Turkcell’in geçtiğimiz şubat ayında Mobil Dünya Kongresi’nde gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla çalışmalarına başladığını duyurduğu Gebze adlı yerli akıllı telefon Turkcell T40 olarak son kullanıcılarla buluşacak. Basın toplantısının ardından Turkcell T40’ı kısa bir süre için deneyimleme fırsatı bulduk.
Telefonun tasarımında Turkcell’in önemli rolü bulunuyor, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv lansman toplantısı sırasında telefonun çizim taslaklarının bir kısmını da gösterdi. Turkcell T40’ın tasarımının çok çekici olduğu söylenemez; karşımızda çok fazla gösterişe kaçmayan, mütevazı görünüme sahip ancak ele rahat oturan bir telefon var. Cihazın kavisli hatları elde rahat bir şekilde tutulmasını sağlıyor. Siyah renkli versiyonu mat bir yüzeye sahipken beyaz renkli versiyon parlak ve daha kaygan bir yüzeyle karşımıza çıkıyor.
Turkcell T40’ın arka kapağı değiştirilebiliyor. Eğer sürekli kapak değiştirirseniz, arka kapak bir süre sonra oynamaya başlar mı, bunu şu an için kestirmek güç. Ancak şu an için ana gövdeye iyi şekilde tutunan ve sanki çıkarılabilir kapağa sahip olmayanlar gibi sağlamlık hissi veren bir telefon gördüğümüzü söyleyebiliriz. Turkcell T40 için yerli motifleri içeren çeşitli arka kapaklar da sunacak. Bunlar Turkcell T40’ı biraz daha farklı kılacaktır. Ayrıca telefonun tasarımına da biraz olsun gösteriş katabilir.
Turkcell T40’ın önünde 4 inç, 480 x 800 piksel çözünürlüklü IPS ekran yer alıyor. IPS teknolojisinin varlığı sayesinde Turkcell T40’ın ekranı oldukça yüksek görüş açıları sunuyor. Ayrıca telefonun parlaklığı ve renk doygunluğu da iyi seviyede. Ekran çözünürlüğü 4 inç’lik bir telefon için yeterli düzeyde, bu da yazı ve grafiklerin, her ne kadar Retina ve Full HD ekranlardaki kadar olmasa da, keskin görünmesini sağlıyor. Ekranın altında da üç adet fiziksel kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu bulunuyor. Bu tuşların hemen altında sola doğru da mikrofonu görüyoruz.
Telefonun solunda microUSB portu, sağında da ses kademe tuşları bulunuyor. Üstte de açma kapatma tuşu ve 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Turkcell, tanıtım sırasında arkadaki kameranın çözünürlüğünden bahsetmedi, ancak kamera 5 megapiksel maksimum çözünürlüğe sahip, bu da T40 ayarındaki bir telefon için gayet makul seviyede. Öte yandan arkada küçük bir hoparlör ızgarası bulunuyor. Ancak bu hoparlör SRS surround desteği sayesinde boyutuna göre çok daha yüksek ve ortamı doyuran ses çıkışı sağlıyor.
Turkcell T40’ta Android 4.1 Jelly Bean yüklü geliyor. Android’in ham arayüzü genel olarak korunmuş; uygulama menüsü, ayarlar, kamera uygulaması, sanal klavye, bildirim tepsisi gibi unsurlar Google’ın sunduklarından farklı değil. Kilit ekranın üstünde telefon, SMS, e-posta bildirimlerini gösteren özel bir bileşen bulunuyor. Ayrıca kilit mekanizması kamera ve sizin belirleyeceğiniz acil durumda aranacak kişiyi hızlı şekilde aramayı sağlayan arayıcıya açılıyor. Ana ekranda da Turkcell’in sunduğu çeşitli bileşenler bulunuyor. Ayrıca Turkcell’in SMS, e-posta, sık kullanılan uygulamalar, Facebook, galeri gibi uygulamalarda bulunan veri ve kayıtlara hızlı şekilde erişimi mümkün kılan kart stilinde bir bileşen de ana ekranda kullanıcıları bekliyor. Ekranın alt kısmında da en çok kullanılan uygulamalara açılan kısayollar ana ekran ve uygulama menüsü içinde gösteriliyor.
Video: Turkcell T40 Ön İnceleme
Turkcell T40’ta çeşitli özel renk temaları da bulunuyor. Bu renk temalarına özel duvar kağıtları sadece ana ekranı değil, uygulama menüsünün arka planını da farklılaştırıyor. Telefonda Google’ın çeşitli servislerine ait uygulamalar bulunuyor, ayrıca doğal olarak Turkcell’in Turkcell Cüzdan, Turkcell Müzik, Online İşlemler, Mobil Asistan gibi uygulamalarını da T40’ta görüyoruz. Mobil uygulama indirmek isteyenler için Google Play Store’un dışında Turkcell T-Market de önemli bir alternatif olarak bulunuyor.
Kamera uygulaması olarak geçen yılın MaxiPLUS5 ve MaxiPRO5 modellerinde olduğu gibi Android’de sunulan varsayılan kamera arayüzü kullanılıyor. Telefon en fazla 5 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekiyor. Video tarafındaysa en fazla 864 x 480 piksel çözünürlükte video kaydı yapıldığını görüyoruz. Aslına bakarsanız 5 megapiksel çözünürlüklü kamerayla 720p video kaydı yapabilen telefonlar görebiliyoruz, ancak Turkcell T40’ın Qualcomm Snapdragon MSM8225 yongası en fazla FWVGA çözünürlükte video çekimine izin veriyor.
Turkcell T40’ın bir başka Türk unsurları taşıyan noktası da özelleştirilmiş bildirim sesleri. Mesaj veya başka bir bildirimin alımı sırasında uyarı sesini darbuka, bağlama, kanun gibi enstrümanlar arasından seçebilir veya İstanbul ile özdeşleşmiş martı veya vapur seslerini uyarı sesi olarak atayabilirsiniz.
Kısa süre içinde elde ettiğimiz deneyime göre özetleyecek olursak, Turkcell’in T serisi telefonlarının yakaladığı fiyat-performans çizgisi Turkcell T40 tarafından da devam ettirilecek gibi görünüyor. Tabii ki, bunun için fiyatın gayet uygun olması gerekiyor. Telefonun malzeme kalitesi iyi, tasarımı rahat kullanıma izin veriyor, ekran da bu ayarda bir telefon için epey iyi sayılabilecek bir görüntü kalitesi sunuyor. İlk yerli akıllı telefon parolasıyla yola çıkan ve yıl sonuna kadar üretimin bir kısmını Türkiye’de gerçekleştirmeyi hedefleyen Turkcell, yerli üretim amacıyla çıktığı yolda fena bir başlangıç yapmamışa benziyor. Tabii ki, daha kesin yargıya varmak için telefonun piyasaya sunulacağı eylül sonunun sonrasını takip etmek gerekiyor.
Turkcell T40’ın ön inceleme videosu da ilerleyen saatlerde bu yazıya eklenmiş olacak.