Elon Musk, Twitter’dan para kazanmak için zaman kaybetmedi ve art arda fikirler ve hamleler gelmeye başladı. Platforma reklam verenlerin birer birer kaçması, büyük ölçüde azalan bir iş gücü ve satın almada kendisine destek olan finansörlere her yıl yaklaşık bir milyar dolar faiz ödeme gibi baskıların altında bulunan Musk’ın para kazanma planlarının başında, ayda 8 dolar karşılığında mavi tik işareti ve daha uzun süreli videolara erişim imkanı gibi özelliklere sahip yenilenmiş Twitter Blue aboneliği yer alıyor. Bir de ünlü kişilere direkt mesaj, yani DM gönderimi para karşılığında sunulan yeni bir hizmet olabilir.
New York Times’ın şirket içi belgelerden alıntı yapan bir haberine göre, Twitter’ın yeni CEO’su ücretli direkt mesajlar hizmeti için değerlendirmeler yapıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, direkt mesaj bölümü üzerinden bir fikir veya kanaat önderi ya da ünlü kişiyle yazılı sohbet etme imkanı elde edecek.
Şu anda üzerinde çalışılan fikir dahilinde, DM’lerde ünlülerin veya diğer yüksek profilli Twitter kullanıcılarının ücretli mesaj isteklerini göreceği özel bir bölümün sunulması amaçlanıyor. Tabii ki, ücretli mesajı ya da ücretli mesaj isteğini kabul etmek gönderilenin tercihine kalacak.
Milyonlarca hayranı olan ünlüler, bir hayranla mesajlaşarak ek gelir elde etme heveslisi olmayacağından, bu sistem çok büyük bir başarı getirmeyebilir. Üstelik bir ünlünün sohbeti kendi adına ekibindeki kişiye yaptırma riski vardır ki, bu da yanıltıcı olur ve böyle bir özelliği geliştirmenin tüm amacını en baştan kötü şekilde etkiler. Ancak Twitter’ın bu planı, “influencer” olarak da bilinen etkili kişiliklerle yürüyebilir.
Habere göre, ücretli mesajlaşma planları “Çok Önemli Tweeter’lara veya bu terimin İngilizcesinin baş harflerinin kısaltması olan, V.I.T.’lere” odaklanıyor. Her mesaj için birkaç dolar değerinde bir mesaj ücreti alınacak. Bir kullanıcının bir ünlüye mesaj göndermek için önceden bir ücret ödemesi gerekip gerekmediği veya yalnızca alıcı mesaj isteğini kabul ettiğinde ücretlendirilip ücretlendirilmeyeceği ise şu an için bilinmiyor.
Twitter bundan nasıl para kazanacak, sorusunun cevabına gelince, Twitter’ın, kullanıcıların etkili bir kişilikle sohbet etmek için ödediği ücretten komisyon alacağı belirtiliyor. Model, uygulama geliştiricilerinin sırasıyla App Store ve Play Store üzerinden akıllı telefon kullanıcılarına ulaşmasını sağlamak için yüzde 30’a varan bir kesinti yapan Apple veya Google’ınkinden çok farklı görünmüyor.
Bu tür bir paralı mesajlaşma sistemi şu anda plan aşamasında bulunuyor ve hiçbir zaman gün yüzü görmeyebilir. Musk’tan Twitter’a kullanıcı kitlesi üzerinden para kazandırmaya yönelik buna benzer daha çok plan göreceğiz gibi görünüyor.