İncelemelerManşetler

Türk Telekom K8 İncelemesi

türk telekom k8 inceleme

Türk Telekom çeşitli üreticilerle gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde, belirlediği Android telefonlarını içte ve dışta kendi özelleştirmelerini taşıyacak şekilde sunuyor. Avea zamanından başlayan bu geleneğin Türk Telekom döneminde de devam ettiğini ilk olarak Honor 7 ile görmüştük. Honor 7 biraz da orta üst segmente kayan, bütçesi biraz daha rahat olan kullanıcıları hedefliyordu. Türk Telekom markalı akıllı telefonların en sonuncusu olan Türk Telekom K8 ise sahip olduğu 599 TL’lik fiyat etiketiyle giriş seviyesinde bir Android telefon arayan, fazla da ödemek istemeyenlere hitap ediyor. LG’nin bu yıl çıkardığı K serisinin üyelerinden olan K8’in özelleştirilmiş bir versiyonu olan Türk Telekom K8 ile ilgili merak ettiklerinizi bu incelemede bulacaksınız.

Tasarım

türk telekom k8 incelemeturk-telekom-k8-inceleme-4turk-telekom-k8-inceleme-31türk telekom k8 incelemetürk telekom k8 incelemeLG’nin G5 ile birlikte son 1-2 yıldır izlediği tasarım çizgisinden yavaş yavaş sapmaya başladığını görüyoruz. Buna rağmen K serisinin üyeleri G3, G4 gibi amiral gemilerinin tasarımından esintiler taşıyor. K8 için de aynı durum geçerli. LG Android telefonlarının çoğunda gördüğümüz yuvarlatılmış köşeleri Türk Telekom K8’de de görüyoruz. Bu, telefonun daha sıcak his yaratmasını sağlıyor. 599 TL fiyatı ile epey ucuz bir telefon olsa da, K8’in fiyatına göre daha pahalı görünen bir akıllı telefon olduğunu söylememiz gerekiyor. Telefonun plastik gövdesi hiç de sıradanlık yaratmıyor, arka yüzeyi tamamen kaplayan plastik kapak ise desenli ve hafif sürtünmeli yüzeyiyle hem telefonun kullanım sırasında kaymasını önlüyor, hem de kullanım sırasında hoş bir his veriyor.

144.6 x 71.5 x 8.7 mm’lik boyutlara ve 157 gr. ağırlığa sahip olan Türk Telekom K8 sahip olduğu sayısal değerlerin aksine ne çok kalın ne de çok ağır olduğu hissini veren bir telefon değil. Kenara doğru kavis yapan arka yüzeyi telefonun olduğundan daha ince hissedilmesini sağlıyor. Ayrıca plastik gövdede ağırlığın dengeli şekilde dağıtılması sayesinde telefon kullanım sırasında fazla ağır olduğuna dair bir his yaratmıyor, uzun süreli kullanımda da hemen yorgunluk vermiyor.

Türk Telekom K8’in 5 inç ekranı bulunuyor. Bugünlerde 5 inç ekranlı telefonlar için ‘standart büyüklüğe sahip telefon’ nitelendirmesini yapmak yanlış olmaz. Üstelik bu telefonların genelinde ekran çerçevesi çok geniş alana sahip olmuyor, bu da kullanımda kolaylık sağlıyor. K8, ekran-yüzey oranı bakımından ortalamanın altında kalıyor, ancak bu telefonu tek elle kullanırken hiç zorlanmadığımızı belirtmemiz gerekiyor.

K8’in 5 inç ekranının altında epey geniş sayılabilecek bir alanda sadece LG logosunun yer aldığını görüyoruz. Ekranın üst kısmında ise ahize hoparlörü ve 5 megapiksel kamera yer alıyor. Telefonun sağ ve sol kenarlarında herhangi bir tuş veya port yok. Alt kenarda microUSB portu, ana mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz ki, kulaklık jakının alt kenara yerleştirilmiş olması memnuniyet verici. Üst kenarda ise ikinci bir mikrofon daha yer alıyor.

