Twitter 2019’un ilk çeyreğini küçük bir kazançla tamamlamayı başardı. Mikro blog servisinin bir önceki çeyrekte 321 milyon olan aylık aktif kullanıcı sayısı 330 milyona yükseldi. Ancak şirketin geçtiğimiz yılın ilk çeyreğindeki aktif kullanıcı sayısının 336 milyon olduğunu göz önüne alınca bu artışın etkisi azalıyor.
Kullanıcı sayısındaki bu dalgalanmalar, Twitter’ın bundan böyle aylık kullanıcı sayılarını açıklamama kararı almasına sebep olmuştu. Mikro blog servisi, 2019’un ilk çeyreğine ait finans raporuyla birlikte son defa aylık kullanıcı sayısını kamuoyuyla paylaşmış oldu. Kısacası bundan sonra Twitter’ın performansı konusunda daha somut fikirler beyan etmek zorlaşacak.
Şirket aylık kullanıcı sayısı yerine günlük kullanıcı sayısını öne çıkaracak. Günlük kullanıcı sayısının daha büyük oranda ve istikrarlı biçimde artması, Twitter’ı böyle bir tercih yapmaya itmişe görünüyor. Mikro blog servisinin günlük kullanıcı sayısı 136 milyona ulaşmış durumda. Bu sayı bir yıl önce 120 milyon, 2018’in son çeyreğinde ise 126 milyon seviyesindeydi. Twitter yöneticileri, günlük kullanım oranlarının reklam verenlere hedef kitleleri konusunda daha somut bir fikir vereceğini savunuyor.
Buna rağmen, Twitter’ın günlük kullanıcı sayısının sosyal medya sektöründeki diğer rakiplerine kıyasla daha düşük olduğunu belirtmek gerekiyor. Sektörün tartışmasız lideri Facebook’un günlük kullanıcı sayısı geçtiğimiz yılın son çeyreği itibarıyla 28 milyon artışla 1.5 milyara çıkmıştı. Snapchat, 2018’in sonu itibarıyla günlük kullanıcı sayısının 186 milyona ulaştığını açıklamıştı. Instagram’da ise her gün sadece hikâyeleri izleyenlerin sayısı 500 milyon.
Twitter daha önce günlük kullanıcı sayısının diğer sosyal ağlarla karşılaştırılmasının doğru olmadığını ve sadece reklam gören günlük kullanıcıları saydığını savunmuştu. Şirket, böylelikle “para kazanılabilir” kullanıcıları ölçtüğünü belirtmişti.
Twitter’ın aylık kullanıcı sayısını yeniden artırması konusunda iki faktör etkili olmuş gibi görünüyor. Bunlardan ilki, geçtiğimiz yıl spam hesaplarının ve diğer kötü niyetli aktörlerin platformdan kaldırılması konusunda yapılan yoğun çalışmaların sona ermesi. Yeni raporda da bu çalışmaların sürdüğüne dair bir bilgi yer almıyor. İkinci faktör ise şirketin her yıl ilk çeyreklerde büyümesi. Dolayısıyla diğer çeyrekleri de mercek altına almak gerekiyor. Ancak artık aylık kullanıcı sayısı açıklanmayacağı için bunu yapmak mümkün olmayacak.
Twitter platformunda tacizle mücadele konusunda da daha yoğun çalıştığına dikkat çekiyor. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Kişisel bilgi içeren tweetlerin kaldırılması oranının 2.5 kat arttığı belirtilirken, bunların yüzde 38’lik kısmının özdevinimli öğrenmeyle tespit edildiğinin altı çizildi.