Teknoloji

Twitter’deki değişiklikler Google arama sonuçlarını da etkiledi

twitter google

Dijital çağda bilgiye erişim ve bilgi paylaşımı, platformların kullanıcılarını nasıl etkileyebileceği ve bu durumun diğer platformlar üzerinde yaratabileceği etkilerle doğrudan ilgili hâle geldi. Bu durum Twitter erişiminde yapılan son değişikliklerin sonucunda, Google’ın arama motoru sonuçlarındaki sosyal ağ içeriklerinin azalmasıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

Son birkaç günde Twitter, platformunda tweet’lerin görünürlüğüne dair büyük değişiklikler yaptı. Özellikle, geçtiğimiz hafta sonu, kayıtlı olmayan kullanıcıların tweet’leri göz atmasını engelledi ve aynı zamanda kişilerin bir günde okuyabileceği tweet sayısına “geçici” sınırlamalar getirdi. Google sözcüsü Lara Levin’in açıklamasına göre, bu değişiklikler Google’ın Twitter’ı nasıl taradığını etkilemiş gibi görünüyor.

Google, The Verge‘e verdiği bir açıklamada, yapılan değişiklikler nedeniyle, Twitter.com’u tarama yeteneğinin sınırlı olduğunu ve bu durumun, web sitesinden tweet’ler ve sayfaları arama sonuçlarında gösterme yeteneğini etkilediğini bildirdi. Levin, “Web siteleri, tarayıcıların içeriklerine erişip erişemeyeceğini kontrol eder.” dedi.

Bu durum, arama sonuçlarında belirli bir arama hakkında tweet’lerin dönme hızını önemli ölçüde azalttı. Search Engine Land’in geçtiğimiz cuma ve pazartesi günleri arasında Google aramasındaki Twitter URL’leri içinde yaptığı karşılaştırmaya göre, “site:twitter.com” için Google’ın cuma günü indekslediği 471 milyon sonuç Pazartesi günü 180 milyona kadar düştü.

Twitter’ın tweet’ler üzerindeki oran sınırlamalarının geçici olması gerektiği göz önüne alındığında, bu sınırlamalar kalktığında, gelecekte Google arama sonuçlarında alışılmış sayıda tweet’i görebiliriz.

Twitter kısıtlamalarından sadece Google değil, TweetDeck de etkilendi

Google arama sonuçları, son değişikliklerden radikal bir şekilde etkilenen tek şey olmadı. TweetDeck, eski API’leri kaldırdığı için birçok kişi için çalışmaz hâle geldi. Bu yüzden şirket, acilen “yeni” TweetDeck’i kullanıma sundu ve herkesi buraya taşımayı planlıyor. Uygulama, birçok uzmanlaşmış sosyal platform kullanıcısı tarafından seviliyor, ne var ki, 30 gün içinde sadece Twitter Blue özelliği olarak mevcut olacak.