LG, G5 ile birlikte arkaya Sihirli Tuşlar olarak adlandırdığı, kamera altına yerleştirilmiş güç ve ses tuşları grubundan vazgeçti. Ancak K8’de bu tuş takımının yer almaya devam ettiğini görüyoruz. 8 megapiksel kameranın altında güç ve ses tuşlarını görüyoruz. Telefonu sağ veya sol elde tutarken bu tuşlara rahat şekilde erişim sağlanıyor. Ancak telefon bir yüzey üzerinde dururken arkadaki ana ekran tuşuna telefonu ele almadan veya çevirmeden erişmek mümkün değil. İşte bu noktada parmağınızı ekrana iki kez tıklatarak onu uyandırabilirsiniz. Bu arada arka kameranın hemen yanında LED flaşın bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

K8’in arka kapağı kolaylıkla çıkarılıyor. Böylelikle yerinden çıkarılabilir ve değiştirilebilir pile, üst üste yerleştirilmiş microSD ve nanoSIM kart yuvalarına erişmek mümkün oluyor. Kart yuvaları ve pilin birbirinden farklı yerlere konumlandırılması pili yerinden çıkarmadan değişimin yapılabileceği anlamına geliyor. Yine de, SIM kartı değiştirdikten sonra Türk Telekom K8’i yeniden başlatmanız gerekiyor.

Arka kapağın üstünde LG logosunun yanı sıra Türk Telekom logosu da yer alıyor. Böylelikle onun Türk Telekom’a özel bir telefon olduğunu açık şekilde anlıyoruz. Logonun hemen sol tarafında küçük bir hoparlör ızgarası var. Bu ızgaradan çıkan sesin seviyesi yeterli derecede, ancak bir ortamda arkadaşlarınızla daha berrak ve yüksek şiddette sese sahip bir müzik keyfi istiyorsanız, Bluetooth hoparlörden yardım almanızda fayda var gibi görünüyor.

Donanım ve Performans

türk telekom k8 incelemeTürk Telekom K8’de 5 inç, 720 x 1280 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran bulunuyor. Bu ekran 294 ppi piksel yoğunluğuyla keskinlik ve netlik açısından yeterli seviyede. Biraz dikkatli baktığınızda pikselleri fark edeceksiniz, ancak bu genel görsel kalite açısında herhangi bir sorun yaratmıyor. Ekran parlaklığı epey iyi, renkler biraz daha soğuk tarafa doğru kaçıyor. Kısacası, Türk Telekom K8 gibi 599 TL fiyata sahip telefon için bu ekran epey iyi görünüyor.

türk telekom k8 incelemetürk telekom k8 incelemetürk telekom k8 incelemeİşlemci tarafına baktığımızda MediaTek’in MT6735 yongasetini görüyoruz. Dört Cortex-A53 çekirdekli 1.3 GHz işlemciye Mali-T720 GPU ve 1.5 GB RAM destek oluyor. 8 GB dahili hafıza pek yeterli olmaz gibi görünüyor, birkaç uygulama, bir iki tane oyun ve birkaç gün boyunca çekeceğiniz fotoğraf ve videolarla bu dahili depolama alanını çabucak bitirmeniz olası. Bu nedenle 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kart yuvasını boş bırakmamanız iyi olacaktır. En güzeli 32 GB kapasiteli bir bellek kartını da K8 ile birlikte edinmeniz.

