İncelemelerManşetler

Turkcell MaxiPRO5 İncelemesi

Turkcell’in T serisi Android telefonları genellikle giriş seviyesi kullanıcılara hitap ediyor. Geçtiğimiz ay tanıtılan Turkcell MaxiPLUS5 de bu açıdan geleneği pek bozmayan bir cihaz oldu. Halbuki biz Turkcell’in Android telefonlarında çizgiyi biraz daha yükseltmesini, üst sınıfta olmasa bile orta sınıfta konumlandırılabilecek bir cihaz çıkarmasını uzun zamandır bekliyorduk. Bu beklentimiz bireysel kullanıcıları hedefleyen segmentte karşılanacak gibi görünmüyor, ancak kurumsal tarafta işlerin biraz daha iyi olduğu söylenebilir.

turkcell-maxipro5-inceleme-00001

MaxiPLUS5’ten hemen sonra tanıtılan Turkcell MaxiPRO5 özellikle çalışan kesimi hedefleyen bir cihaz olsa ve buna özel uygulamalarla yüklü gelse de, sonuçta tipik Turkcell deneyimini yansıtmayı başaran bir cihaz. Piyasada yaklaşık 850 TL’lik peşin satış fiyatıyla alıcı bulan bu akıllı telefonu kapsamlı bir testten geçirdik. Yazının devamında yer alan incelemede Turkcell MaxiPRO5 ile ilgili detayları bulacaksınız.

Video İnceleme

[one-third]

[/one-third]

Tasarım

Turkcell MaxiPRO5, Huawei Honor U8860 modelinin özel bir türevi. Huawei’nin cihazındaki teknik özellikler ve tasarım hemen hemen korunmuş. Parlak siyah renkli bir plastik kasada gelen MaxiPRO5’in kasasının dış yüzeyinin pürüzsüz olduğunu ve bunun elde hoş bir his yarattığını söyleyebiliriz. Profesyonelleri hedefleyen bir telefon için dış görünüşün güzel olduğunu, kesinlikle bayağı durmadığını söylemek gerek. 122 x 61 x 11 mm’lik boyutlara ve 122 gr. ağırlığa sahip olan Turkcell MaxiPRO5, fazla kalın olmayan kasası ve kavisli köşeleri sayesinde elde rahatlıkla taşınabiliyor.

turkcell-maxipro5-inceleme-00010

Turkcell MaxiPRO5’te 4 inç’lik 854 x 480 çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekran bulunuyor. Bu dokunmatik ekranın hemen altında dört adet kapasitif dokunmatik tuş bulunuyor. Telefon her ne kadar ekran üstü navigasyon kontrollerine izin veren Ice Cream Sandwich ile çalışıyor olsa da, kontrolün fiziksel tuşlara bırakıldığını görüyoruz. Aslında bunda baz model Huawei Honor’ın Eylül 2011’de, ICS çıkmadan önce tanıtılmasının rolü de var. Üstelik fiziksel navigasyon kontrollerinin kullanımı ekran üzerinde kontroller için gereksiz bir alan işgali yapılmasının önüne geçmiş oluyor. Ekranın üstüne baktığımızda ahize ve görüntülü görüşmelere olanak sağlayan VGA kamera bulunuyor.

Galeri: Turkcell MaxiPRO5
[nggallery id=1011]

Turkcell MaxiPRO5’in solunda tek parçadan yapılmış ses kademe tuşları, üst tarafında güç butonu ve 3.5 mm kulaklık jakı; altında ise hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı işlerini gören microUSB portu ve mikrofon yer alıyor. Telefonun sağında ise herhangi bir unsurun yer almadığını görüyoruz. Turkcell MaxiPRO5’in arkası çıkarılabilir bir arka kapak kaplıyor. Altta, microUSB portunun hemen yanında yer alan çentiğin yardımıyla bu kapak yerinden çıkarıldığında karşımıza 1930 mAh’lik lityum iyon batarya çıkıyor. Bataryanın hem üstünde microSD ve SIM kart yuvaları konumlandırılmış. SIM kart veya microSD kart değiştirmek için bataryanın da yerinden çıkarılması gerekiyor. Bu arada Turkcell MaxiPRO5’in yaygın olarak kullanılan miniSIM kart ile çalıştığını not edelim.

