Teknoloji

Twitter gizli devlet talepleri konusunda uzlaşmayı reddediyor

avrupa birliği twitter elonjet

Twitter tarafından yayınlanan son şeffaflık raporu şirketin açıklayamadıklarından dolayı oldukça öfkeli olduğunu gösteriyor. Google ve Facebook’un da aralarında bulunduğu bazı şirketler ulusal güvenlik gerekçesiyle gelen talepleri diğerlerinden ayırma konusunda ABD hükümetiyle bir anlaşmaya varmış, ancak Twitter bu gruba katılmamıştı. Twitter’ın siyasa müdürü Jeremy Kessel, Twitter’a veya benzer pozisyondaki başka bir şirkete sadece ulusal güvenlikle ilgili taleplerin sayısını açıklama izni vermenin ve diğer konuları göz ardı etmenin şeffaflık ilkesine ciddi biçimde aykırı olduğunu dile getirdi.

twitter-yeni-kus-logo-060612

Twitter devlet taleplerini açıklamanın sadece ulusal güvenlik konularıyla sınırlandırılmasını devletin kendisini kamuoyu önünde hoş gösterme çabası olarak tanımladı. Apple, Google, Microsoft, Yahoo, Facebook ve LinkedIn gibi şirketlerin hepsinin devletle olan anlaşmazlıklarında uzlaşma sağladığına dikkat çeken Kessel, Twitter’ın daha fazla şeffaflık üzerine taleplerinde halen ısrarcı olduğunu belirtti.

Twitter tarafından açıklanan ve 2013’ün ikinci yarısını kapsayan şeffaflık raporunda devletlerden hesap bilgilerine erişim için gelen taleplerin küresel bazda arttığı görülüyor. 2013’ün ilk yarısında 1157 olan talep sayısı yılın ikinci yarısında 1410’a çıkarken, taleplerin büyük kısmının ABD’den gelmiş olması ve Twitter’ın bu talepleri yerine getirmesi dikkat çekiyor. 2013’ün ikinci yarısında Türkiye’de tarafından Twitter’a hesap bilgilerine erişim talebi sayılarının oldukça düşük olması ve Twitter’ın bu taleplere olumlu geri dönüş yapmaması da göze çarpıyor.

İlgili >> Twitter Blog, Twitter Şeffaflık Raporu