Benchmark testlerinde Türk Telekom K8’den yüksek puanlar elde etmesine dair bir beklentimiz yoktu. AnTuTu Benchmark testinde 30 bin civarında bir puan alan telefon geçen yılın başlarında gördüğümüz orta segment Android telefonlarının puanlarını almayı başarıyor. Benzer şekilde GeekBench’te elde edilen sonuçlar da 2013 ve 2014’ün üst sınıf telefonlarının elde ettiği puanlarla aynı seviyede.

türk telekom k8 incelemeHer ne olursa olsun, bu telefon e-posta ve sosyal ağları takip, internette gezinme, fotoğraf ve video çekme gibi, hitap ettiği kitlenin beklentilerini rahatlıkla karşılayacak nitelikte. Oyun tarafından bahsedecek olursak, Asphalt 8 Airborne gibi bir oyunu, grafik kalitesi ve hızı amiral gemisi telefonlardakine göre daha düşük seviyede olsa da, akıcı ve gayet zevk verici şekilde oynamayı başardık.

Türk Telekom K8’de 2125 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pilin kapasitesi ortalamalarda gezinmesine karşın K8’in tek şarjla bir günü aşan ve hatta ikinci günü de tamamlamaya yaklaşan bir performans sunmasını sağlıyor. Değiştirilebilir olması, ihtiyaç duyduğunuzda, eğer elinizde varsa yedek bir pille kolaylıkla değişim yapıp yolunuza kaldığınız yerden devam edebileceğiniz anlamına geliyor. K8’de yer alan yönetim araçları ve pil tasarruf modları sayesinde de pili daha idareli şekilde kullanabilirsiniz.

türk telekom k8 incelemeKablosuz bağlantı tarafına baktığımızda K8’in 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi standart hâlini alan bağlantı özelliklerine sahip olduğunu görüyoruz. İşin bir de 4.5G tarafı var. Türk Telekom bu telefonu en uygun fiyatlı 4.5G telefonu olarak pazarlıyor ve gerçekten de bu telefon çok uygun fiyata 4.5G hızlarından yararlanma fırsatı veriyor. Kategori 4 LTE desteği sayesinde 150 Mbps’ye kadar indirme ve 50 Mbps’ye kadar yükleme hızlarını destekliyor. Bu destek de günümüzde optimum 4.5G deneyimi için yeterli. 3G tarafında da 42.2 Mbps maksimum indirme hızlarına ulaşmayı sağlayan HSDPA desteğini görüyoruz.

Yazılım

Türk Telekom K8 gibi giriş seviyesi telefonda en çok memnun eden noktalardan bir tanesi de en güncel Android sürümüyle yüklü geliyor olması. Android 6.0 Marshmallow ile yüklü olarak gelen telefonda LG’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü de görüyoruz. LG G5 ile gelen 2016 model kullanıcı arayüzü yerine K8’de geçen yılın tasarımını içeren bir kullanıcı arayüzü görüyoruz. Onu diğer LG telefonlarından ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi de sahip olduğu Türk Telekom özelleştirmeleri.

türk telekom k8 incelemeTıpkı Honor 7’de olduğu gibi, K8’de de kilit ekranını güzel bir duvar kağıdı süslüyor. Galata Kulesi’nin görüntüsü Türk Telekom’un farklı renkte üçgenleriyle bir hayli hoş görünüyor. Kilit ekranı üzerinden en son bildirimleri görüntülemenin yanı sıra mesajlar, telefon, kamera gibi en çok kullanılan uygulamalara da ulaşmak mümkün oluyor. K8’in ekran uyandırma tuşu arkada yer aldığı için, telefon bir yüzeyen konulduğunda ekranı açmak zahmetli olabilir. Ancak LG’nin KnockOn olarak adlandırdığı ve telefonlarında uzun zamandır bulunan yazılım tabanlı özellik sayesinde ekran kapalıyken iki kez hafifçe tıklatarak kilit ekranını açabilirsiniz.

türk telekom k8 incelemeAna ekranda da Türk Telekom’a özel bir duvar kağıdı görüyoruz. Bunun yanı sıra Türk Telekom’un Online İşlemler Mobil, Müzik, Mobil Dergi, Tivibu Spor gibi uygulamaları da yüklü olarak sunuluyor, bunlara doğrudan ana ekran üzerinden erişmek mümkün oluyor. Müzik ve Online İşlemler gibi uygulamaların widget’larını da ana ekrana ekleyebilirsiniz.

