Mobil operatörlerin çıkardığı Android telefonlar bir hayli yüksek tüketici ilgisiyle karşılaşıyor. Turkcell’in T serisi Android telefonlarının bu segmentte önde gelen oyuncular arasında olduğunu biliyoruz. Turkcell’in bu yılki amiral gemisi T60 merakla bekleniyordu. Geçtiğimiz mayıs ayında duyurusu yapılan ve uygun bir fiyattan ön siparişe sunulmuş olan Turkcell T60, geçtiğimiz ayın sonlarında da resmen piyasaya çıkmıştı. Bir süredir deneyimlediğimiz Turkcell T60, 720p ekran, sekiz çekirdekli işlemci, 13 megapiksel arka kamera, 4G desteği gibi kağıt üstünde epey çekici duran teknik özelliklerle birlikte geliyor. Bu teknik özelliklerin gerçek hayata yansımasının nasıl olduğuna dair cevapları da yazının devamındaki incelememizde bulabilirsiniz.
Video İnceleme
Turkcell her yeni T serisi Android telefonuyla birlikte tasarım anlamında biraz daha ileri gidiyor. Bu yılın telefonu Turkcell T60 şık tasarımıyla şimdiye kadar çıkmış olan Turkcell T serisi üyelerinin en göz alıcısı olma özelliğini taşıyor. 7.8 mm. kalınlıklı ve 129 gr. ağırlığındaki gövde yuvarlak köşeleri ve arka yüzü kenarlarla buluşturan hafif kavisli çizgileriyle bir hayli ergonomik; tek elde tutup kullanması epey rahat, ayrıca cepte taşırken de herhangi bir rahatsızlık vermiyor.
[quote_right]TURKCELL T60’IN EKRAN CAMI ÇİZİLMELERE KARŞI BİRAZ HASSAS GİBİ, AMAN DİKKAT[/quote_right]5 inç ekran Turkcell T60’ın ön yüzünde epey büyük bir alanı kaplıyor. Ekran çerçevesinin ne çok dar ne de çok geniş olduğu söylenebilir. Uzun kenarları saran çerçeve parçalarının dar tutulmuş olması Turkcell T60’ın biraz daha rahat tutulmasına katkıda bulunuyor. Ekranın altında üç adet kapasitif dokunmatik tuş görüyoruz. Soldan sağa geri, ana ekran ve menü şeklinde sıralanan bu tuşlar mavi renkli arka aydınlatmaya sahip. Ayrıca herhangi bir bildirim geldiğinde ortada bulunan mavi renkli ana ekran tuşu yanıp sönüyor, böylelikle Turkcell T60’ta kontrol etmeniz gereken bildirim veya bildirimler olduğunu anlıyorsunuz. Ekranın üst kısmında 5 megapiksel kamera ve ahize hoparlörü mevcut. Ön yüzü tamamen kaplayan camın üstünde dikkatimizi çeken bir çizik bu camın çiziklere karşı Gorilla Glass ekran camı taşıdığını bildiğimiz telefonların ekran camlarına göre daha hassas olduğu izlenimini uyandırdı. Bu nedenle Turkcell T60’ınızın ekranını gönül rahatlığıyla kullanmak için koruyucu bir tabaka edinmenizde fayda olabilir.
ZTE üretimi olan Turkcell T60’ın kenarlarını ve arkasını metal görünümlü plastik yüzey kaplıyor. Bu yüzey kendisini metal gibi hissettirme konusunda başarılı sayılır, ancak ekran camı gibi çiziklere karşı hassas olduğunu söylemekte fayda var. Turkcell T60’ın bu plastik kapağı yerinden çıkarılamıyor, ana gövdeyle sabitlenmiş. Arkada 13 megapiksel kamera, LED flaş ve ikinci mikrofon birbirine yakın şekilde konumlandırılmış. Turkcell logosu, T60 markası, 4G logosu ve diğer ticari ve endüstriyel işaretler de alt kenara doğru yer alıyor. Bunların hemen altında, arkadan bakıldığında sağa doğru kaymış şekilde hoparlörü görüyoruz. Bu hoparlörün her iki ucuna yerleştirilmiş olan küçük topuzlar, Turkcell T60 bir yüzeye konulduğunda sesin çıkışı için küçük de olsa bir yol oluşturuyor.
