Teknoloji

Türkiye’de satılan Android telefonları için büyük tehlike

redmi note 8

Türkiye’de satılan veya kullanımda olan Android telefonlarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Rekabet Kurumu geçtiğimiz yılın eylül ayında, Google ve Türkiye’deki iştirakine yönelik olarak başlattığı soruşturmanın kararını açıklamıştı. Bu soruşturma Google’ın Android telefonlarında sunulan arama ve web görüntüleme işlevlerinde şirketin kendi çözümünü ön yüklü olarak sunması ve alternatif kullanımına izin vermemesiyle ilgiliydi.

Rekabet Kurumu, Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.’ye yönelik yürütmüş olduğu soruşturmanın sonucunda, “ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek” için Google’a yönelik bazı yükümlülükler de getirmişti. Aynı zamanda 93 milyon 83 bin 422 Türk lirası 30 kuruş ceza da kesmişti.

Karara göre Google?ın, Türkiye’de satılan Android cihazlarının üreticilerine Google’ın dışında herhangi bir arama hizmetini varsayılan olarak seçme hakkını sunması gerekiyor. Aynı zamanda Google Webview bileşeninin yüklü olarak sunulması zorunluluğunun da kaldırılması öngörülüyor.

Google Türkiye’de satılacak Android telefonların lisansını iptal etti

Kurum, aradan geçen bir yılı aşkın zamanda Google’ın yükümlülüklerini getirmediğini tespit etti. Habertürk tarafından verilen özel habere göre, Google’a, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 17. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında 7 Aralık 2019 tarihinden başlamak üzere yükümlüklerini yerine getireceği tarihe kadar 2018 yılı Türkiye cirosunun onbinde 5’i oranında günlük süreli idari para cezası verildi. Google’a göre bu ceza günlük 1.5 milyon Türk lirasına karşılık geliyor.

Gelen bu yeni kararın ardından Google, 12 Aralık itibariyle Türkiye’de satışı yapılan Android telefonlarda, kendisine ait programların lisansını iptal ettiğini, bu tarihten sonra piyasaya girecek Android telefonlara Google uygulamaları için lisans verilmeyeceğini, uygulamaların yeni sürümlerinin kullanılamayacağını kaydetti. Bu kararlar Türkiye’deki iş ortaklarına, telefon üretici şirketlerine ve akıllı telefon satışı yapan mobil operatörlere bir yazı ile gönderildi. Yazıda, bundan böyle Google Arama, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamalarının Türkiye’de satılan Android telefonlarda kullanılamayacağı belirtildi.

Yani, Türkiye piyasasına yeni girecek olan Android telefonlarda Google servislerinin ve uygulamalarının bulunmaması gibi bir durum söz konusu. Bunu, Huawei Mate 30 serisi telefonlarında Google’ın uygulamalarının ve servislerinin bulunmaması durumunun Türkiye’de satılması planlanan tüm Android telefonlar için uygulandığı şeklinde düşünebilirsiniz.

Google uygulama ve servislerinin yüklü olmaması, Huawei Mate 30 serisi üyelerinin Türkiye’de çıkışını da belirsizliğe sokmuştu. Google’ın yükümlülüklerini yerine getirmek yerine haberde belirtilen yönde bir adım atması, akıllı telefon pazarını da büyük bir belirsizliğe ve krize itebilir. Bugün Türkiye’de akıllı telefon pazarı Android telefonları etrafında dönüyor. Özellikle 3000 TL altı fiyata sahip Android telefonlar büyük bir satış hacmine sahip.

Bu arada Google, iş ortakları ve müşterilerine gönderdiği yazıda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Küle’nin iletişim bilgilerini paylaşarak, kararın geri alınması ya da düzeltilmesi için bu kurumlar nezdinde telefon/maille baskı yapılmasını istedi.