Turkcell’in T serisi her yıl yeni bir üyeyle zenginleşiyor. T10 ile başlayan yolculukta T80’e kadar gelmişiz. Geçen zaman zarfında Turkcell’in bu seri içinde farklı seçimler yaptığını gördük. Örneğin T50 güçlü bir orta segment telefonuyken, T70 ise barındırdığı özelliklerle biraz daha giriş segmentine yakın bir telefon olmuştu. Bu yılın telefonu Turkcell T80 ise, hem barındırdığı teknik özellikler, hem de fiyatıyla tam bir orta segment telefon özelliğini taşıyor. Üstelik bu telefon için T serisinin şimdiye kadar çıkan en güçlü ve iddialı telefonu nitelendirmesini de rahatlıkla yapabiliriz. Turkcell T80 inceleme yazısında, mobil operatörün 2017 model amiral gemisiyle ilgili izlenimlerimizi aktarıyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Video: Turkcell T80 Kutusundan Çıkıyor
Turkcell T80 inceleme: Tasarım
Turkcell son yıllarda T serisinde ZTE ile birlikte çalışıyor ve bu üreticinin referans tasarımlarını tercih ediyor. Turkcell T80 de ZTE Blade V8 modelini baz alan bir operatör telefonu olma özelliğini taşıyor. ZTE, son yıllarda hem tasarım hem de teknik özellikler ve performans anlamında güçlü telefonlarla karşımıza çıkıyor. Bu gelişmelerden mobil operatörler de nasipleniyor. İşte Turkcell T80 için de bunu söylemek mümkün.
Turkcell T80 metal gövdeye sahip olan bir telefon. Her ne kadar tek parça olmasa da, parçalar birbirine sıkı şekilde bağlandığı için tek parça telefon hissini veriyor. Telefonun çıkarılabilir arka kapağı veya başka herhangi bir parçası bulunmuyor. Yuvarlatılmış köşeleri ve arkada uzun kenarlara doğru hafif kavis yapan yapısı, aynı zamanda 5.2 inçlik ekran büyüklüğü sayesinde bu telefonu tek elle rahatlıkla kavramak ve kullanmak mümkün oluyor.
Alüminyum gövdesi ve etrafını saran alüminyum çerçevesi ve 7.7 mm. gibi ince olarak nitelendirebileceğimiz kalınlığıyla karşımızda gayet şık ve çekici görünüme sahip bir telefon var. Görünüş ve his itibarıyla üst segment telefonların havasını verdiğini de söyleyebiliriz. Üstelik ön yüzü kaplayan ekran camı 2.5D kavisli yapısıyla telefonun şıklığını artırıyor. 146 gr. civarındaki ağırlığıyla da elde fazla ağırlık hissi yaratmadığını ve uzun süre kullanımda yormadığını da belirtmeliyiz.
Turkcell T80’in ekran çerçevesi hatırı sayılır bir alana sahip. Ekranın altında parmak izi okuyucusunun entegre edildiği ana ekran tuşu bulunuyor. Parmak izi okuyucusunun önde olması daha fazla pratiklik sağlıyor. Üstelik bu parmak izi okuyucusu gayet hızlı şekilde çalışıyor. Böylelikle kilit ekranını PIN, şekil veya şifre girmeden hızlıca geçebilirsiniz. Ana ekran düğmesinin her iki yanında geri ve çoklu görev tuşları var. Bunlar da mavi renkli, nokta şeklindeki ışıklarla belli ediliyor. Ekranın üst tarafında ise ahize hoparlör ve 13 megapiksel ön kamerayı görüyoruz. Ayrıca Turkcell T80’in ön tarafında da flaş var.
Alt kenarda microUSB portu bulunuyor. Bunun her iki yanına simetrik şekilde, özenle açılmış ızgaralar bulunuyor. Ancak bunlardan sadece sağ tarafta olanın arkasında hoparlör bulunuyor. Diğer tarafta da mikrofon mevcut. Üstte de 3.5mm kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Sağ kenara ses tuşları ve güç butonu, rahatlıkla erişilecek şekilde yerleştirilmiş. Bu tuşların farklı yüzey dokuları da onları rahatlıkla ayırt etmeyi sağlıyor. Diğer kenarda da microSD ve nanoSIM kart tepsisi bulunuyor. Bu tepsiyi sivri uçlu cisim yardımıyla yerinden çıkarabilirsiniz.
Arkada çift kamera sistemi epey üste doğru, ortaya gelecek şekilde yerleştirilmiş. İki kameranın arasında LED flaş da görünüyor. Turkcell logosu ve T80 markası da arka yüzeyde yer alıyor.
