ManşetlerUlaşım

Türkiye’de elektrikli araç ithalatına yeni düzenleme

elektrikli araç

Türkiye’de elektrikli otomobil ve araç ithalatı, tüketici güvenliği ve satış sonrası hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik yeni kriterlerle yeniden düzenleniyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” ile bu yeni düzenlemeler resmiyet kazandı. Bu Tesla, BYD gibi önemli küresel oyuncuların da aralarında bulunduğu ve giderek daha da büyüyen Türkiye elektrikli araç pazarını daha sağlıklı ve güvenli hâle getirmeyi amaçlıyor.

Bu yeni düzenlemeye göre, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışından ithal edilecek elektrik motorlu araçlar için gümrük beyannamelerinde “izin belgesi” aranacak. Bu belge, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya yetkilendirdiği kurumlarca düzenlenecek ve ithalat sürecinde önemli bir rol oynayacak. İzin belgesi alabilmek için, ithal edilecek araçların satış sonrası hizmetlerinin TSE tarafından belirlenen standartlara uygun olduğunun kanıtlanması gerekecek.

Elektrikli araçlarda satış sonrası hizmet ve güvenlik standartları

Elektrikli araçların ithalatında, satış sonrası hizmet ve güvenlik standartlarına dair belirlenen kriterler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  1. İthalatı yapılacak eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun kurulması.
  2. İlgili personelin TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen yeterlilik belgesine sahip olması.
  3. Türkiye’de Türkçe hizmet verecek en az 40 personelli bir çağrı merkezinin kurulması.
  4. İmalatçının yurt içinde yetkili bir temsilciye sahip olması.
  5. Batarya sistemlerinin izlenmesi ve denetlenmesi için ithalatçının taahhütnamesi.

Bu düzenleme, elektrikli araçlar ve onların eko sistemlerinin daha etkin yönetilmesi amacıyla getiriliyor. Söz konusu düzenleme ile Türkiye, elektrikli araçların ithalatında tüketici güvenliğini ve satış sonrası hizmetlerin kalitesini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, batarya parkının izlenmesi ve batarya geri dönüşüm süreçlerinin etkin yönetimi de bu düzenlemenin odak noktaları arasında yer alıyor.

Bakanlık, bu yeni ithalat politikalarıyla yerli üretimi ve istihdamı desteklemeyi, tüketicinin korunmasını sağlamayı amaçlıyor. Elektrikli araç sektörünün sürdürülebilir ve güvenli bir şekilde gelişmesine katkıda bulunmak bu düzenlemelerin temelinde yatıyor.

Video: Tesla Model Y’nin makyajlanmış yeni versiyonunu tanıyın