Twitter onaylanmış hesap konusundaki karmaşayı çözememiş gibi görünüyor. Hatta son birkaç gündür bu karmaşanın biraz daha arttığını söylemek yanlış olmayacaktır. Twitter geçtiğimiz hafta Blue programından önce onaylanan hesapların mavi tiklerinin 1 Nisan’da kaldırılacağı belirtilmişti. Ancak yeni bir habere göre; platformda çok sayıda takipçisi bulunan yaklaşık 10 bin hesap, Twitter Blue abonesi olmasalar da, mavi tiklerini kaybetmeyecek.
Twitter şimdi de hem Blue aboneleri hem de daha önce onaylanan hesaplar için aynı durumu gösteriyor. Bu da hangi hesabın daha önceden onaylandığını, hangisinin Blue abonesi olduğunu anlamayı zorlaştırıyor.
Eski onaylanmış hesap sahiplerinin mavi tiklerini 1 Nisan itibarıyla kaybetmesi bekleniyordu. Konuyla ilgili açıklama, Twitter Verified hesabı aracılığıyla yapılmıştı. Ancak hesaplardan mavi tik kaldırmanın manuel olarak yapılan zahmetli bir iş olması, Twitter’a şimdilik geri adım attırmış gibi görünüyor.
Ancak Musk’ın yönetimindeki Twitter sadece bir hesabın daha önceden verilmiş mavi tikini geri aldı. Bu The New York Times gazetesinin Twitter hesabı oldu. Musk’ın The New York Times’a olan garezini düşününce bunun bilinçli bir tercih olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Bir süre önce çıkan haberlere göre, Twitter’ın en çok takip edilen 10 bin hesabı ve en büyük 500 reklamvereni herhangi bir ödeme yapmadan onaylanmaya devam edecek. Bu da Barack Obama, LeBron James, Rihanna gibi isimlerin ve YouTube, NASA ve CNN gibi hesapların onaylanmak için para ödemesinin gerekmeyeceği anlamına geliyor.
Beyaz Saray’ın dijital strateji direktörü Rob Flaherty, personeline gönderdiği bir mesajda şu ifadeleri kullandı: “Anladığımıza göre Twitter Blue, bir hizmet olarak kişi düzeyinde doğrulama sağlamıyor. Mavi onay işareti artık hesabın ücretli bir kullanıcı olduğunun doğrulanması şeklinde işlev görecek.”
Twitter onaylanmış hesap bilgilendirme etiketlerinde değişikliğe gitti
Twitter onaylanmış hesap işaretine tıklatıldığında görülen etiketlerde de değişikliğe gitti. Daha önce bir hesabın neden mavi tike sahip olduğu açıkça belirtiliyordu. Artık “Bu hesap Twitter Blue abonesi olduğu veya daha önce onaylanmış bir hesap olduğu için onaylanmıştır” şeklinde daha “belirsiz” bir mesaj gösteriliyor.
Bazı kullanıcılar bu yeni mesajın daha “eşitlikçi” olduğunu belirtse de, bunun taklitçileri ayırt etmeyi zorlaştırabileceği de ifade ediliyor.
Twitter onaylanmış hesap konusundaki kafa karışıklığını ne zaman çözebilecek merak ediliyor. Mikro blog servisi, kurumsal Twitter Blue programı kapsamında altın renkli onay işareti için şirketlerden ayda 1000 dolar istiyor. Ana hesaba bağlı hesapların onaylanması için de ekstra 50 dolar talep ediliyor. Ancak bu programın pek fazla ilgi görmemesi, geleceği konusunda da kafalarda soru işareti doğuruyor.