Turkcell’in resmi duyurusunu yaptığı MaxiPLUS5‘i düzenlenen lansman toplantısından hemen sonra test etme fırsatı bulduk. Plastikten yapılmış bir kasaya sahip olan MaxiPLUS5’in buna rağmen bayağı durduğunu söyleyemeyiz. Üstelik daha yumuşak bir plastikten yapılmış arka kapağın elde oldukça güzel bir his verdiğini söylemek gerek. Telefon gerçekten oldukça hafif ve ele iyi bir şekilde oturuyor. Cihazın tepesinde yer alan güç butonuna, sol kenarında üste doğru yer alan ses kademe tuşuna rahat bir şekilde ulaşmak mümkün. Üst bölümde 3.5 mm’lik kulaklık jakı, sağ kenarda microUSB portu yer alıyor. Bu port üzerinden hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı işleri gerçekleştiriliyor.
3.5 inç’lik, 320 x 480 piksel çözünürlüklü ekran belki düşük piksel yoğunluğu nedeniyle üst seviye telefonların sunduğu o görsel zenginliği sunmuyor, yine de Turkcell MaxiPLUS5’te fena bir ekran bulunduğunu söyleyemeyiz. Ekranın görüş açısı fena sayılmaz, kenardan bakıldığında bile ekranda nelerin olduğu az çok seçilmekte. Telefon Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile çalışsa da ekran üstü sanal kontroller yerine ekranın altında yer alan fiziksel tuşların kullanıldığını görüyoruz. Tuşlara dokunduğunuzda hafif titreşimli bir geri bildirim alıyorsunuz. Yalnız bu dokunmatik tuş bölgesinin ekran ile kasa arasına biraz sıkıştığını ve dar olduğunu söylemek gerek. Arama tuşu feda edilebilirdi. Üstelik Turkcell genel eğilim olan üç adet dokunmatik kontrol tuşu yerine dört adet tuşa yer veriyor, arama ikonu da ekran altında, diğerlerinin yanında yer alıyor. MaxiPLUS5’in yumuşak plastikli arka kapağının altında 1400 mAh’lik çıkarılabilir batarya yer alıyor. Burada 32 GB’ye kadar destekli microSD ve SIM kart yuvaları da yer almakta. Kapakla kaplı olan bölümün üzerinde 5 megapiksel çözünürlüklü, otomatik odaklı kamera yer alıyor. Arka bölümün altına doğru ise hoparlör yer almakta. Hoparlörün ses çıkış şiddeti oldukça iyi seviyede.
Turkcell MaxiPLUS5’i ilk kez açtığınızda karşınıza Turkcell Uygulama Paketleri ekranı geliyor ve buradan seçtiğiniz paket altında sunulan uygulamaların yüklenmesi işlemi başlatılıyor. Tabii ki, bu ekranı geçip daha sonraki kurulum adımlarına gelmeniz mümkün. Uygulama Paketleri uygulaması cihazın uygulama menüsünde yer alıyor ve daha sonra kullanıcılar buradan diledikleri uygulama paketleri altında sunulan uygulamaları Turkcell MaxiPLUS5’e yükleyebiliyor. Tabii, bunun öncesinde Ayarlar uygulamasına girip Bilinmeyen Kaynaklar üzerinden yükleme tercihinin etkinleştirilmesi gerekiyor. Bu arada T-Market, Güncel, Cep-T Cüzdan, Turkcell Müzik, Turkcell Video, Turkcell Seyahat, Mobil Asistan, Online İşlemler, Telefon Yöneticisi, Yedek, Pusula uygulamaları ve Turkcell web sitesi kısayolu yüklü şekilde geliyor. Bu arada TuneInRadio ve Fizy gibi müzik uygulamaları da cihazda yüklü olarak geliyor.
Turkcell MaxiPLUS5’in ilginç özelliklerinden bir tanesi yukarıda bahsettiğimiz Mobil Asistan uygulaması. iPhone 4S’teki Siri ve Galaxy S III’teki S Voice uygulamalarına benzer bir mantıkta çalışan bu uygulama sesli asistan niteliği taşıyor. En büyük farkı ise Türkçe anlaması ve konuşması, ne de olsa Turkcell tarafından geliştirilmiş. Şu anda 12 farklı komut kümesi uygulama tarafından destekleniyor, ancak yakın zamanda bunun sayısı 40’a çıkarılacak. Uygulama içinde yer alan soru işareti ikonuna dokunduğunuzda neler yaptığını göreceksiniz. Mobil Asistan’ın oldukça hızlı çalıştığını ve sizin sorunuzdaki belirli anahtar kelimeleri baz alarak cevap verdiğini belirtelim. Fatura bilgileri, hava durumu, en yakın eczane ve hastane gibi bilgilere Mobil Asistan aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün.
Yukarıdaki Turkcell uygulamaları ve T-Market uygulama mağazası dışında Google’ın servislerine ait uygulamalar ve Google Play Store mağazası da yüklü durumda. Bu da Turkcell MaxiPLUS5 kullanıcılarının binlerce ücretli ve ücretsiz uygulamaya ulaşabileceği anlamına geliyor. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile çalışan cihaz bu işletim sistemi versiyonunun genel tasarım çizgilerini yansıtıyor. Ice Cream Sandwich’in uygulama ve widget menüleri kullanılmakta, ana ekranda ise Turkcell’in birtakım özelleştirmelerini görüyoruz. Bildirim çubuğu aşağı sürüklenerek açılan bildirim tepsisi üzerinde de Wi-Fi, Bluetooth, mobil veri, otomatik döndürme gibi işlevlerin açılıp kapatılmasını sağlayan düğmeler yer alıyor. Öte yandan Turkcell MaxiPLUS5’i ilk kez kullanmaya başladığınızda ekrandaki hangi bileşenin nasıl kullanıldığını gösteren çeşitli kılavuzlar göreceksiniz. Bunlar cihaza alışmanız için kesinlikle yararlı olacaktır.
Turkcell MaxiPLUS5’in arkasındaki 5 megapiksel otomatik odaklı kamera ile fotoğraf çekmek için kullanılan uygulama Ice Cream Sandwich ile birlikte sunulan varsayılan Kamera uygulaması. Turkcell zaten oldukça iyi işlev sunan bu uygulama üzerinde fazla oynama yapmamayı tercih etmiş. Ekran üzerinde dilediğiniz yere dokunarak oraya odaklama yapmanız da mümkün. Makro performansı fena görünmüyor. Fotoğraf çekimi hızının da fena olmadığını söyleyebiliriz.
Turkcell MaxiPLUS5 ZTE tarafından üretilmiş bir telefon. 800 MHz’lik Qualcomm MSM7225A işlemci ve 512 MB RAM’in düzgün bir performans sunduğu söylenebilir. Kullanıcı arayüzünde gezinme, uygulamaları açma tatmin edici hızda gerçekleştiriliyor.
İlk izlenimlerimize göre Turkcell MaxiPLUS5 güçlü bir giriş seviyesi Android telefonu gibi görünüyor. Turkcell’in uygulama ve servisleri de bu telefonu piyasadaki diğer rakiplerinden ayrı bir yere koyacaktır. MaxiPLUS5 ile ilgili detaylı bir incelemeyi ilerleyen günlerde yayınlayacağız. O incelemede cihazın fotoğraf ve video kalitesi, Mobil Asistan sunumu, diğer uygulama bileşenlerin detayları, pil durumu gibi detayları da bulacaksınız.