Teknoloji

Türk Telekom’dan 2024’te mobilde rekor büyüme ve güçlü performans

türk telekom

Türk Telekom, 2024 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 5 reel artışla 63,2 milyar TL konsolide gelir elde etti. FAVÖK, yüzde 22,2 oranında artarak 23,9 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı da 530 baz puan iyileşerek yüzde 37,8 seviyesine yükseldi.

Türk Telekom’un 2024’ün ilk yarısında net kârı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla hızla toparlanarak 2,5 milyar TL olarak kaydedildi. Şirket, 2024 yılı hedeflerini korurken, yılın ikinci yarısında performansını daha da artırmayı hedefliyor.

Türk Telekom, dijital dönüşümdeki lider konumunu sürdürerek 2024 ikinci çeyrek itibarıyla 52,6 milyon aboneye ulaştı. Fiber altyapısını genişleten şirket, fiber ağ uzunluğunu 449 bin kilometreye çıkardı ve 32,4 milyon haneyi fiber kapsama alanına dahil etti.

2024 yılının ilk yarısında güçlü performans

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 2024’ün ilk yarısındaki performansları hakkında yaptığı açıklamada, sabit internet abone sayısının yüzde 1,8 artışla 15,2 milyona, fiber abone sayısının ise 13,2 milyona ulaştığını belirtti. Önal, mobil abone sayısının 26,3 milyona çıktığını ve özellikle faturalı hatlarda son 12 ayda rekor bir artış kaydettiklerini vurguladı. 1,9 milyon net faturalı abone kazanımıyla sektör lideri olduklarını açıklayan Önal, mobil segmentteki gelir artışının yüzde 20 olduğunu ifade etti.

Önal, 2024 yılı ilk yarısında yapılan yatırımlarla mobilde kapsama alanını genişlettiklerini ve müşteri memnuniyetine odaklanan stratejilerinin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Mobil segmentteki büyümenin temel faktörlerinin, iş süreçlerindeki iyileştirmeler ve sürdürülebilir stratejiler olduğunu belirtti.

“Fiber Mobilite Çağı” başlıyor

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, fiber ağlarının Türkiye genelinde yaygınlaştığını ve yeni bir “Fiber Mobilite Çağı” başlattıklarını açıkladı. Önal, LTE baz istasyonlarının yüzde 52’sinin fiberle bağlandığını ve bu oranın 5G döneminde daha da önem kazanacağını belirtti. 5G’ye geçildiğinde, fiber altyapısının avantajlarının daha net görüleceğini ifade eden Önal, fiber mobilitenin Türkiye’nin dijital dönüşümündeki önemine dikkat çekti.

Teknoloji ihracında liderlik

Önal, Türk Telekom’un sadece Türkiye’de değil, dünya çapında teknoloji çözümleri ürettiğini ve ihraç ettiğini vurguladı. Özellikle 5G ve yeni nesil genişbant teknolojilerinde lider konumda olduklarını belirten Önal, şirketin uluslararası patent sayısının 71’e ulaştığını ve bu teknolojilerin dünya genelinde kullanıldığını açıkladı.

Türk Telekom’un dijital altyapısının, Türkiye’nin teknoloji altyapısı olduğunu belirten Önal, ülkenin en ücra köşelerine kadar fiber ağ döşediklerini ve bu ağların tüm paydaşlar tarafından kullanılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: 5G’de en hazır operatör biziz

Önal, 5G alanında Türk Telekom’un rakipsiz fiber altyapısıyla en hazır operatör olduğunu belirtti. LTE baz istasyonlarının yarısından fazlasının fiberle bağlı olduğunu ve bu sayede 5G’ye geçişte avantajlı olduklarını vurgulayan Önal, yerli ve milli 5G teknolojileri geliştirme konusunda çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.