Turkcell T80 inceleme: Donanım ve Performans
Turkcell T80 ile birlikte nihayet ekran çözünürlüğünde çıtayı yükseltiyor. 5.2 inç ekran, 1080 x 1920 Full HD çözünürlükle, 424 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluk değeri sunuyor. IPS LCD teknolojisine sahip bu ekranın parlaklığı da makul seviyede. Dışarıda gün ışığı altında bile telefonu rahat şekilde kullanmayı sağlayacak parlaklığı sunuyor. Öte yandan ekranın derin siyahları ve yüksek kontrastı da etkileyici görüntülerin elde edilmesini sağlıyor. Görüş açısı da düşük sayılmaz. Her ne kadar görüş açısını artırdıkça parlaklık azalsa da, ekranda neler olduğu rahatlıkla görülebiliyor. Kısacası, Turkcell T80 sahiplerine optimum görsel deneyim vadediyor.
Turkcell T80’de sekiz çekirdekli, 1.4 GHz Qualcomm Snapdragon 435 yongaset bulunuyor. Adreno 505 GPU’yu da barındıran bu yongasete 2 GB RAM eşlik ediyor. Turkcell T80 e-posta yazışmaları, telefon görüşmeleri, internette gezinme, fotoğraf ve video çekimi, sosyal medya uygulamalarında gezinme, takvim ve not uygulamalarını kullanma gibi günlük işlerin altından rahat şekilde kalkmasını başarıyor. Kullanıcı arayüzüne gezinti de akıcı. Oyun performansının da ortalamalarda gezindiğini, Google Play’deki çoğu oyunu rahat şekilde oynayabileceğinizi söyleyebiliriz. Tabii ki, yüksek profilli oyunlarda grafik tarafında kayıplar söz konusu olacaktır. Buna rağmen akıcılık tarafında o oyunlarda pek sorun yaşatmaz gibi görünüyor.
Benchmark testlerinde de Turkcell T80’in ortalamaya yakın puanlar aldığını görüyoruz. Aslında gerçek hayattaki yansıma da benchmark testleriyle aynı doğrultuda görünüyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Turkcell T80 belki video veya fotoğraf düzenleme ya da yoğun grafiklere sahip üst seviye oyunları oynamada yeterli olmayabilir. Ancak ortalama seviyedeki çoğu kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak, onları sıkmayacak performansı sunacaktır.
Turkcell T80’in 2730 mAh kapasiteli pili de normal yoğunluktaki kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracak gücü sunuyor. Bu da çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Tabii ki, video izleme veya oyun oynama gibi, ekranı fazla meşgul eden, aynı zamanda işlemciye daha fazla iş yaptıran kullanımlarda ise tüketim miktarı artacak, bu da pilin biraz daha hızlı şekilde tükenmesine neden olacaktır. Android’in dahili pil tasarruf mekanizmalarından yararlanarak Turkcell T80’de pil tasarrufu yapmanız mümkün oluyor.
Kablosuz bağlantı tarafında Turkcell T80, bir mobil operatör telefonu olmanın avantajını kullanıyor. Telefon Kategori 6 LTE desteğine sahip. Kendi segmentinde daha çok Kategori 4, yani saniyede 150 megabit maksimum indirme hızını destekleyen telefonları görüyoruz. Turkcell T80, 300 Mbps’ye çıkan teorik hızlarla geleceğe yönelik iyi bir yatırım olabilir. Bunun yanı sıra telefon VoLTE desteğine de sahip, yani 4.5G şebekesi üzerinden sesli görüşmeler gerçekleştirmeyi sağlıyor. Bu da aynı abonedeki kullanıcıların birbirleriyle yüksek ses kalitesiyle görüşebilecekleri anlamına geliyor. Bunun dışında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.1 ve GPS gibi klasik kablosuz bağlantı özellikleri mevcut.
Turkcell T80’in alt kenarında yer alan hoparlör Dolby Audio ses desteğine sahip. Hoparlörün küçük göründüğüne bakmayın, tek başına epey yüksek sayılabilecek bir ses şiddetine ulaşıyor. Aynı zamanda çevresel ses etkisi de iyi. Telefon zilini her yerde rahatlıkla duymanız mümkün olacaktır. Bunun dışında müzik dinlerken ya da video izlerken de hoparlör çoğu durumda yeterli olacaktır, harici bir aksesuara ihtiyaç duymazsınız.
Turkcell T80 inceleme: Yazılım
Turkcell T80’de Android 7.1.1 Nougat yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde Turkcell’in özelleştirmelerine sahip bir kullanıcı arayüzü var. Buna rağmen Turkcell özelleştirmelerde fazla aşırıya kaçmamış. Böylelile saf Android’in hissini almak mümkün oluyor.