turkcell-maxipro5-inceleme-00007

Turkcell MaxiPRO5’in arkasında daha üste doğru ilerlediğimizde 8 megapiksel kamerayı görüyoruz. Bunun soluna LED flaş, sağına ise hoparlör yerleştirilmiş. Ayrıca kameranın üstünde yer alan ikinci mikrofon sayesinde konuşma esnasında dış ortamın gürültüsünün azaltılması sağlanıyor. Telefonun arka kapağında, kameranın biraz altında Turkcell logosu, daha da aşağıya indiğimizde Turkcell MaxiPRO5 yazısını görüyoruz. Bu ikisinin de hoş durduğunu söylemek gerek.

Donanım

Turkcell, profesyonellere 4 inç’lik bir ekranla kıyak geçiyor. Bireysel kullanıcılara özel seçeneklerde giriş seviyesinde kalmaya planlayan şirketin orada bu yüksekliğe çıkacağını en azından şimdilik tahmin etmiyoruz. 480 x 854 piksel çözünürlüklü ekran 245 ppi’lik bir piksel yoğunluğu taşıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse ekranın kontrastını, yazıların ve grafiklerin keskinliğini fena bulmadık. Telefonun bu açıdan yaşattığı görsel zevk fena sayılmaz. TFT kapasitif dokunmatik ekranın görüş açısı bakımından orta karar bir performans sergilediğini söylemek gerek. Ekrana bakış açısını artırdığınızda objeleri yeterli şekilde seçebilirsiniz, ancak bununla birlikte renk doğruluğunun bozulmaya başladığı da dikkatlerden kaçmıyor. Ekran parlaklığının bulunulan ortamın koşullarına göre otomatik olarak ayarlanabilir olması güzel. Ne var ki, Turkcell MaxiPRO5’in ekranının çok parlak olduğunu söyleyemeyiz. Maksimum parlaklık seviyesine getirdiğimizde elde ettiğimiz sonuç şu anda test merkezimizde bulunan iPhone 4 veya Samsung Galaxy Beam’inkilere göre nispeten düşük. Ne var ki, bu durumun kullanıcı deneyimine olumsuz bir etkisinin olmadığını da belirtmemiz gerek.

turkcell-maxipro5-inceleme-00002

Turkcell’in MaxiPRO5’ten önce çıkardığı Android telefonlarında 1 GHz altında hızlara sahip işlemciler görmekteydik. Çalışanların daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyacağı bir gerçek. Turkcell de MaxiPRO5’te bunu belli bir yere kadar karşılamaya çalışıypr. 1.4 GHz’lik tek Scorpion çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8255T işlemciye Adreno 205 GPU eşlik ediyor. 512 MB RAM ve 4 GB ROM barındıran cihazda aynı zamanda 1 GB depolama alanı da bulunuyor. 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da büyütmek mümkün. Cihazla birlikte 4 GB kapasiteli bir microSD kartın da verildiğini belirtmeden geçmeyelim.

Turkcell MaxiPRO5’in kablosuz bağlantı özelliklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, GPS, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi yeteri kadar unsurun bulunduğunu görüyoruz. Daha önceki Turkcell akıllı telefonlarında olduğu gibi MaxiPRO5’te de NFC desteği bulunuyor. Bu sayede hem Turkcell’in Cep-T Cüzdan gibi NFC destekli uygulamalarını kullanmak hem de dosya aktarım işlemlerini daha da pratikleştirmek mümkün oluyor. Diğer çoğu akıllı telefonda olduğu gibi Turkcell MaxiPRO5’te de ivmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve dijital pusula bulunuyor.

