Twitter mavi tik politikasındaki değişikliklerin bir kısmını hafta içinde duyurmuştu. Kurallarını ihlâl eden onaylanmış hesap sahiplerinden mavi tiklerini geri alacağını duyuran mikro blog servisi, bu kararını hemen uygulamaya başlamış ve bazı aşırı sağ hesapların onayını kaldırmıştı.
Konuya ilişkin açıklamasını Destek hesabından gönderdiği Twitter, pek çok soruyu cevapsız bırakmıştı. En çok sorulan soru ise “Twitter neden hesapları cezalandırmak veya kapatmak yerine mavi tikleri geri alacak?” olmuştu. Mikro blog servisi, “çevrimdışı davranışlar”ın bu konuda belirleyici faktör olacağını açıkladı.
Twitter’dan yapılan açıklamaya göre, bir kullanıcı Twitter’ın kurallarını Twitter üzerinde ihlâl ederse standart yöntemlerle cezalandırılacak. Ancak mikro blog servisi, bazı onaylanmış hesap sahiplerinin çevrimdışı davranışlarını da mercek altına alacak. Bu yeni uygulamayla onaylanmış hesap sahiplerinin genel olarak Twitter’ın kurallarına uygun davranıp davranmadığı görülecek. Örneğin, Twitter üzerinde sürekli sevimli kediler paylaşan ancak gerçek hayatta şiddeti öven ve bu doğrultuda gösteriler düzenleyen kişilerin mavi tiki geri alınacak. Ancak gerçek davranışlarından bağımsız paylaşımlar yaptığı hesabına dokunulmayacak.
Mikro blog servisi, mavi tıkın geri alınmasında Twitter dışındaki davranışların da önemli rol oynayacağının altını özellikle çiziyor. Daha öncesinde Twitter’ın kullanıcılarına yönelik davranış takibi sadece Twitter ile sınırlıydı. Ancak mavi tık tartışmasıyla birlikte bu durum değişmiş oldu.
Twitter mavi tik dağıtım politikasıyla tepki çekmişti
ABD’de geçtiğimiz yaz Charlottesville’de düzenlenen aşırı sağcı mitingin organizatörlerinden Jason Kessler’in hesabının onaylanmasıyla birlikte mavi tik tartışması başlamıştı. Mikro blog servisi, gelen tepkilerin ardından mavi tik dağıtımını durdurmuştu. Bir süre sonra ise Twitter mavi tik politikasında yaptığı değişikliği duyurmuş ve kurallarına uymayanların onayını geri alacağını açıklamıştı. Çevrimdışı davranışların da izlenecek olması, mavi tikin Twitter adına bir “tasdik sembolü” hâline geldiğini gösteriyor.