Teknoloji

Müzik yayıncılarından Twitter’a 250 milyon dolarlık dava

twitter dm

ABD Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği, önemli sanatçıları temsil eden 17 müzik yayıncısı adına Twitter‘a dava açtı. ABD’nin Tennessee eyaletindeki federal mahkemede açılan davada mikro blog servisi “yayıncıların ve diğerlerinin telif hakkı yasası kapsamındaki münhasır haklarını ihlal eden sayısız müzik bestesi kopyasıyla işine güç katmak” ile suçlanıyor.

Dava dilekçesinde yaklaşık 1700 şarkının yer aldığı bir liste de yer alıyor. Mikro blog servisine her ihlâl için 150 bin dolara kadar para cezası verilmesi istenirken, şirketin bu konuda hiçbir şey yapmadığının da altı çiziliyor. Konunun geçmişi Elon Musk’ın 44 milyar dolar karşılığında Twitter’ı satın almasının öncesine uzanıyor. Şirketten istenenlerin toplam bedeli 250 milyon doları buluyor.

The New York Times’ın mikro blog servisinin çalışanlarına dayandırdığı haberine göre, şirket yıllık 100 milyon doları aşabileceği tahmin edilen maliyet nedeniyle bir müzik lisans anlaşmasını iptal etti. Haberde üç büyük plak şirketi ve Twitter arasındaki lisans anlaşması görüşmelerinin de Musk’ın yönetimi ele almasından sonra kesildiği belirtildi.

Musk’ın paylaşımları ve Blue aboneliğiyle daha uzun videoların yüklenebilmesi de davanın konuları arasında yer alıyor. Mikro blog servisine son birkaç aydır gişe filmlerinin tamamının yüklenmesi gibi olaylardan bahsedilmezken, şirketin sahibi Elon Musk’ın paylaşımlarına dikkat çekildi.

Bir kullanıcının beş telif hakkı bildiriminden sonra hesabınının askıya alınması ihtimalinden duyduğu rahatsızlığı paylaştığında Musk, bu kişiye “abonelikleri açmalarını” önerdi. Davacılara göre, bu paylaşım “bize para verin ve biz de sizin ihlallerinizi göz ardı edelim” anlamına geliyor. Eksantrik milyarder bir başka paylaşımda ise Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası (DMCA) için “insalığın üstünde aşırı hassas bir veba” olarak tanımlamıştı.

Twitter’dan dava hakkında henüz açıklama gelmedi

Twitter’a bildirilen ihlal iddialarının çoğu, müzik videoları, canlı müzik performansları videoları veya telif hakkıyla korunan müzikle senkronize edilmiş diğer videolardan kaynaklanıyor ve Twitter’ı bu videoları insanların harcadığı zamanı artırarak değerini artırmak için kullanmakla suçluyor. kendi sitesinde. NMPA, Twitter’ın bildirim alındıktan sonra hak ihlalinde bulunan içeriği kaldırmayı başaramadığını ve hesaplarını kaybetme riski olmadan “bilinen mükerrer ihlalcilere ihlallerinde yardımcı olmaya devam ettiğini” iddia ediyor. Mikro blog servisinden henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil.