Twitter, 2016’da açılan menkul kıymetler grup davasında uzlaşmak için 809.5 milyon dolar değerinde bir anlaşma teklifinde bulunacağını açıkladı. Mikro blog servisi söz konusu davada yatırımcılarını kullanıcı etkileşimi sayıları konusunda yanıltmakla suçlanıyor.
Şirketin 1934 sayılı Menkul Kıymetler Takası Yasası’nı ihlâl ettiği öne sürülmüştü. Twitter’dan yapılan açıklamada, uzlaşma bedelinin yılın dördüncü çeyreğinde kasadaki nakit parayla ödenmesinin planlandığı da belirtildi.
Dava dosyasında Twitter’ın büyüme rakamları konusunda yatırımcılara yanlış bilgi vererek şirketin mali yapısını olduğundan daha iyi gösterdiği iddia ediliyor. Dilekçede Twitter’ın 2014’te gerçekleştirdiği bir etkinliğe dikkat çekiliyor ve burada paylaşılan aylık aktif kullanıcı sayısı verilerinin gerçekçi olmadığı vurgulanıyor.
Dava dilekçesinde Twitter’ın gerçek kullanıcı etkileşimini yatırımcılardan gizlemeye çalıştığı belirtiliyor. Kullanıcı etkileşimi, aylık aktif kullanıcı sayısı artışının ana faktörlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yatırımcılar, doğru bilgilerin kendilerine sunulmasının ardından büyümenin ve gelir artışının yavaşladığını gördüklerinin altını çiziyor.
Dava dilekçesine göre, Twitter 2014’te kullanıcı etkileşiminin ana değerlerinden biri olan ana sayfa görüntüleme sayısını paylaşmayı bıraktı. Bu da analist ve yatırımcıların şirketin büyümesini takip etmesini zorlaştırdı. Ana sayfa görüntülemeleri, kullanıcılar Twitter’ı her açtığında ve zaman akışlarını yenilediklerinde sayılıyordu. Twitter’dan o dönemde yapılan açıklamada bu verinin zaman içinde “alakasız” hâle geldiği belirtilmişti.
Twitter tarafından önerilen uzlaşma anlaşmasında mikro blog servisi yanlış veya uygunsuz hareket ettiği iddialarını kabul etmiyor. Anlaşmanın geçerli olması için mahkeme onayı gerekiyor.