı ve 349 hesabın detaylı inceleme altında olduğu ifade edildi.

Basına yönelik taleplerde başı 114 taleple Hindistan çekiyor. Hindistan’ı Türkiye (78) ve Rusya (55) izliyor. Devletler 17 tweet’e erişimi engellemeyi başardı.

Twitter veri erişim taleplerini mümkün olduğunca geri çevirdiğinin ve sınırlandırdığının altını çiziyor. ABD’de veri erişim taleplerinin yüzde 31’ini geri çeviren mikro blog servisi, küresel ölçekte ise taleplerin yüzde 60’nın geri çevrildiğini veya sınırlandırdığını açıkladı.

Veri taleplerindeki artış, 2020’yle birlikte başlamıştı. Son şeffaflık raporu bu artışın devam ettiğini gösteriyor. Twitter gazetecilere yönelik girişimleri basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik hamleler olarak değerlendiriyor. Hindistan’la hesapların engellenmesi konusunda davalık olan mikro blog servisi, Ukrayna işgalinin ardından Rusya’da da erişim engellemesiyle karşı karşıya kalmıştı.