Yazılım

Turkcell, MaxiPRO5’i Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich ile birlikte sunuyor. MaxiPLUS5’te gördüğümüz gibi Turkcell ICS’in kullanıcı arayüzüne çok fazla müdahale etmemiş. Giriş ekranında hafif Turkcell dokunuşları mevcut, örneğin ekranın altında yer alan, üzerinde telefon, uygulama menüsü ve mesajlar uygulamalarına kısayolların yer aldığı hızlı başlat çubuğu. Giriş ekranı sayısının beş ile sınırlandırılmış olması bazılarının hoşuna gitmeyebilir. MaxiPLUS5’te yer alan ve kullanıcının bireysel dakikalarını, kalan SMS ve veri miktarını gösteren bileşen bu telefonda yer almıyor. Tamam, kabul ediyoruz o bileşen bireysel kullanıcılara daha fazla hitap ediyor, ancak Turkcell bunun kurumlara özel farklı bir versiyonunu yapabilir.

turkcell-maxipro5-inceleme-00019

Uygulama menüsünde de Ice Cream Sandwich’in ham versiyonu korunmuş. Uygulamalara baktığımızda çoğu Turkcell uygulamasının önceden yüklendiğini görüyoruz. Cep-T Cüzdan, Müzik, Video, Turkcell TV, Bavul, Telefon Yöneticisi Yedek, Güncel, Yol Bilgisi uygulamaları varsayılanda yüklü olarak geliyor. Bu arada ister cihazın ilk kurulumunda çalıştıracağınız veya daha sonra uygulama menüsü üzerinden ulaşabileceğiniz Uygulama Paketleri üzerinden de Turkcell’in farklı kategoriler altında konumlandırdığı uygulamaları MaxiPRO5’e yükleyebilirsiniz. MaxiPLUS5 ile tanıştığımız, hava durumu, güncel fatura bilgisi, en yakındaki hastane ve eczane gibi bilgileri sesli komutlar ve karşılığında yine sesli cevaplarla almayı sağlayan Mobil Asistan uygulaması MaxiPRO5’te de yüklü geliyor.

turkcell-maxipro5-inceleme-00020

MaxiPRO5’te Turkcell’in mobil uygulama mağazası T-Market de bulunuyor. Android’in kendi uygulama mağazası Google Play Store’dan indirilebilecek binlerce ücretli ve ücretsiz uygulamanın yanı sıra T-Market üzerinden de mobil uygulama yüklemek mümkün. Google Play Store’un varlığını yanı sıra Gmail, YouTube, Google+, Haritalar, Navigasyon ve Google Talk gibi doğal Google uygulamaları da telefonda önceden yüklü olarak geliyor. Bir çalışan telefonu olan Turkcell MaxiPRO5’te Matriks Mobile borsa uygulaması, İşCep, LinkedIn ve Documents to Go uygulamaları da bulunuyor. Ancak her şeyden önemlisi İşim/Özelim uygulaması. Bu uygulama sayesinde MaxiPRO5 sahipleri telefonları üzerinde iş ve özel hayatı birbirinden ayırabiliyor.

İşim / Özelim

Turkcell’in akıllı telefon üzerinde sanallaştırma benzeri bir çözüm üzerinde çalıştığına dair ilk işaretleri geçen kasım ayında düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde almıştık. Çalışanlar için kullanışlı bir özellik gibi görünen bu işlev Turkcell MaxiPRO5’te İşim / Özelim olarak karşımıza çıktı. İşim/Özelim’i kullanmak için öncelikle kurulum adımlarını uygulamanız gerekiyor. Bunun için uygulama menüsü altında yer alan kısayola dokunup söz konusu uygulamayı başlatmanız gerekiyor. İlk adımda e-posta adresi ve şifre isteniyor.

