Teknoloji

Twitter dini gruplara yönelik nefret söylemine karşı sertleşiyor

btk twitter

Twitter, dini gruplara yönelik nefret söylemiyle mücadele amacıyla gerçekleştirdiği politika değişikliklerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan değişiklikler, mikro blog servisinin nefret söylemi moderasyonunda belirgin bir dönüşümü temsil ediyor. Yeni politikanın devreye girmesiyle birlikte Twitter’ın moderasyon uygulamaları da hemen değiştirildi. Twitter’dan yapılan açıklamada, yeni politikanın başarılı olması durumunda kapsamının genişletilebileceği ifade edildi.

Twitter, “insancıl olmayan dil kullanımı ile mücadele” politikalarının yeniden yazılmasına destek için kamuoyuna çağrıda bulunmuştu. Şirket, bu çağrısında özellikle belli gruplara yönelik nefret söylemi üstüne odaklanmıştı. Mikro blog servisinin çağrısına 30’dan fazla ülkeden 8 bini aşkın yanıt geldi. Geri bildirimlerin büyük kısmında ise “belli grup” kategorisinin çok geniş olduğu ve daha net bir şekilde tanımlanması gerektiği ifade edildi. Bu geri bildirimlere kulak veren şirket, dini gruplara yönelik nefret söylemiyle mücadele için yeni bir politikayı test etmeye başladı.

Twitter, yeni politikasını anlatırken şikayet edilmeleri durumunda kaldırılacak tweet’lere çeşitli örnekler verdi. İnsanları dini inançları nedeniyle ötekileştiren ve “sıçanlar”, “virüsler” veya “iğrenç hayvanlar” şeklinde aşağılayan paylaşımlar bundan böyle Twitter’dan kaldırılacak.

Twitter’ın yeni dönemde izin verilmeyecek tweet’ler için gösterdiği örnekler şu şekilde:

  • Dini Grup) virüsler. Bu ülkeyi berbat ediyorlar.
  • (Dini Grup) cezalandırılmalıdır. Bu iğrenç hayvanlardan kurtulmak için yeterince şey yapmıyoruz.
  • Daha fazla bu ülkede (Dini Grup) istemiyoruz. Yetti artık bu kurtçuklar!
  • Sıçanların kökünü kurutmalıyız. (Dini Grup) iğrençler.

twitterTwitter tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Twitter’da insanların kendilerini emniyette hissetmeleri için kurallar oluşturuyoruz. Bu kurallar bizim içinde olduğumuz dünyanın gerçeklerini yansıtacak şekilde evrim geçiriyor. Çevrimdışı zararın risklerini göstermek, temel odak noktalarımız arasında yer alıyor. Araştırmalar; insanları ötekileştiren dil kullanımının, fiziksel şiddet ihtimalini artırdığına dikkat çekiyor.”