Çok sıcak havalarda veya sağanak yağmurlu günlerde sosyal medyada insanların daha huysuz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu düşüncenizde pek de haksız sayılmazsınız. 2015 ve 2021 arasında 190’dan fazla ülkeden yapılan 7.7 milyardan fazla konum etiketli Twitter paylaşımını mercek altına alan araştırmacılar, bir dil analiz aracının da yardımıyla insanların günlük hava durumlarına verdikleri reaksiyonları inceledi.
Araştırmaya göre, çok sıcak veya sağanak yağmurlu günlerde insanların duygusal durumu havanın “normal” olduğu günlere kıyasla daha kötü oluyor ve bu durum sosyal medya paylaşımlarına yansıyor. Bu günlerde olumsuz ifadeler barındıran paylaşımların sayısı artarken, olumlu paylaşımların sayısı azalıyor. Sağanak yağmura ve sıcak havaya negatif tepki veren kullanıcıların sayısının saatlerin ileriye alınmasına verilen olumsuz tepkilerden daha fazla olduğu da belirtiliyor.
Bu sonuçlara pek de şaşırmamak gerekiyor. Araştırmacılar, sonuçların 43 binden fazla yerleşim yerinde benzer nitelikte olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmayı iklim değişikliğinin insanların akıl sağlığına olan etkisini ölçmek için gerçekleştiren araştırmacılar, pek çok kişinin iklim değişikliğine adapte olmakta zorluk çektiğini belirtiyor.
Araştırmanın yazarlarından Kelton Minor, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Hâlihazırda insanların dünya genelini kapsayan ve duygularını etkileyen olaylara adaptasyonlarının pek yüksek seviyede olmadığını görüyoruz. İklim değişikliği aşırı sıcaklara ve yıkıcı yağışlara neden olabiliyor. Bu da insanların duygu durumunu eskisine kıyasla çok daha fazla etkiliyor.”
Twitter kötü havalardan dert yanmak için ilk adres
Gerçekten de çok sıcak havalarda veya sağanak yağmurlu günlerdeki Twitter paylaşımlarına bakınca bu araştırmanın bulguları çok şaşırtıcı görünmüyor. Havanın çok iyi olmadığı günlerde insanlar öncelikle bu durumdan duydukları rahatsızlığı belirten paylaşımlar yapıyor. Ardından bu sıkıntının yansımasını gösteren başka paylaşımlar geliyor. Kısacası hava durumu ve ruh hâli arasındaki ilişki sosyal medya sayesinde daha net şekilde anlaşılıyor.