turkcell-maxipro5-inceleme-00023

Biz, Google Uygulamalar servisi altında barındırdık, kendimize ait alan adı uzantılı e-posta adresini kullandık. Görünüşe göre İşim/Özelim Google Uygulamalar servisiyle iyi anlaşıyor. Bunun hemen ardından aktivasyon adımı geliyor. Turkcell MaxiPRO5’i kullandığınız Turkcell numaranız sadece ilgili numara alanında otomatik olarak belirecektir, sizin yapmanız gereken tek bir tuşa dokunup aktivasyon işlemini sürdürmek, tabii ki bu aktivasyon işlemini sonraya bırakıp diğer kurulum adımlarına devam etmeniz mümkün. Gerekli yapılandırmalar iki dakikayı geçmeyen bir zaman zarfında yapılıyor ve son olarak bir güvenlik mekanizması belirlemeniz isteniyor. Bu ekran üzerine şekil çizme veya bir PIN kodu kullanma olabilir. Bundan böyle İşim profiline geçtiğinizde bu güvenlik mekanizmasını kullanmanız gerekecek.

Kurulum adımlarını bitirdikten sonra karşınıza İşim profili altında sunulan kullanıcı arayüzü geliyor. Kurumsal şirketlerde çalışanlar bilir, kullandıkları bilgisayarlarda çoğu özellik sistem yöneticileri tarafından kısıtlanmıştır, indirecek fazla uygulama yoktur, ayarları kolay kolay değiştiremezsiniz. Bunların bir kısmı İşim profili için de geçerli sayılır. Karşımızda varsayılan olarak nitelendirebileceğimiz kişisel profile göre çok daha yalın bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. Yine beş farklı giriş sayfası var ve bunları dilediğiniz bileşen, kısayol veya uygulama klasörüyle doldurabilirsiniz. Aslında bakarsanız şu hâliyle çok fazla bileşen veya uygulama seçeneği olduğunu söyleyemeyiz. Bu arada Turkcell İşim/Özelim’in başlangıç ve uygulama menüsü arayüzünü sadece dikey değil yatay oryantasyonda da kullanmak mümkün.

turkcell-maxipro5-inceleme-00024

Uygulama menüsüne baktığımızda yapılacak görevlerin eklendiği ve takip edildiği İş Listesi uygulaması, bunun yanı sıra adlarından ne işe yaradıklarını anlayabildiğimiz Kişiler, Mesajlaşma, Posta, Takvim, Tarayıcı gibi uygulamalar bulunuyor. Bu arada bir de Zaman Kartı adlı uygulama bulunuyor. Bu uygulama sayesinde İş profilinin ne zaman açık veya kapalı olacağı otomatik zamanlamalara bağlanabiliyor. Dilerseniz İş profilini her zaman açık veya her zaman kapatabilir, dilerseniz de iş saatlerine göre açık veya kapalı olacağının otomatik olarak belirlenmesini sağlayabilirsiniz.

turkcell-maxipro5-inceleme-00026

İşim/Özelim uygulamasının kurulumu sırasında Google Uygulamalar altında barındırılan bir e-posta hesabını kullandığımızı belirtmiştik. Bu hesap altında tutulan kişiler ve elektronik posta iletileri siz herhangi bir şey yapmadan otomatik olarak eş zamanlanıyor ve İş profilini kullanmaya başladığınız anda erişime hazır hâle geliyor. Siz Kişisel profilde başka bir e-posta hesabıyla eş zamanlama yapmış olsanız da, iki tarafın kişi, takvim veya ileti kayıtları birbirine karışmıyor, ayrı şekilde tutuluyor. Siz İş profilinde yeni bir kayıt eklediğinizde bu kayıt İş profilinde kalıyor, olsa olsa eş zamanlama yaptığınız ana sunucuyla eş zamanlanıyor, yeni kayıt oraya da işleniyor. SMS ve telefon çağrılarına baktığımızda İş ve Kişisel profillerin ortak havuzu kullandığını görüyoruz. Bu arada İş profilin kullanırken bir SMS geldiğinde bunun bu profil altındaki SMS mesajlaşma uygulamasına değil de Kişisel profildeki mesajlaşma uygulamasına düşmesinin mantığını anlayamadık. Aslına bakarsanız mantıklı olan şey her iki profil arasına SMS ve telefon trafiğinin de paylaşılmaması, belki de bizim yaptığımız kurulum bu desteği sunmuyordur. Şirketlerin BT yöneticileri tarafından yapılacak ayarlamalarda bu iki unsuru da ayrıştırmak mümkün olabilir. Bu nedenle bu konu hakkında kesin bir hükme varmamak en iyisi gibi görünüyor.

