Teknoloji

Türkiye Vodafone Vakfı gençlere yapay zekâ öğretecek

Türkiye Vodafone Vakfı, Habitat Derneği ile birlikte Yarını Kodlayanlar adını taşıyan yeni bir projeyi hayata geçirdi. Söz konusu proje kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerinde 7-14 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi verilecek.

Dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile birlikte hazırlanan proje kapsamında ağustos ayının sonuna kadar İstanbul, Ankara ve Trabzon’da yaşları 14-17 arasında değişen toplam 1000 gence yapay zekâ eğitimi verilecek.

Proje için 45 gönüllü eğitmen, minimum 3 hafta, maksimum 3 ay boyunca, haftada 2 gün gençlerle çalışıp onların proje geliştirmelerine yardımcı olacak. Her bir genç, toplam minimum 24 saatlik, maksimum 180 saatlik eğitim alacak.

Türkiye’deki ilk The Clubhouse Network sınıfının açılışı için İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Bilgi İşlem Binası’nda düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Yardımcısı Civan Sözkesen katıldı.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, törende yaptığı konuşmada İstanbul’un ardından Ankara ve Trabzon’da da The Clubhouse Network sınıfları açılacak. Üç sınıfta toplamda 45 gönüllü eğitmenle eğitim verilecek.

türkiye vodafone vakfı

The Clubhouse Network standartlarına göre hazırlanan 60 metrekarelik sınıfta 20 bilgisayar bulunuyor. Öğrenciler Arduino, Raspberry Pi, Microbit gibi robotik malzemelerinin yanında tasarım ve müzik yapabilecekleri bilgisayar ve diğer enstrümanlar ile kendi zanaatlarını geliştirebilecekleri ahşap oyma kiti, dikiş makinesi gibi araçlardan da yararlanabiliyor.

Türkiye Vodafone Vakfı projesiyle öğretmenlere de kodlama öğretecek

Bu sınıfta öğrenciler, yapay zekâ konusunda proje geliştirmek isteyen bir kişinin temel olarak bilmesi gereken her şeyi öğrenmiş olacak. Örneğin, enerji tasarrufunu maksimize eden akıllı şehirler kurabilmek için, doğadan ve insanlardan aldıkları verilerle güneşin en iyi ısıttığı ve rüzgarın en az olduğu noktaları hesaplayıp, bunları insanların yaşamak isteyebileceği alanlarla karşılaştırarak, en uygun ev lokasyonunu seçecek yapay zekâ projeleri yazabilecekler.

Proje kapsamında, geçen yıl itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerine de kodlama eğitimi verilmeye başlandı. Bu kapsamda eğitimini tamamlayan toplam 38 öğretmen görev yaptıkları okullarda toplam 4 bin öğrenciye kodlama eğitimi vererek projenin yaygınlaşmasına katkıda bulunacak. Projeyle, 40 öğretmene daha Scratch programlama eğitimi verilerek kendi illerinde diğer öğretmenleri yetiştirmesi sağlanacak.