Twitter, tweet şikayet sürecinde değişikliğe gidiyor. Test edilen değişiklikler ile kullanıcıların şüpheli veya taciz içeren davranışlardan mikro blog servisini daha kolay haberdar edebilmelerini amaçlıyor. Bu yeni yaklaşım ABD’de küçük bir kullanıcı grubuyla test ediliyor.
Mevcut süreçte kullanıcılar bir tweet’i şikayet etmek istediklerinde önceden oluşturulmuş başlıklar doğrultusunda hareket edebiliyor. Yeni yaklaşım çerçevesinde daha fazla bilgi toplamak isteyen mikro blog servisi, öncelikle kullanıcılardan “semptomları” duymak isteyecek.
Twitter’ın blogundaki yazıda, acil servise giden bir hasta üzerinden durum örnekleniyor. Doktorların hastalara “Ayağın kırıldı mı?” diye sormak yerine “Neresi acıyor?” sorusunu sorduğu belirtildi. Yeni sürecin yöneten veri bilimcisi Brian Waismeyer, bir kişiden belirli bir konuyu veya semptomu söylemesini istemenin verimli bir bilgi toplama yöntemi olmadığını belirtti. Kırık ayaklı hasta örneğinden hareket eden Waismeyer, “Yardım almaya gelen bir kişi o anda kendisine ne olduğunu daha iyi anlatabilir” ifadesini kullandı.
Twitter’ın kıdemli kullanıcı deneyimi müdürü Renna Al-Yassini ise şu ifadeleri kullandı: “Şikayet sürecinde Twitter Kuralları tarafından belirlenen hizmet koşulları ihlâllerinin temel alınması üzücü ve karmaşık olabiliyor. İnsanların şikayetlerinin büyük çoğunluğu Twitter’ın ihlâl kriterlerini karşılamayan gri bölgede kalıyor. Ancak aslında şikayet ettikleri şeylerin büyük bir problem olduğu gerçeği değişmiyor.”
Twitter, odak noktasını şikayette bulunan kişilere çevirerek kaliteyi artırmayı hedefliyor. Birinci elden daha fazla bilgi toplamanın şikayet edilen paylaşımı yönetme konusunda daha doğru hareket etmeyi sağlayacağı düşünülüyor.
Twitter, tweet şikayet sürecinde ilk kez bu kadar belirgin değişiklikler yapıyor. Şirket, 2019’da kişisel bilgi içeren tweet’lerin şikayetinde daha fazla detay eklemeyi mümkün kılmıştı. Yeni sürecin ise 2022 itibarıyla daha çok kullanıcıya açılması planlanıyor.