İşim profiline giriş yukarıda da belirttiğimiz gibi özel bir güvenlik yöntemi yardımıyla sağlanıyor. İster Kişisel profilinden geçiş yapın, ister uykuda olan cihazın ekranını açın, mutlaka şifre veya güvenlik şeklini girmeniz gerekiyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

Turkcell MaxiPRO5’te yer alan 1.4 GHz’lik Qualcomm MSM8255T Cortex A8 tabanlı bir işlemci, sonuç olarak işlemciyi biraz eskimiş olarak nitelendirebiliriz. Yine de, bu ölçüde bir telefon için kötü performans sunduğu söylenemez. Kullanıcı arayüzü unsurları arasında geçişler fena değil, ayrıca uygulamalar da fazla bekletmeden açılıyor. 512 MB RAM normal şartlar altında yeterli görünüyor. Gözlemlediğimiz, belirli uygulamalardan çıkıldıktan hemen sonra, onların arka plana alınması sırasında biraz takılma oluyor, sonrasında her şey normale dönüyor. Belki 512 MB’nin üstünde RAM performansın biraz daha iyi hâle gelmesine yardımcı olabilirdi. Quadrant ile yaptığımız testlerde Turkcell MaxiPRO5’in 1.2 GHz’lik çift çekirdekli işlemci taşıyan Samsung Galaxy Nexus’a çok da uzak sayılmayacak bir sonuç elde ettiğini gördük.

Cihaz Quadrant SunSpider Benchmark
Turkcell MaxiPRO5 2390 1888.4 ms +/- %2.2
Sony Xperia P 2354 2777.3 ms +/- %1.2
Sony Xperia U 2205 2707.2 ms +/- %0.9
HTC One V 2078 3289.5 ms +/- %0.7

Yukarıdaki tabloda da görüleceği gibi, Turkcell MaxiPRO5’in SunSpider Benchmark sonucu iPhone 4S, Samsung Galaxy S III gibi cihazlarla karşılaştırılacak derecede düşük çıkıyor. SunSpider Benchmark’ta düşük sonucun daha iyi tarayıcı performansı anlamına geldiğini söyleyelim. Cihazda bulunan ve Ice Cream Sandwich ile yüklü gelen doğal internet tarayıcısının masaüstü web siteleri düzgün bir şekilde gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Web sayfalarının yüklenme süresinde ise devreye ilgili web sayfasının arka planında barındırdığı kodlama, içerik miktarı ve yoğunluğu devreye giriyor. İnternet tarayıcısının belirli bir süre beyaz ekran gösterip daha sonra içeriğin hemen hemen tamamına yakının birden yüklediğini görüyoruz. Parmakla yakınlaştırma ve kaydırma işlemleri sırasında hızlı sayılır, bununla birlikte hafif takılmalar da gözümüze çarpmadı değil. Bu arada Turkcell MaxiPRO5 Ice Cream Sandwich ile çalıştığı için Chrome’un Android versiyonunu da kullanmak mümkün. SunSpider Benchmark üzerinde yüklü gelen internet tarayıcısıyla aynı sonucu veren bu uygulamanın pratikte çok az daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Turkcell MaxiPRO5’te 1930 mAh’lik batarya bulunuyor. Bataryanın kapasitesinin ortalamanın bir hayli üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Turkcell’in iş telefonu olarak konumlandırdığı MaxiPRO5’in en olumlu yanlarından bir tanesi de bu kapasite olsa gerek. Zaten bunun etkisinin pratiğe yansıdığını rahatlıkla görüyoruz. Wi-Fi ve 3G erişiminin sürekli açık ve duruma göre aralarında geçiş yaptığı, arka planda veri senkronizasyonunun sürekli aktif olduğu bir ortamda Turkcell MaxiPRO5 telefonla görüşme, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda gezinme, fotoğraf ve video çekme gibi işlevlerin bulunduğu bir durumda yaklaşık üç güne kadar pilde çalışmayı başardı. Tabii, bizimki nispeten hafif bir kullanım, ancak yoğun mesai harcayanlar ve bu sıra MaxiPRO5’i elinden düşürmeyenler için MaxiPRO5’in bir günü rahatlıkla çıkarabileceğini söylesek yanlış yapmış olmayız.

