Startups.Watch, her üç ayda bir gerçekleştirdiği çeyrek yıllık Türkiye Girişim Ekosistemi raporunu paylaştı. Rapora göre, Türkiye’de 2019’in ikinci çeyreğinde girişimler 12 yatırım turunda toplam 3.4 milyon dolar yatırım aldı. 2019 yılında ilk altı aya bakıldığında ise 24 girişim melek ve girişim sermayelerinden yatırım almayı başardı.
Startups.Watch 2019 ikinci çeyrek sonuçlarını 9 Temmuz Salı günü Workinton evsahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte açıkladı. Teknoblog üzerinden canlı yayınladığımız etkinlikte Compay, Kassa, Klonbiyotek, Kolay IK, Lifemote, Minoto, Paym.es, Playz, Price&me, Sertifier, Sopsy, Thread in Motion tohum ve sonrası yatırım alan girişimler olarak açıklandı.
Yatırım anlamında son 27 ayın en kötü çeyreği olduğunu belirten Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal “2019 ekme dönemi değil hasat dönemi oldu, yatırımlarda dibe vurduk ama İyzico, Foriba ve Paraşüt’ün satın alınması tüm ekosistem adına süper gelişmeler.” diye belirtti.
Yatırımlardaki düşüşün ana sebebi olarak ise yeni fonların henüz kurulamamış olması ve eski fonların da ikinci fonlarını kurma çalışmalarının devam etmesi gösterildi.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının yaygınlaşması ile kurumlar yatırımlarda daha aktif rol almaya geçtiğimiz çeyrekte de devam etti. Finberg’in Compay yatırımı, Maxis’in Kolay IK yatırımı, QNB Finansbank’ın Kassa yatırımı en dikkat çeken kurumsal yatırımlar oldu.
Türkiye son 3 yıldır ilk defa hem Avrupa’da hem Orta Doğu’da melek ve girişim sermayesi yatırımları anlamında bir alt lige düştü. Avrupa’da 33 ülke arasında 26. sırada yer alırken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 10 ülke arasında 7. sırada yer aldı.
Yurt dışındaki Türk girişimcilerin kurduğu girişimler geçtiğimiz çeyrekte melek ve girişim sermayelerinden yaklaşık olarak 90 milyon dolar yatırım aldı. Blok-Z, Carbon Health, Firefly, Hazelcast, MenaPay, Naturansa, Pieligence, Wordego yurt dışı merkezli olup geçen çeyrek yatırım alan girişimler oldu.
Foriba, İyzico, Lala, Panaroma ve Paraşüt satışları, ODC Business Solutions’ın ikincil işlemi en dikkat çekici işlemler oldu. Bu satın almalar hem Revo Capital ve 212 gibi girişim sermayelerinin yeni fonlarını kurma, büyütme açısından iyi bir başarı hikayesi oldu, hem de girişimciler açısından bir başarı hikayesi oldu ve yeni kurulacak girişimlere ilham oldu.
Etkinlikte kadın girişimcilikle ilgili rakamlar da paylaşıldı ve Türkiye’nin girişim ekosistemleri karşılaştırıldığında yüzde 14 ile Avrupa ortalamasının (yüzde 13) üstünde olduğu aktarıldı.
Revo Capital yönetici direktörü Cenk Bayrakdar 2019 ikinci yarısının hareketli geçeceğini, portföylerindeki bir çok girişimin büyük yatırımlar alacağını, hatta yine satın almalar olabileceği ile ilgili ipuçları verdi. Aynı şekilde diğer yatırımcılar da ikinci yarıda yatırım açıklayabileceklerini belirttiler. Bu da ekosistemin 2019 ikinci yarısında toparlanacağına dair ekosisteme umut verdi.