[quote_left]TURKCELL T60’TA SICAKLIK VE NEM SENSÖRÜ DE VAR[/quote_left]Turkcell T60’ın sağ kenarında ses ve güç tuşlarıyla sıcaklık ve nem sensörü yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Sol kenarda ise yukarıdan aşağı doğru microSIM ve microSD kart yuvalarını görüyoruz. Bunlar Turkcell T60’ın kutusundan çıkan sivri uçlu cisim yardımıyla gövdeden çıkarılabiliyor. Alt kenarda microUSB portu ve ana mikrofonu, üstte de 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz.
T60’ın 5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, ekranın çok yüksek olmasa da makul bir piksel yoğunluk değeri sunduğu anlamına geliyor. Turkcell T60’ı kullandığımız süre boyunca çözünürlüğün düşüklüğünden şikayet etmedik, ekrandaki yazılar ve grafiklerin keskinliği gayet tatmin edici, bir sorun çıkarmıyor. IPS teknolojisine sahip ekran geniş görüş açılarına sahip. Parlaklık aralığı da geniş sayılır, maksimum parlaklık düzeyi de yeterli. Güneş ışığı altında Turkcell T60’ı kullanmak sorun olmuyor. Üstelik ekran parlaklığı da ortamın ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor.
Turkcell T60’ın içindekilere baktığımızda 1.5 GHz sekiz çekirdekli Qualcomm 8930 Snapdragon 615 işlemci, Adreno 405 GPU, 2 GB RAM, 16 GB dahili hafıza gibi başlıca teknik özellikleri görüyoruz. microSD kart yuvasıyla 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını Turkcell T60 ile kullanabilirsiniz. Turkcell T60’ın sahip olduğu bu donanım paketinin ortalamalarda gezinen bir performans sunduğunu görüyoruz. AnTuTu Benchmark testinde 27000 seviyesinde puan elde eden Turkcell T60 böylelikle orta segment Android telefonları içinde iyi bir yer ediniyor. GeekBench 3 testine baktığımızda da bu telefonun Samsung Galaxy S4, Asus Nexus 7 (2013) gibi, 2013 model amiral gemisi Android telefonlarla aynı düzeyde sonuçlar elde ettiğini görüyoruz.
[quote_center]TURKCELL T60 İLE GÜNLÜK İŞLERİNİZİ RAHATLIKLA GÖREBİLİRSİNİZ. SEKİZ ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİ VE 2400 MAH KAPASİTELİ PİL BUNUN GARANTİSİNİ VERİYOR[/quote_center]
Turkcell T60 günlük hayatta işlerinizi rahatlıkla görecek yeterliliğe sahip. Telefon görüşmeleri, e-posta alıp gönderme, sosyal ağlarda vakit geçirme, internette gezinme, ön ve arka kameralarla fotoğraf ve video çekimi gibi, bir akıllı telefonla en fazla yerine getirdiğimiz işlevler konusunda Turkcell T60 herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor. Oyun konusunda da Turkcell T60’ın çoğu oyunu takılmasız şekilde oynattığını, üst profil oyunlarda bile fena bir performans sunmadığını görüyoruz. Bu arada belirli zamanlarda normalin biraz üstünde ısınma, buna bağlı olarak da performans düşmesi gözlemledik. Turkcell T60’ın kullanıcı arayüzünde gezinti de düzgün ve herhangi bir takılma olmaksızın gerçekleştiriliyor. Ekranın tepkiselliği de iyi seviyede.
Turkcell T60’ta 2400 mAh kapasiteli, sabit pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda tek şarjla iki güne kadar çalışma fırsatı sunuyor. Hızlı şarj özelliği sayesinde Turkcell T60’ın pilini, kutusundan çıkan şarj cihazıyla yüzde 40 daha hızlı şarj etme imkanına sahipsiniz.
Kablosuz bağlantı tarafında Turkcell T60’ın standartları yakaladığını görüyoruz. Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi özelliklere ek olarak HSPA desteği de mevcut. Çift taşıyıcı özelliği sayesinde mevcut şebekelerde 20 Mbps veri indirme hızlarının üstüne bu telefonla çıkmanız mümkün. Ayrıca Turkcell T60 4G desteğini de barındırıyor. Eğer 4G 2016’da Türkiye’de faaliyete geçebilirse, Turkcell 4G’nin 150 Mbps LTE desteği sayesinde mevcut 3G şebekelerine göre daha yüksek hızlarda veri indirme ve yükleme imkanı elde edeceksiniz.
Turkcell T60’ta Android 5.0.2 Lollipop sürümü çalışıyor. Turkcell genel olarak Lollipop sürümünün ham arayüz unsurlarını korumuş. Kilit ekranında, bildirim tepsisinde, Ayarlar uygulamasında, uygulama ve widget menüsünde Material Design etkilerini görüyoruz. Turkcell’in T60’a dokunuşlarını özelleştirilmiş duvar kağıtlarında, çeşitli görsel bileşenlerde ve Turkcell’e özel uygulamalarda görüyoruz.
Daha önceki Turkcell Android telefonlarında gördüğümüz Kart Ekranları Turkcell T60’ın kullanıcı arayüzünde de önemli yer tutuyor. Ana ekranın en soldaki sayfasına yerleşen bu Kart Ekranları Bugün, Favori Kişiler, Uygulamalar, Mesajlar, Fotoğraflar, Mobil Asistan, Takvim, E-posta gibi panellerden oluşuyor. Sadece Kart Ekranları ile bile Turkcell T60’ta birçok işinizi kolaylıkla görebilirsiniz.
[quote_center]BİR TURKCELL TELEFONU OLAN T60’TA DOĞAL OLARAK BİRÇOK TURKCELL ANDROID UYGULAMASI YÜKLÜ ŞEKİLDE BEKLİYOR[/quote_center]
Bir Turkcell telefonu olduğu için, T60’ta doğal olarak Turkcell uygulamaları baş köşeye kuruluyor. Akademi, Akıllı Depo, BiP, Fit, Hesabım, Mobil Asistan, Müzik, Resmi İşlerim, T-Sensör, Turkcell TV+, VideoBul gibi uygulamalar Turkcell T60’ta yüklü olarak geliyor. Bunun dışında T60 Keşif uygulaması sayesinde Turkcell T60’ı yakından tanıyabilir, Kurulum Yöneticisi sayesinde daha fazla Turkcell uygulamasını; Oyun, Spor, Sosyal, vb. kategoriler altında tavsiye edilen uygulamaları T60’a kurabilirsiniz. Öte yandan Turkcell’in daha önceki T serisi telefonlarında da gördüğümüz Kolay Kullanım Modu’nu T60’ta da görüyoruz.
Turkcell T60’ta bulunan sıcaklık ve nem ölçer modülünün topladığı verileri T-Sensör uygulamasıyla takip edebilirsiniz. Bu sensör sıcaklık, nem, basınç gibi verileri sürekli ölçüyor, ancak bu ölçümlerin doğruluğu konusunda kafamızda çeşitli soru işaretleri mevcut. Tahmin ediyoruz ki, telefon vücuda yakın olduğu için vücut sıcaklığından biraz fazla etkileniyor. Ortam sıcaklığını ölçmek için söz konusu ortamda bir 10 dakika kadar bekletmekte fayda olabilir.
Bunun dışında Turkcell’in yüklediği, çeşitli iş ortaklarına ait uygulamalar da T60’ta mevcut. Domino’s, Hopi, Migros gibi uygulamalar da T60 kullanıcılarını bekliyor. WPS Office, Dosya Yöneticisi, Ses Kaydedici gibi uygulamalar da Turkcell T60’ı işte kullanırken bir hayli yardımcı olacaktır. SwiftKey’in klavyesi de Turkcell T60’da yazı yazarken işlerinizi fazlasıyla kolaylaştırıyor.
Yukarıda saydıklarımız dışında Turkcell T60’ta Gmail, Google+, Drive, Haritalar, Play Müzik, Play Kitaplar, Play Oyunlar, YouTube, Hangout, Cardboard gibi Google uygulamalar da yüklü olarak geliyor. Cardboard uygulamasını burada görünce şaşırdık, ancak sanırız ki bu uygulama Turkcell T60 ile birlikte opsiyonel olarak sunulacağı söylenen sanal gerçeklik başlığıyla ilgili olsa gerek.
Uygulama menüsüne girdiğinizde ekranın sol kenarından sarkan iki adet ok dikkatinizi çekecektir. Buna dokunduğunuzda içinde ikonların sıralandığı bir sütun karşınıza çıkacak. Bunlar çeşitli uygulama klasörlerine açılıyor ve Turkcell T60’ta yüklü olan bazı uygulamaları daha rahat bulmanızı sağlıyor. İkonları sayesinde bu klasörlerin neler olduğu rahatlıkla anlaşılıyor. Uygulama kategorileri Turkcell, İletişim, Oyunlar, Ayarlar, Medya şeklinde sıralanıyor.
Turkcell T60’a daha fazla oyun ve uygulama yüklemek isteyenler için iki farklı yol var. Bunlardan bir tanesi Google sertifikalı her Android telefonunda gördüğümüz Google Play, diğeri de Turkcell’in mobil uygulama mağazası App Market.
Turkcell T60’ın ilginç yanlarından bir tanesi de çeşitli hareketler ve kontrollerle kontrol edilebilmesi. Ayarlar uygulamasında Sistem bölümü altında yer alan İşaretler ve Hareketler bölümünde Cihazın ekranını kapatmak, Ekran görüntüsü almak, Cihazın ekranını açmak, Hızlı arama, Gelen aramayı cevaplandırmak, Gelen aramanın zil sesini azaltmak gibi çeşitli işlevleri işaret veya hareketlerle gerçekleştirmeyi sağlayan ayarları göreceksiniz. Bunların hepsini açabileceğiniz gibi sadece istediklerinizi etkinleştirebilirsiniz. Her bir işaret veya hareketin nasıl kullanılacağı İşaretler ve Hareketler sayfası altında açıklamasıyla yer alıyor.
[quote_center]TURKCELL T60’I ÇEŞİTLİ İŞARETLER VE HAREKETLERLE DAHA RAHAT ŞEKİLDE KONTROL EDEBİLİRSİNİZ[/quote_center]
Turkcell T60’ın arkasında 13 megapiksel, önünde de 5 megapiksel kamera yer alıyor. Arkadaki kameranın gelişmiş odaklama, düşük ışık gibi gelişmiş özellikleri bulunuyor. Öndeki 5 megapiksel kamerayla da ses veya gülümsemeyle selfie çekimi gerçekleştirebilirsiniz.
Turkcell T60’ın Kamera uygulamasını ilk bakışta biraz karmaşık bulabilirsiniz. Ancak aksine gayet kolay kullanılabilen bir uygulama karşımızda duruyor. Varsayılan olarak Otomatik mod ayarlanmış, bu modda bütün ayarlar otomatik olarak yapılıyor, size sadece çekim tuşuna basmak kalıyor. Çekim tuşuyla aynı ekranda Video tuşunun da bulunduğunu görüyoruz. Video çekerken fotoğraf çekimi yapmak da Kamera uygulamasının özellikleri arasında bulunuyor.
