Amerikan istihbarat kurumları, ABD’de 2016’da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerine Rusların müdahale ettiğine ve bu müdahalenin yollarından birisinin de sosyal medya siteleri olduğuna inanıyor. Benzer müdahalelerin 2018’deki ABD Kongresi ara seçimlerinde de gerçekleşmesinden endişelenen yetkililer, sosyal medya şirketlerini daha önceden uyarmıştı. Bu uyarılar sosyal ağlar tarafından da dikkate alınmış gibi görünüyor. The Washington Post’un haberine göre, Twitter son iki aylık dönemde 70 milyon hesabı askıya aldı.
Söz konusu sayı, mikro blog servisinin her gün 1 milyondan fazla hesabı askıya aldığı anlamına geliyor. Bu da Twitter’ın ekim ayından bu yana askıya aldığı hesap oranını ikiye katladığını gösteriyor. The Washington Post’un verilerine göre, askıya alma oranları temmuz ayında da aynı çizgiyi muhafaza ediyor. Bu durumun şirketin borsa performansı ve hissedarları üzerinde olumsuz bir etki yapması da muhtemel görünüyor. Şirketin içinden geldiği iddia edilen bilgilere göre, mikro blog servisi kısa süre önce tamamlanan ikinci çeyreğe ait finans raporunda aylık kullanıcı sayısında düşüş açıklayacak.
Askıya alınan hesap sayısının artması, sosyal ağın tepe yönetiminde bir tür fikri değişimin yaşandığını gösteriyor. Şirketin güven ve emniyetten sorumlu başkan yardımcısı Del Harvey, kısa süre önce askıya alınmayı hak eden hesapları doğru biçimde tespit edebilecek teknolojiyi geliştirdiklerini belirtmişti. Bunun için emniyeti ifade özgürlüğünün önüne koymalarının gerektiğini söyleyen Harvey, insanların güvende hissetmediği bir ortamda ifade özgürlüğününün daha az anlam ifade ettiğini dile getirmişti.
Twitter tarafından geçtiğimiz ayın sonlarında yayınlanan bir blog yazısında her hafta 10 milyon hesaptan e-posta veya telefon numarası bilgilerini doğrulamasının istendiği belirtilmişti. Sosyal ağ 2017’yi 330 milyon aylık kullanıcıyla tamamlamıştı.