turkcell-maxipro5-inceleme-00018

Turkcell MaxiPRO5’in çekim kalitesinin fena olmadığını söyleyebiliriz. Ahize hoparlörünün ses çıkış çok güçlü değil gibi geldi, ses seviyesini en yükseğe çıkardığımızda bile karşıdaki kişinin sesini tatmin edici kadar yüksek seviyede duyduğumuz söylenemez. Tabii bu arada bu satırların yazarının yüksek sesle müzik dinlemeyi çok sevdiğini belirtelim. Cihazda yer alan iki mikrofon sayesinde arka plan gürültüsünün bastırılması işlevi verimli bir şekilde yapılıyor. Bununla beraber cihazın mikrofonunun vasat olduğunu, karşı tarafa sunduğu sesin kalitesinin ortalama olduğunu söylemek, diğer bir deyişle bu açıdan MaxiPRO5’ten daha iyileri var.

Turkcell MaxiPRO5’in önünde VGA kamera yer almasına karşın 3G şebekesi üzerinden video arama yapıldığını göremiyoruz. Anlaşılan kamera çoğu Android cihazlarında olduğu gibi Skype veya Google Talk gibi internet üzerinden görüşme yaptıran uygulamalarda kullanılacak. Tabii ki, ön kamera yüz tanıma kilidi işlevi için de kullanılabilir.

Kamera

Turkcell MaxiPRO5’in arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Piyasada gördüğümüz 8 megapiksel kameralı akıllı telefonların çoğunun 1080p video kayıt yapabildiğini görüyoruz, ancak Turkcell MaxiPRO5’te 720p ile yetiniliyor. Bunda cihazda yer alan işlemcinin kapasitesinin 1080p video çekimi için yetersiz olmasının katkısı olabilir. Turkcell MaxiPLUS5’te Ice Cream Sandwich’in ham kamera uygulaması vardı, MaxiPRO5’te ise özelleştirilmiş bir kamera uygulaması görüyoruz. Yanlış hatırlamıyorsak bu kamera uygulaması Huawei’nin telefonlarında da yer alıyordu. Diğer üreticilerin kamera uygulamasına benzeyen bu arayüzde sağ tarafta çekim tuşu, fotoğraf ve video arasında geçiş yapmayı sağlayan anahtar ve galeriye kısayol bulunuyor. Solda yer alan açılır menüde ise çekim modu, efektler, beyaz dengesi ve diğer ayarlar için düğmeler yer alıyor. Video tarafında da benzer, tabii ki solda daha farklı ayarların öne çıkarıldığı bir yapı söz konusu. MaxiPRO5 çekilen fotoğraflara yer bilgileri de ekleyebiliyor.

turkcell-maxipro5-inceleme-00035

Turkcell MaxiPRO5’in odaklama ve çekim hızının fena olmadığını söyleyebiliriz. Otomatik odaklamanın yanı sıra ekranda parmağınızla odaklamak istediğiniz noktaya dokunarak da odaklama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. MaxiPLUS5’te pil ömrünü daha uzun tutmak adına flaşın yer almadığı söylenmişti. Turkcell MaxiPRO5’te ise flaşın varlığını görüyoruz, zaten yüksek kapasiteli bataryanın varlığı MaxiPLUS5’teki endişeyi de yersiz kılacaktı, üstelik bu cihazın baz modeline flaşı ekleyen Huawei’nin de bir bildiği vardır, değil mi?