Kamera uygulamasındayken parmağınızı ekranda sürüklediğinizde erişebileceğiniz Manuel modda fotoğraf çekimlerini özelleştirmeyi sağlayan çeşitli ek kontroller görüyoruz. Beyaz dengesi, pozlama, ISO bunlar arasında yer alıyor. Bu arada kılavuz çizgileri ve denge aracı da dikkatlerden kaçmıyor. Mod bölümüne girdiğimizde Turkcell T60’ın kamerasını daha da zenginleştiren Spor, Panoramik, Gelişmiş Odaklama, Düşük ışık, HDR, Aralık yakalama, Gülümseme algılama, Filtreler gibi çeşitli özel modları görüyoruz. Bu arada Kamera uygulaması içine yerleştirilen QR okuyucu da işleri fazlasıyla kolaylaştırıyor. Ön kameraya geçiş yaptığınızda ekranın bir kenarında gülümseme ve el hareketiyle çekim yapmayı sağlayan özel çekim araçlarını görüyoruz. Bu arada yine ön kamerayı kullanarak video çekimi de yapabilirsiniz.
[quote_right]TURKCELL T60’IN HEM ÖN HEM DE ARKA KAMERASI SİZİ GENELLİKLE MEMNUN EDECEK[/quote_right]Turkcell T60’ın hem ön hem de arka kameralarıyla çekeceğiniz fotoğrafları genel olarak beğeneceksiniz. Dışarıda, güneşli havalarda çektiğiniz fotoğrafların parlaklık ve renkler bakımından oldukça iyi olduğunu görüyoruz. Düşük ışıkta da T60’ın kamerası fena sonuçlar vermiyor. Gece çekimlerinde ve düşük ışıkta iyi sonuçlar elde etmek için Turkcell T60’ı mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Gelişmiş odaklama ve HDR gibi araçlar da Turkcell T60 ile daha iyi sonuçların elde edilmesini sağlıyor. Öndeki 5 megapiksel kamera da kaliteli ve keskin selfie fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=qgrMv5ntVdY
Video tarafında Turkcell T60’ın 1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip olduğunu görüyoruz. Videolar görüntü kalitesi, parlaklık ve renkler bakımından iyi seviyede, ancak sürekli odaklama ve titreşimler videoları olumsuz etkileyebiliyor. Yine de, video çekmenin gerekli olduğu ve elinizde profesyonel bir ürünün bulunmadığı Turkcell T60 sizin için yeterli olacaktır.
Multimedya özellikleri açısından bakıldığında Turkcell T60 genel olarak beklentileri karşılayan bir telefon. 5 inç 720p ekran rahat şekilde video izlemek için yeterli alanı sunuyor. Üstelik Dolby Audio uygulaması sayesinde Turkcell T60’ın küçük hoparlöründen kulakları doyurucu sesler almak da mümkün. Kutudan çıkan topuzlu kulaklık da kulak yolunu tamamen kapatarak filme veya müziğe tam anlamıyla odaklanmanızı sağlıyor.
Turkcell T60’ın fiyatı daha önceki Turkcell Android telefonlarına göre biraz daha yüksek seviyede. Ancak barındırdığı niteliklerle bu fiyatın karşılığını verdiğini söylemek mümkün. 5 inç 720p ekran Turkcell T60’ı rahatlıkla kullanmayı sağlıyor; film izlerken, fotoğraflara bakarken veya web’de gezinirken yeterli görüntüleme alanını sunuyor. Sekiz çekirdekli işlemcinin başrolünü oynadığı donanım paketi de günlük işleri rahatlıkla yerine getirmeyi sağlıyor. Hem 13 megapiksel arka, hem de 5 megapiksel ön kamera sizi memnun edecek fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Video çekimi bakımından da Turkcell T60’ın fena performans sergilemediğini söyleyebiliriz. Tasarım bakımından üst sınıf telefonlardan bazı esintiler taşıyan Turkcell T60’ın malzeme kalitesi biraz daha iyi olsa yüzümüz biraz daha gülebilirdi. Çizilmeler ve aşınmalar sizi rahatsız ediyorsa, bunları bir telefonda görmek hoşunuza gitmiyorsa; Turkcell T60’yla birlikte uygun bir ekran koruyucu ve gövde kılıfı satın almak isabetli olabilir.