Twitter üçüncü taraf uygulamalarına şirketin tweetler için belirlediği sıralamalara erişim izni sağlayan bir API değişikliğini duyurdu. Bu değişiklikle birlikte bu uygulamalar akışta daha yüksek değerde olan tweetleri bulabilecekler. Twitter’dan yapılan açıklamada bu değişiklikle birlikte üçüncü taraf uygulamalarının kullanıcılarına en dikkate değer ve ilgili içeriği göstermesinin daha kolay bir hale geleceği belirtildi.
Twitter bir tweetin değerini belirlemek için ”Top Tweet” adını verdiği bir algoritma kullanıyor. Bu algoritma tweetin retweet edilme sayısı, tweete gelen cevapla ve diğer değişkenler üstünden kullanıcıların en çok ilgilendiği tweetleri ortaya koyuyor. Şirketin aynı açıklamada duyurduğu yenilikse ”filter_level” adını taşıyan yeni bir üstveri kategorisi oldu. Bu doğrultuda tweetler ”yok”, ”düşük”, ”orta” şeklinde değer bakımından sınıflandırılacak. ”Yüksek” değerinin bu sınıflandırmada yer almaması dikkat çekerken ”filter_level” verilerinin aktif hale geleceği 20 Şubattan itibaren paylaşılacağı belirtildi. Twitter’ın duyurduğu bu değşiklikle birlikte üçüncü taraf uygulamalarının Twitter’ın web versiyonundaki arama sonuçlarına yaklaşmaları mümkün olacak.
Platform üstünde kontrol sağlamaya çalışan Twitter’ın neden böyle bir adım attığı sorusunun pek çok kişinin aklına düşmesiyse fazla zaman almadı. Şirketin geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirdiği API değişikliklerinin ardından bir zeytin dalı uzatmış olabileceği ifade edilse de söz konusu değişiklikten üçüncü taraf uygulamalarından ziyade Topsy ve Klout gibi sosyal etki ve sosyal analiz platformlarının etkilenmesi bu ihtimali ortadan kaldırıyor. Bu hareket Twitter’ın tweet kalitesine dair kendi değer yargılarını da ilk defa bu kadar açık biçimde paylaşması açısından önem taşıyor.
İlgili >> Twitter