turkcell-maxipro5-kamera-00002

Turkcell MaxiPRO5’in çektiği fotoğrafların kontrast, parlaklık ve keskinlik açısından iyi olduğunu söyleyebiliriz, ancak renk konusunda aynı şeyi söylemek güç. Çektiğimiz fotoğraflara baktığımızda renklerin soluk olduğu görülüyor. Özellikle galeride bulacağınız meyve fotoğraflarında karenin ortasında renklerin biraz daha canlı olduğunu, ancak kenarlara doğru gidildiğinde renklerin soluklaştığını göreceksiniz. Bu çekimde meyveler spot ışığının altındaydı, belki de ışığın diğer yerlere göre daha fazla vurduğu yerde renkler biraz daha canlı çıktı, bunu söyleyebiliriz. Ancak genel olarak konuşacak olursak, MaxiPRO5 ile çekilen fotoğraflarda renk doğruluğu vasat seviyede.

Galeri: Turkcell MaxiPRO5 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1012]

Turkcell MaxiPRO5 sahip olduğu otomatik odak sayesinde yakın çekimlerde de işe yarıyor. Objeye epey yaklaşıp detayları yakalamak mümkün. Turkcell MaxiPRO5’in bir iş telefonu olduğunu göz önünde bulundurursak, doküman çekimlerinde işe fazlasıyla yarayacağını söyleyebiliriz. Düşük ışıklı ortamlarda kamera ışığı biraz daha iyi geçiriyor ve daha aydınlık çekimler yapıyor gibi görünüyor. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde de gürültünün düşük seviyede olduğunu gözlemledik. Detaylara girildiğinde fotoğraf çok mükemmel değil, ancak genel görünümde epey bir detayın düzgün şekilde yakalandığı görülüyor. Flaşın varlığı ışık şiddetinin yeterli olmadığı ortamlarda işe yarıyor, idare edilecek fotoğraflar yakalanıyor. HDR’nin varlığı da kameradan, özellikle gece ve gündüz yapılan manzara çekimlerinde en iyi performansın alınmasında yardımcı oluyor.

Video: Turkcell MaxiPRO5 Örnek Video (720p)

Turkcell MaxiPRO5 ile yapılan 720p çekimlerde olumlu sonuçlar alacağınızı düşünüyoruz. Yaptığımız çekimlerde görüntü kalitesinin tatmin edici seviyede olduğunu gözlemledik. El titremelerinin görüntüde yaratacağı titreşimin de nispeten düşük seviyede olduğunu gözlemledik. Video çekimi esnasında yapılan ses kaydının da kaliteli olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Multimedya

Turkcell MaxiPRO5 video tarafında MP4, H.264 ve H.263 formatlarını destekliyor. Cihazda yer alan Galeri uygulaması belleğe yüklediğimiz her video dosyasını bulmakta başarılı olamadı. Daha geniş format desteği için Google Play Store üzerinden üçüncü taraf video uygulaması indirmek daha iyi olacak gibi görünüyor. 720p MKV video testinde MaxiPRO5’in başarılı olamadığını da söyleyelim. Cihazın belleğine attığımız 720p çözünürlüklü MKV video Galeri uygulaması tarafından bulunup kütüphaneye atıldı, ancak oynatım sırasında görüntüde hafif takılmalar ve ses eksikliği gözlendi. Özetleyecek olursak, Turkcell MaxiPRO5 standart çözünürlüklü videolar için yeterli görünüyor, ancak daha iyi bir video izleme deneyimi ve bilgisayarda uygun formata dönüştürme için uğraşmama adına üçüncü taraf uygulamalara başvurmak en iyisi.

