Teknoloji

Turing Phone siparişleri açıldı: Hem güvenli hem sağlam Android telefonu

turing-phone-050815-1

Android telefonunun hem farklı hem de güvenli olmasını isteyenler için Turing Robotic Industries adlı az bilinen bir şirket ilgi çekici bir Android telefonu geliştirildi. 1936 yılında bilim insanı Alan Turing tarafından icat edilen ve matematiksel hesaplamalar yapan Turing makinesinin bu şirkete adını verdiğine dair şüphemiz yok.

Sıvı metal tasarım

Turing Phone’u eşsiz kulan özelliklerin başında telefonun çerçevesinin ve dış kaplamasının “likit morfin” olarak adlandırılan bir tür malzemeden yapılmış olması. Bu sıvı metal, Turing Robotic’in iddiasına göre hem çelik hem de titanyumdan daha güçlü. Bundan dolayı Turing Phone kolaylıkla bükülemez veya kırılamaz olmalı, ayrıca dış yüzeyi zaman zaman aynaya benzer yansıtma kalitesi varmış hissi uyandıracak.

Uçtan uca güvenlik

Sıvı metalin dışındaki bir diğer ilgi çekici özelliği de uçtan uca şifreleme desteği sunması. Verilerini korumayı önceliği hâline getirenler için Turing Phone epey ideal görünüyor. Bütün veriler cihazda şifreleniyor ve depolanıyor. Bu da verilerin içeride güvenli şekilde tutulacağı anlamına geliyor. Turing Robotics kendisine ait uçtan uca ve dağıtılmış kimlik doğrulama mekanizmasını geliştirmiş ve bu mekanizma Turing Taklit Anahtarı adı verilen bir unsuru da barındırıyor.

Anlayacağınız, Turing Phone’un karmaşık bir güvenlik mekanizması var, ancak Turing Robotics şifreleme sisteminin çok güvenli olduğunu ve kötü niyetli korsanların Turing’in kendi uygulamaları içinde tutulan hassas verilere veya mesajlara erişmesinin, iletişimde araya girmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylüyor.

turing-phone-050815-2

Turing Phone’un teknik özellikleri

Turing Phone’da kulaklık jakı veya USB konnektörü yok. Wallaby Magstream olarak adlandırılan ve Apple’ın MagSafe adaptör ucuna benzeyen yeni bir bağlantı tipi üzerinden şarj işlemi gerçekleştiriliyor. Ayrıca parmak izi okuyucusu da telefon üzerinde mevcut.

Var olan diğer teknik özellikler arasında 2.5 GHz Snapdragon 801 işlemci, 3 GB RAM, 5.5 inç 1080p Full HD ekran, 13 megapiksel arka kamera, 8 megapiksel ön kamera, 3000 mAh kapasiteli ve sabit pil, entegre NFC yongası, 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, dahili GPS/GLONASS ve çeşitli sensörler yer alıyor.

Öte yandan Turing Phone nano kaplama (Binnacle Ocean Master IPx8) sayesinde suya tamamen dayanıklı. Corning Gorilla Glass 4 ekran camı da sağlamlığın bir başka göstergesi. microSIM kart kullanan telefon 151.80 x 77.10 x 9.05 mm.’lik boyutlara sahip.

Android Lollipop ile çalışıyor

Android 5.1 Lollipop ile yüklü olarak gelecek Turing Phone Google Play’e erişebilecek ve Google’ın uygulamaları da telefonda yüklü olarak bulunacak. Bu arada Android’in üstünde Turing Robotic’in geliştirdiği “Turing Æmæth UI” kullanıcı arayüzü bulunacak.

Turing Phone ne zaman çıkacak?

Turing Phone için yurt dışında ön sipariş süreci başladı. Telefonun Beowulf, Pharaoh, Cardinal gibi üç farklı renk seçeneği bulunuyor. Ayrıca 16 GB, 64 GB ve 128 GB kapasiteli depolama alanı seçenekleri arasından tercih yapmak mümkün olacak. 16 GB kapasiteli ve SIM kilitsiz modelin yurt dışı fiyatı 610 dolar olarak belirlenmiş. Diğer modeller de sırasıyla 740 ve 870 dolardan alıcı bulacak.

Turing Robotics daha önce Turing Phone’un başlangıç aşamasında sadece 10 bin adet üretileceğini söylemişti.