Özelleştirmeler genellikle duvar kağıtları, kilit ekranı, açılış ekranı ve uygulama menüsü gibi yerlerde etkisini gösteriyor. Bunun dışında Ayarlar uygulaması, Bildirim paneli ve uygulama çekmecesi gibi alanlarda saf Android’in etkisi hissediliyor. Turkcell, telefonu gereksiz görsel bileşenlerle de donatmamış. Eğer isterseniz Hesabım uygulamasının bileşenini istediğiniz ana ekran paneline ekleyebilirsiniz.
Bu arada daha önceki Turkcell T serisi telefonlarında olduğu gibi, Turkcell T80’de de Kolay Kullanım arayüzü mevcut. Özellikle belirli bir yaşın üzerindeki kullanıcılar için Kolay Kullanım arayüzü, büyük boyutlu ikon ve düğmeleri, normal Android arayüzüne göre daha basit ve basit bir cep telefonunu andıran tasarımıyla çok daha kullanışlı görünüyor.
Kilit ekranı aktifken parmağınızı ekranın alt kısmından yukarı doğru sürüklediğinizde bir panel açıldığını göreceksiniz. iPhone’lardaki Denetim Merkezi’ni andıran bu panelde müzik çalma kontrolleri, aynı zamanda ses kaydı, hesap makinesi, kronometre ve el feneri gibi, her zaman hızlı şekilde erişmek isteyeceğiniz araçları göreceksiniz. Bunları kilit ekranını geçmeye gerek duymadan kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kamerayı da, kilit ekranını geçmeden açıp fotoğraf veya video çekebilirsiniz.
Bunun dışında ekran görüntüsü aldığınızda, bunun üstünde hemen düzenleme yapıp başkalarıyla paylaşabileceğiniz veya saklayabileceğiniz bir ekran görüntüsü aracı da Turkcell T80’de mevcut.
Bir mobil operatör telefonu olmanın doğal sonucu olarak, Turkcell T80’de Turkcell’in mobil uygulamaları başrolde bulunuyor. Dergilik, Fizy, TV+, GollerCepte, lifebox, BiP gibi önde gelen Turkcell servislerinin uygulamaları yüklü olarak geliyor. Ayrıca bunları kullanmak için belirli tarihler arasında geçerli ücretsiz kullanım fırsatları da sunuluyor. Eğer satın almaya karar verirseniz, bunlar hakkında daha detaylı bilgiyi mobil operatörden alabilirsiniz.
Turkcell uygulamalarının dışında Google’ın Gmail, Haritalar, Drive, Duo, Fotoğraflar, Fit gibi uygulamaları da yüklü olarak bulunuyor. Ana ekranın baş köşesine kurulmuş Google klasörü içinden tüm Google uygulamalarına erişebilirsiniz. Bu arada Cardboard uygulamasının yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Turkcell, bu uygulamayı T80 ile birlikte tanıttığı T-VR sanal gerçeklik başlığının kullanımı için eklemiş olmalı.
Turkcell T80 inceleme: Kamera
Turkcell T80’in tanıtımında dikkat çekilen noktalardan bir tanesi de kameraydı. Bu boşuna yapılmıyor, çünkü T80’in segmentinde çift kameralı akıllı telefonu pek görmüyoruz. Telefonun arkasında biri 13 megapiksel, diğeri de 2 megapiksel çözünürlüklü iki kamera bulunuyor. Bunlar sırasıyla f/2.0 ve f/2.2 diyafram açıklık değerlerine sahip. Günümüzde çift kameralı sistemlerde kamera çözünürlüklerinin birbirine çok yakın veya birbiriyle aynı tutulduğunu görüyoruz. Turkcell T80 bu açıdan HTC’nin One M8 telefonunda gördüğümüz Duo Kamera sistemini hatırlatıyor.
Çift kameranın yapabildikleri de HTC’nin Duo Kamera sistemiyle yapılanlara benzer şekilde. Çift kamera sisteminin varlığı sayesinde derinlik efekti verilmiş fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Yani arkası bulanıklaştırılmış, öndeki nesnenin net şekilde ön plana çıktığı fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra Turkcell T80 ile üç boyutlu fotoğraflar da çekmek mümkün oluyor. Çektiğiniz fotoğraflara Turkcell T-VR sanal gerçeklik gözlüğüyle bakabilirsiniz. Bunlara ek olarak çift kameralı sistem sayesinde çekilen fotoğrafın odak noktasını çekimden sonra değiştirmek de mümkün hâle geliyor.
Turkcell T80’in kamera uygulaması epey zengin görünüyor. Kamera uygulamasını açtığınızda neyin nerede olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Her an elinizin altında bulunmasını isteyeceğiniz kontroller ekranın sol kenarındaki ince bir sütuna yerleştiriliyor. Sağ tarafta ise çekim tuşu, efektler ve mod seçenekleri bulunuyor. Bu tarafın görünüş açısından iPhone’un kamera uygulamasını andırdığını belirtmek gerekiyor.
