Teknoloji

Twitch’ten sürpriz karar: Bir ülkedeki faaliyetlerini sonlandırıyor

twitch studio

Twitch canlı yayın söz konusu olunca akıllara gelen ilk platformlar arasında yer alıyor. Amazon’un sahibi olduğu şirket, özellikle oyun yayıncılığında ön plana çıkarken; diğer yayın türleri için de önemli mecralardan biri konumunda. Ancak şirket sürpriz bir açıklama yaparak teknoloji dünyası için önemli ülkelerden birinde faaliyetlerini sonlandıracağını duyurdu.

Twitch’ten yapılan açıklamada, platformun Güney Kore’deki faaliyetlerinin sonlandırılacağı belirtildi. Şirket, kararın “yasaklanacak derecede yüksek” maliyetler nedeniyle alındığının altını çizdi ve “Güney Kore’de faaliyetlerine devam etmenin bir yolunu bulmak için yıllarca süren değerlendirme ve çabanın ardından Kore saatine göre 27 Şubat 2024 itibarıyla Kore’deki faaliyetlerini sona erdirme kararı aldık” ifadesini kullandı.

Şirket özellikle ülkedeki yüksek şebeke ücretlerine dikkat çekti. Güney Kore, büyük içerik sağlayıcılarını ülkedeki şebekeleri kullanmak için ödeme yapmaya zorlayacak bir yasa çıkarmıştı. Şirket, maliyetleri azaltmak için video kalitesini 720p’ye sınırlamak da dahil olmak üzere çeşitli önlemler aldığını ancak bunun işe yaramadığını iddia etti. Bu önlemler ile maliyetleri bir miktar azaltıldığı, ancak Güney Kore’deki şebeke ücretlerinin diğer ülkelerin büyük kısmına kıyasla 10 kat daha fazla olmasının bu ülkede operasyonu imkansız hâle getirdiği vurgulandı.

Güney Koreli izleyiciler 27 Şubat’tan sonra platformda alışveriş yapamayacak, yayıncılar da bu tarihten sonra gelir elde edemeyecek. Şirket ayrıca, platformdaki topluluklarının kendilerine devredilmesi olasılığı konusunda alternatif hizmetlerle görüşmelerde bulunduğunu da söyledi.

Twitch, etkilenen içerik oluşturucuların yeni yayın platformları ve kanallarına bağlantıları paylaşabilmesi için eş zamanlı yayınla ilgili şartlarından da feragat edeceğini ekledi.

Twitch Güney Kore’de şebeke ücreti nedeniyle sorun yaşayan ilk küresel teknoloji markası değil

Twitch, Güney Kore’nin şebeke ücreti mevzuatına dahil olan ilk küresel hizmet sağlayıcı değil. Netflix ve Güney Koreli SK Telecom, kullanım ücretleri konusunda yıllardır süren bir hukuki mücadeleye girişmiş ve ikisi en sonunda geçtiğimiz eylül ayı itibarıyla anlaşmaya varmıştı.