Türk Telekom’un yerli ve milli teknoloji geliştirme vizyonundan hareketle geliştirdiği, platform özellikli ilk milli dijital klavye olarak nitelendirilen Tambu, telekom operatörünün belirttiğine göre, tüketicilerle buluştuğu 2017 yılından bu yana Türk kullanıcıların en çok tercih ettiği dijital klavye olmayı sürdürüyor.
Hazırladığı Türk usulü emojileri ‘Tambuji’ ismiyle kullanıcıların beğenisine sunan Tambu, son olarak Dünya Emoji Gününe özel olarak hazırladığı 5 yeni Tambujiyi daha platforma ekledi.
Türk Telekom Dijital ve Siber Güvenlik Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Demir, “Tambu sayesinde teşekkür ederken ‘eyvallah’, evlenene, çocuğu olana ‘çeyrek altın’ ve ‘nazar boncuğu’ gönderebiliyoruz. Gelen kullanıcı talepleri doğrultusunda Dünya Emoji Günü’nde bu Tambujilerimize 5 adet daha yeni hareketli emoji ekledik. Popüler mesajlaşma uygulamalarında sıkça kullanılan emojilerden yola çıkarak Tambujilerimize yeni bir yorum getirdik. Sevgiyle ilgili içerikler hem Tambu’da hem de diğer platformlarda çok kullanıldığı için ‘kafasında kalpler uçuşan’ bir Tambuji yaptık. Türklere özgü üç adet Tambujimiz var: Bunlardan biri annelerin çocuklara terlik atmasından yola çıkarak tasarladığımız ‘üstüne terlik gelen emoji’, bir diğeri ise Türklere özgü bir alışkanlık olan çekirdek çitlemekten ilham aldığımız ‘çekirdek çitleyen emoji’. Tambu’da ay yıldız içeriğinin çok kullanıldığını gördük. Örneğin, ay yıldızlı temamız 1,2 milyon kere indirildi. Bundan yola çıkarak ‘ay yıldızlı bir kalp emojisi’ tasarladık. Bir de insanların günlük hayatta eksikliğini çektiğini düşündüğümüz ‘dua eden emoji’miz var. Kullanıcılarımız bu yeni Tambujilere Tambu klavyeden ve klavye uygulaması üzerinden erişebilecekler. Kendi kültürümüzden ilham alan içeriklerimize her geçen gün yenilerini eklemeyi sürdürürken, mevcut Tambujilerimizi de dünyadaki yeni tasarım trendlerine uygun şekilde tasarlamaya devam edeceğiz.” dedi.
Tambu’nun kişiselleştirilmiş temaları ve daha birçok renkli özelliği bir arada sunduğuna dikkat çeken Demir, “Tambu modern ve uluslararası bir platform olmakla birlikte güçlü milli ve yerli içerikleriyle Türk kültürüne hitap ediyor, halkımızın hislerine tercüman oluyor. Yurt dışında yaşayan Türkler arasında da hayli popüler olan Tambu, Avrupa’da binlerce kişi tarafından her gün düzenli şekilde kullanılıyor.” dedi.
Tambu’nun özel günlere özgü hareketli çıkartmalar üretmeye devam edeceğini belirten Demir, “Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı için hazırladığımız hareketli çıkartmalar yaklaşık üç yüz bin defa görüntülendi. Her özel güne özgü çok sevimli karakterler yaratıyoruz. Örneğin, Ramazan Bayramı çıkartmalarımızda, bayram şekeri karakterimiz, diğer karakterimiz olan yaşlı baklavanın elini öperek harçlık alıyor. Bu karakterlerle gelenek ve göreneklerimizin güzelliğini de vurguluyoruz.” dedi.
Emojiler nasıl ortaya çıktı?
Pek çok kaynak tarafından 21. yüzyılın evrensel dili olarak nitelendirilen emojiler, günümüzde tarih boyunca varolmuş tüm dillerden çok daha hızlı bir biçimde yayılıyor ve gelişiyor.
Bundan 10-15 yıl önce, telefonlarımızı daha akıllı değilken, henüz SMS ile yazıştığımız yıllarda emojiler, noktalama işaretlerinden oluşan karakterler olarak bizimleydi. Emoticon da dediğimiz bu ifadelerin ilk kullanım örnekleri aslında tahmin edilenin çok daha öncesine, 1800’lü yılların sonlarına kadar uzanıyor. Nokta, parantez ve çizgilerden oluşan yüz ifadelerinin 1881’de bir gazetede ilk kez yayınlanmasının ardından tam bir asır sonra emoticon’lar bilgisayar ekranlarında da görünmeye başladı.
Birer küçük resim olan emojiler ise, 1999 yılında Japonya’da Shigetaka Kurita tarafından icat edildi. Japonca resim anlamına gelen ‘e’ ve karakter/harf anlamındaki ‘moji’ kelimesinin birleşimiyle de Emoji kelimesi ortaya çıkmış. İngilizcedeki ’emotion’ (duygu) kelimesine benzemesi ise tamamen tesadüf. Cep telefonlarımızda bugün pek çok platformda hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak kullandığımız sarı kafalarla ise dünya ilk kez 2012 yılında tanıştı.
Dünya Emoji Günü 2014 yılından bu yana her yıl 17 Temmuz tarihinde kutlanıyor. Dünya Emoji Günü’nün 17 Temmuz’da kutlanmasının sebebi ise, pek çok platformda karşımıza çıkan takvim emojisinin 17 Temmuz gününü gösteriyor olması.