Dünya çapında COVID-19 aşılamasının başlamasının üzerinden birkaç ay geçti. Aşı üreticilerinden olan Pfizer’den gelen yeni veriler, BioNTech ile birlikte geliştirdiği aşısının, altı aydan uzun süren etkileri ile şiddetli koronavirüs vakalarını önlemede yüzde 100 etkili olduğunu öne sürüyor. Yeni çalışma Pfizer-BioNTech’in orijinal aşılama araştırmasına dayanıyor, BNT162b2 enjekte edilen katılımcıların COVID-19’a yakalanıp yakalanmayacağını takip ediyor.
BNT162b2’nin ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) bir acil kullanım yetkisi (EUA) almasına yardımcı olan ilk sonuçların belirttiği gibi, aşı adayı ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC ) “ciddi hastalık” olarak tanımladığı vakaları önlemede yüzde 100 etkili. Bunlar hastaneye kaldırmaya ve hatta ölüme yol açan koronavirüs vakaları olarak nitelendiriliyor.
Genel COVID-19 vakalarına gelince, BNT162b2 artık yüzde 95,3 etkinlik gösterdi. Bu, ikinci dozdan sonra geçen yedi gün ila altı ay sonrasına kadar zamanda ölçüldüğü gibidir. Pfizer-BioNTech aşısının en etkili hâlde olabilmesi için iki dozun, kabaca 3-4 hafta arayla alınması gerekir.
Sonuç olarak Pfizer, BNT162b2’nin COVID-19’a karşı yüzde 91,3 etkili olduğunu söyledi. Bu, 13 Mart 2021’e kadar doğrulanmış 927 koronavirüs vakasına dayanıyor. Araştırmaya 46 bin 307 katılımcı dahil oldu. Doğrulanan vakaların 850’si aşı almayan plasebo grubundaydı. 77 vaka aşıyı almış, yine de COVID-19’a yakalanmış kişilerdi. Bununla birlikte, biri FDA (ABD İlaç Dairesi) tanımına göre olmasına rağmen, hiçbiri CDC tanımına göre ciddi vakalar olarak sınıflandırılmadı.
Altı aylık sonuca gelince bu, bağışıklığın gerçekte ne kadar uzun sürdüğüne dair nihai bir rakamdan çok, çalışmanın süresinin uzunluğu ile ilgili görünüyor. Denemeye katılanlar arasında, aşılanmış 12 bin katılımcıdan daha fazlası aşılarını altı ay veya daha uzun zaman önce almıştı.
Bu arada Pfizer-BioNTech’in aşısının Güney Afrika COVID-19 varyantına karşı etkili olduğu da açıklanan verilerle doğrulandı. Ek olarak, yan etkilerle ilgili endişeler için de iyi haberler var.
Pfizer-BioNTech dün yaptığı ortak açıklamada, “Deneme katılımcılarında ikinci dozdan altı ay sonrasına kadar hiçbir ciddi güvenlik endişesi gözlenmedi.” denildi. BNT162b2 için nihai Biyolojik Lisans Başvurusunun bir parçası olarak verilerin meslektaş incelemesi ve potansiyel yayın için sunulması planlanıyor. Bu durum, aşının salgın sırasında acil durum kuralları uyarınca kullanılmasına izin verilmesi yerine, ilacın ABD’de FDA tarafından tam onay alma sürecini başlatacaktır.
Bu haftanın başlarında Pfizer-BioNTech, çocuklar ve ergenlerle aşı denemeleri yaptığını doğruladı. 12-15 yaş arası katılımcıları inceleyen bir çalışma, aşılanmış kohort arasında yüzde 100 etkinlik ve “güçlü antikor yanıtı” buldu. Daha genç yaş grupları için benzer çalışmalar devam ediyor.
Öte yandan Pfizer-BioNTech aşısı Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta içinde yaptığı açıklamada 2 milyon 800 bin doz BioNTech aşısının ellerinde olduğunu, 10 gün sonra bu sayının 4,5 milyona ulaşacağını kaydetti. Bu aşı her ilde belli hastanelerde uygulanacak. Dün itibarıyla BioNTech aşılarının birinci dozları uygulanmaya başlandı.