Teknoloji

Twitter gerçek zamanlı aramasının arka planını paylaştı

Gerçek zamanlı aramaların klasik aramalara göre daha zor olduğu pek çok kişi tarafından kabul ediliyor. Klasik aramalarda sonuçları hızlı bir şekilde listelemeye, doğrulamaya yarayan pek çok sistem ve veri bulunurken gerçek zamanlı aramalarda durum bundan daha zor hale geliyor. Sürekli hareket halinde dolaşan veriyi toplamak klasik aramalardaki süreçten çok daha fazlasını talep ediyor. Bu gerçek zamanlı aramaların en sık yapıldığı mecra olan Twitter, mühendislik blogunda gerçek zamanlı aramalara ilişkin detaylı bilgiler paylaştı.

Twitter mühendislerinden Edwin Chen ve Alpa Jain, gerçek zamanlı aramaların iki temel sorunu olduğuna dikkat çektiler. Bunlardan ilki olarak insanların kullandığı arama terimlerinin daha önce hiç kullanılmamış olması ihtimali gösterildi. Arama terimiyle neyin kastedildiğinin tam olarak bilinmemesini sıkıntı yarattığını ifade eden Twitter mühendisleri böyle durumlarda istenen sonucu ortaya koymanın çok kolay olmadığını vurguladılar. İkinci sorun olarak gerçek zamanlı aramalarda kullanılan bu terimlerin çok kısa bir süre için artması ve terimin gerçek anlamını öğrenmek için çok kısıtlı bir fırsatın olması gösterildi.

Twitter’ın çok büyük bir gerçek zamanlı veri kümesine sahip olduğu pek çok kişinin malumu. Oldukça yetenekli ve zeki data analistleriyle mühendisleri de bünyesinde barındıran şirket, gerçek zamanlı aramalar için sayısal bir çözüm kullanmak yerine olaya daha insan temelli bir açıdan yaklaşıyor ve bu kadar karmaşık verinin insan aklı tarafından kodlara kıyasla çok daha kısa sürede anlamlandırabileceğini savunuyor. Twitter’ın gerçek zamanlı aramalarda programların başlattığı süreci bir süre sonra Twitter’ın ”yargıçlar” adını verdiği yorumcuları alıyor ve böylelikle arama yapıldığı zaman asıl kastedilenin ne olduğu anlaşılıyor. Bu da Twitter’ın Konuşulanlar listesinin daha akıllı ve daha açık olmasını sağlıyor.

Yargıçların işinin pek kolay olmadığı kesin. Bir terim hakkında arama yapıldığında neyin kastedildiğini belirlemeye ek olarak Twitter’ın kullanıcılara ilgili reklamı sunabilmesi için arama terimlerini resimler, etkinlikler ve diğer kategorileri eşlemek de onların görevi alanına giriyor. Yargıçları niyet ve gelir arasındaki ilişkiyi oluşturan küçük odak grupları halinde nitelemek de mümkün. Arama sonuçlarını hızlı ve güvenilir hale getirmek için sağlam bir altyapı oluşturan mikro blog servisi, elinde bulunan muazzam veriyi gelire çevirmek için de yine aynı sistemden faydalanıyor. Arama tabanlı reklamlar sayesinde Twitter, Facebook’un yaşadığı trafiği gelire çevirme sorununu yaşamaktan da kurtulmuş durumda.

İlgili >> Twitter