Akıllı telefonların günlük hayatta giderek yaygın hale gelmesine paralel olarak genişleyen uygulama sistemi günlük haberleşme ihtiyaçlarının karşılanma biçimini de ciddi ölçüde değiştirdi. Sesli aramalar bu değişim sürecini nispeten daha küçük bir hasarla atlatırken, SMS olarak anılan kısa mesaj servisi anında mesajlaşma yazılımlarına karşı ciddi biçimde kan kaybına uğramasına neden oldu. Anında mesajlaşma uygulamalarına olan ilgi Google ve BlackBerry gibi pek çok şirketin de gözünü bu pazara çevirmesine neden olurken, SMS’in düşüşünden olumsuz etkilenen mobil operatörlerini de alternatif çözümler aramaya itti. SMS’e karşı anında mesajlaşma uygulamalarının gücünü farkeden Turkcell de yeni servisi BiP ile akıllı telefon sahiplerinin karşısına çıktı.
Turkcell BiP’i iPhone ve Android işletim sistemli akıllı telefon sahipleri kullanabiliyor. Ayrıca uygulamayı kullanmak için Turkcell abonesi olmanın zorunlu olmadığını da en baştan belirtmek gerekiyor. Turkcell BiP’i kullanacak abonelerine 3 ay boyunca sadece BiP’e ilişkin veri kullanımları için ücretsiz 1 GB internet armağan ederek abonelerini uygulamayı kullanmaları yönünde teşvik ediyor.
BiP’in işleyişi ise pek çok kişi tarafından ”en popüler anında mesajlaşma uygulaması” sıfatına layık görülen WhatsApp Messenger ile oldukça benzer bir yapıda. Kullanıcıların iTunes App Store veya Google Play üzerinden uygulamayı indirmelerinin ardından BiP’i başlattıkları zaman ilk olarak cep telefonu numaraları talep ediliyor. Cep telefonuna SMS olarak gönderilen doğrulama kodunun girilmesinin ardından kullanıcıların karşısına takma isim ve profil fotoğraflarını belirleyebilecekleri ekran çıkıyor. Bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte otomatik olarak ”Kullanıcılar” olarak adlandırılan ana ekrana yönlendirme yapılıyor.
”Kullanıcılar” bölümünün altındaysa üç sekme yer alıyor. Telefon defterine kayıtlı olan ve BiP’e katılmış kişiler BiP sekmesi altında gösterilirken, yıldız ikonuyla temsil edilen favoriler sekmesinin altında sık iletişim kurulan kişiler eklenebiliyor. Telefon defterinde kayıtlı olan kişilerin tamamı ise Hepsi sekmesinin altında görülebiliyor.
Ana ekranın sağ üst kısmında kalan konuşma balonuna dokunulduğu zaman kullanıcılar BiP’te o anda aktif olan sohbetlerin gösterildiği Sohbetler ekranına yönlendiriliyor. Kullanıcılar ekranına dönmek için yine ekranın sağ üstünde bulunan ikona dokunmak yeterli oluyor. Ekranın sol üst kısmında yer alan liste ikonuna dokunulduğunda ise ekranın sol kısmından bir araç çubuğu çıkıyor. Bu çubuk üzerinden ayarlar dahil tüm bölümlere ulaşılabilirken, kullanıcılar yine bu panel üzerinden kişisel bir durum iletisi paylaşabiliyor. BiP’te kullanıcıların istemedikleri kişilerin kendilerine mesaj göndermesini de engellemesi de oldukça kolay. Kullanıcılar ekranında istenmeyen kişinin adı üstünde küçük bir sürükleme hareketi yapıldığında ortaya çıkan menüdeki ”Engelle” ikonuna dokunarak o kişi engellenenler listesine alınabiliyor. Engellenenler listesine ekranın solundan ortaya çıkan araç çubuğu üzerinden ulaşılabiliyor.
BiP hem iOS’te hem Android’de aynı tasarım ve arayüze sahip olduğu için iki platformda da ortak bir kullanıcı deneyimi sunmayı başarıyor. His ifadeleri kısmına özel olarak eklenen ve ”Türk işi” olarak tanımlayabileceğimiz ifadeler ise BiP’e yerel ve sıcak bir hava katıyor. Mesajlaşma arayüzünün fazla kalabalıklaşmaması önemli bir özellik olarak dikkat çekerken, anında mesajlaşma uygulamalarının en popüler özelliklerinden biri olan grup mesajlaşma da BiP’teki yerini alıyor.
Turkcell’in mobil uygulama ekosisteminin en hareketli alanlarından biri konumunda olan anında mesajlaşma pazarına giriş anahtarı olan BiP, henüz çok yeni bir uygulama olmasına rağmen derli toplu arayüzü ve kapsamlı işlev setiyle dikkatleri çekiyor. Türk işi dokunuşların da bulunduğu bir anında mesajlaşma uygulaması aracılığıyla iletişim kurmak isteyenler için Turkcell BiP halihazırda en uygun seçenek özelliğini taşıyor.
İlgili >> iTunes App Store, Google Play, Turkcell