turkcell-maxipro5-inceleme-00036

Müzik tarafında MP3, WAV ve eAAC+ formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Cihazda yüklü gelen Müzik+ uygulaması kütüphanede bulunan şarkıları gösterme ve oynatma açısından başarılı, albüm kapakları da gösteriliyor. Ekolayzır özelliği sayesinde çalan müziğin profilini değiştirmek ve kulak zevkine en uygun hâli yakalamak mümkün. İnternet üzerinden müzik dinlemek isteyenler için de Turkcell Müzik uygulaması bir Turkcell telefonu olan MaxiPRO5’te hazır bekliyor. Ayrıca Turkcell Video uygulaması da internet üzerinde yüklü olan videoları izleme imkanı sunuyor.

Turkcell MaxiPRO5’in arkasında, kameranın yanında yer alan kameranın ses çıkışının orta seviyede olduğunu söylemek gerek. Sesi sonuna kadar açsak bile istediğimiz şiddeti yakalayamadık. Cihazın kutusundan çıkan kulaklıklar için de hoparlörle aynı yorumu yapabiliriz. Bununla birlikte bas ve tiz açısından dengeli ve iyi bir çizgi tutturduğunu söyleyebiliriz. Kulaklığın üzerinde yer alan kumanda gerektiği durumlarda çalan şarkıyı durdurma veya gelen çağrıyı cevaplama fırsatı sunuyor.

Sonuç

Karşımızda orta segment mensubu olarak nitelendirebileceğimiz ve doğrusunu söylemek gerekirse Turkcell’den uzun zamandır beklediğimiz bir cihaz var. Nedense Turkcell bu telefonu konumlandırırken bireysel kullanıcıları değil de, kurumsal kullanıcıları hedefleyen çizgi çizdi. Halbuki bu telefon bireysel kullanıcılar tarafından da tercih edilebilir alternatif gibi görünüyor. Kullanıcı deneyimi açısından bireysel taraftaki MaxiPRO5 ile çok farklı bir yanı olduğunu söyleyemeyiz. Tabii ki, kurumsal odaklı uygulamaların biraz daha fazla olduğunu söylemek gerek.

turkcell-maxipro5-inceleme-00009

İşim/Özelim uygulaması gelecekte akıllı telefonların hem işte hem de özel hayatta nasıl kullanılabileceğini göstermek açısından güzel bir örnek. Üstelik çalışması sırasında cihazın performansına da olumsuz bir etkide bulunmuyor. Ancak bu uygulamanın daha geliştirilmeye ihtiyacı var, belki performans açısından değil, ancak sunduğu servis ve hizmet açısından. Eğer Turkcell bu yönde olumlu adımlar atırsa Turkcell’in arkadan gelecek MaxiPRO telefonları daha çok kuruma yayılabilir. Daha fazla nitelik belki daha fazla donanım kaynağının tüketilmesi demek, ancak teknolojinin gittiği noktaya baktığımızda performans açısından olumsuza doğru bir gidiş olacağını düşünmüyoruz.

Turkcell MaxiPRO5 için belirlenen satış fiyatı 849 TL. Bu fiyattaki bir ürün için sunulan teknik özellikler, ayrıca yukarıda dile getirdiğimiz performans durumu bu telefonun piyasada kendisiyle aynı fiyata satılan ürünlerin arasından sıyrılmasına yardımcı oluyor. Android telefon satın almak, ancak 1000 TL’nin üzerine çıkmak istemeyenler için Turkcell MaxiPRO5 mantıklı bir seçim olabilir. Tabii ki, MaxiPRO5’in verimli kullanılması, beraberinde gelen Turkcell uygulamalarının en verimli şekilde kullanılması için bir Turkcell hattına sahip olunması mantıklı olacaktır. Kısacası Turkcell MaxiPRO5 sadece hedeflediği profesyonel kitle tarafından değil, bireysel kullanıcı kitlesi tarafından da tercih edilebilir ve tatmin edici bir telefon gibi görünüyor.