Turkcell T80 ile iPhone ve iPad’lerde olduğu gibi Live Photo’lar çekebilirsiniz. Yani çekeceğiniz görüntüye ek olarak birkaç saniyelik hareketli görüntü çekimi de yapılıyor. Bunun dışında mod bölümü altında panorama, süper gece, güzelleştirme, zaman atlamalı çekim, ağır çekim ve uzun pozlama gibi seçenekler görüyoruz. Özellikle uzun pozlama ilgi çekici. Bunun sayesinde yoldan geçen araçların çizgi efekti oluşturduğu, etkileyici gece fotoğrafları çekebilirsiniz. Ancak bu çekimler için Turkcell T80’i sabit tutmak gerekiyor. Bu nedenle bir tripod ile telefonu sabitlemekte fayda var.
Turkcell T80’in çift kameralı sistemi iç ve dış ortamda, yeterli ışık altında gayet tatmin edici fotoğraflar üretiyor. Bunun yanında makro çekimlerde de başarılı sayılır. Renk doğruluğu yüksek, parlak ve canlı fotoğraflar çekebilirsiniz. HDR modu da iyi çalışıyor, bu özellik açıkken yapılan çekimlerde ışık dengeleniyor, gölgelerdeki detaylar daha iyi şekilde ortaya çıkıyor. Gece çekimlerinde de gürültü etkisi epey az, ancak düşük ışıklı ortamlarda yapacağınız çekimlerde telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Aksi takdirde çekeceğiniz fotoğraflar epey bulanık olacaktır.
Önde yer alan 13 megapiksel kamera da f/2.2 diyafram açıklık değerine sahip. Sabit odaklı bu kamera netleme konusunda çok başarılı sayılmaz. Yine de yeterli parlaklıkta, detaylar bakımından doyurucu selfie fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Bu arada güzelleştirme modu sayenizde yüzünüzdeki izleri veya diğer unsurları kapatabilirsiniz. Öte yandan Turkcell T80’in önünde de flaş bulunuyor. Böylelikle karanlık veya loş ortamlarda selfie çekerken telefonun kamera ışığından yararlanmak, daha aydınlık fotoğraflar elde etmek mümkün olacaktır.
Video tarafında Turkcell T80’in 1080p Full HD video kaydı yaptığını görüyoruz. Videolar parlaklık ve kalite açısından tatmin edici. Düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda telefonun en küçük hareketiyle bulanıklığın oluşması söz konusu olmasına rağmen, videolarda durağanlık iyi seviyelerde. Ayrıca çekimlerde ses kalitesi de epey iyi. Dolby Audio ses desteğinin yardımıyla yüksek seviyede, bas ve tiz bakımından dengeli ve doyurucu ses kaydı da yapılıyor.
Turkcell T80 inceleme: Sonuç
Turkcell bu yılki telefonuyla pazarın giriş segmentini değil, orta segmentini gözüne kestirmiş. Turkcell T80, tasarım, malzeme kalitesi, teknik özellikler, yazılım, parmak izi okuyucusunun da aralarında bulunduğu yardımcı unsurlar ve kamera gibi pek çok konuda kullanıcıların aradıklarını, istediklerini sunacak nitelikleri bünyesinde barındırıyor. Metal gövdesi ve yuvarlatılmış hatlarıyla gayet şık görünen Turkcell T80, 5.2 inç gibi optimum bir ekran büyüklüğü sunuyor, bu açıdan da ergonomi ve optimum görüntü deneyimi arasında denge sunuyor. Performansı günlük işleri rahatlıkla yerine getirecek seviyedeyken, pili de sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Yazılım tarafında da kullanıcılara Android Nougat’ın şu anki en güncel sürümünü kullanma fırsatı sağlıyor.
Çift arka kamera ve ön kamera belki üst segment telefonlarda gördüğümüz seviyede performans sunmuyor. Ancak Turkcell T80’in kamerası özel günlerinizde veya ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir anda birincil kamera olarak kullanabileceğiniz, yeterli kaliteye sahip fotoğrafları size sunacak bir telefon olma özelliğini taşıyor. Kameranın da çoğu durumda T80 sahiplerini memnun edeceğini söyleyebiliriz.
Sonuç olarak Turkcell T80, geçen yılki T70’ten tamamen farklı bir telefon. Ayrıca farklı bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Özellikle Turkcell abonesiyseniz, bütçeniz de 1000-1500 arasındaki bir telefonu kaldırabilecek güçteyse, Turkcell T80 değerlendirebileceğiniz bir seçenek olabilir.