Türk Telekom’un yüklü olarak sunduğu uygulamaların dışında Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları K8’de mevcut. Bir de LG’nin yüklü olarak sunduğu çeşitli araçlar ve uygulamalar var. LG SmartWorld üzerinden de K8’e uygulama, oyun yüklemeniz mümkün. Ayrıca aynı kaynaktan farklı temalar da indirebilir, K8’in kullanıcı arayüzüne farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Kamera

türk telekom k8 incelemeTürk Telekom K8’in arkasında 8 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Önde de 5 megapiksel çözünürlüklü ikinci bir kamera mevcut. LG’nin daha önceki telefonlarında gördüğümüz kamera deneyimini K8’de de pek fazla fark olmayacak şekilde görüyoruz. Örneğin ekran kapalıyken arkadaki ses kısma tuşuna basılı tutarak kamerayı açabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Yine aynı şekilde kamera uygulaması açıkken arkadaki ses kısma tuşuna basarak fotoğraf çekebilirsiniz.

Kamera uygulamasında yer alan Basit mod, ekranda sadece menü ve geri tuşlarının görünmesini sağlıyor. Ekranda odaklama yapmak istediğiniz noktaya dokunun, sonrasını K8’e bırakın. Eğer isterseniz üç noktalı menü ikonuna tıklatarak Temel moda geçebilirsiniz. Burada fotoğraf ve video çekim tuşları aynı ekranda alt alta görüntüleniyor. Sol tarafta ise flaş ve diğer ayarlara hızlı erişim imkanı sunuluyor. Genel olarak Kamera uygulaması sade arayüzüyle fotoğraf ve video çekimini gayet seri şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor.

K8’in arka kamerasıyla çekilen bazı kareler bizi hayli şaşırttı. Özellikle yakın çekimlerde yaptığı netleme, sunduğu renk doğruluğu ve canlılığıyla K8 gerçekten iyi iş çıkarıyor. Loş ışıklı ortamlarda gürültü ve bulanıklık gözlense de, bunların da fazla rahatsız edici seviyelerde olmadığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak arka kamerayla çekilen fotoğraflar geçer not alıyor. Ön kamera da ihtiyaç duyduğunuzda yeterli keskinlikte ve detaylar konusunda da tatmin edici selfie fotoğraflar üretecektir.

https://www.youtube.com/watch?v=SVg3Has1B2w

Video tarafında K8’in arka kamerası 1080p Full HD video kayıt imkanı sunuyor. Öndeki kamera da 720p video kayıt özelliğine sahip. Özellikle arka kamera, işiniz düştüğünde video çekimi konusunda da hayatınızın birçok alanında ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecektir.

Sonuç

Akıllı telefon fiyatlarının giderek daha da arttığı günümüzde Türk Telekom K8 gibi bir telefonu 599 TL gibi bir fiyata bulmak gerçekten oldukça ilginç. Tasarım, ekran gibi unsurlar bakımında bu telefonun fiyatının üstünde kalite sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Performans da gayet makul seviyelerde. Kamera çözünürlüklerini yüksek bulmayabilirsiniz, ancak çıkartacağı bazı işlerle sizi şaşırtmayı başaracaktır. Pil konusunda da K8 sahiplerini yarı yolda bırakmayacak bir performans sergiliyor. Türk Telekom’un yazılım tarafında yaptığı katkılar da telefonun sunduğu deneyimi zenginleştiriyor.

turk-telekom-k8-inceleme-234.5G desteğine sahip olması da Türk Telekom K8’in en önemli artılarından bir tanesi. Eğer bugünlerde telefonunuzu değiştirmek ve cüzdanınızdan fazla para çıkarmadan bir 4.5G uyumlu telefona sahip olmak istiyorsanız, K8 en makul seçeneklerden biri olarak sizi bekliyor.