Yarı iletken üretim devi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), çiplerini Huawei’ye yasadışı yollarla ilettiği iddia edilen bir müşterisine çip sevkiyatını durdurdu. Bloomberg’in haberine göre, TSMC, çiplerinin Huawei’nin yapay zeka hızlandırıcılarında kullanıldığını ABD hükümetine bildirdi. Ancak bu şirketin Huawei adına mı hareket ettiği ya da hangi ülkede faaliyet gösterdiği henüz kesinleşmedi.
TSMC, Ekim ortasında çiplerinin Huawei ürünlerinde yer aldığını fark ettikten sonra bu şirkete sevkiyatı durdurdu. Şirket, durumu hem ABD hem de Tayvan hükümetine iletti ve olayı derinlemesine araştırdığını belirtti. Bloomberg’in kaynaklarına göre, olayın hassasiyeti nedeniyle isimlerinin gizli tutulmasını talep ettiler.
Dün, Bloomberg ve Financial Times, Kanadalı araştırma firması TechInsights’ın Huawei’nin yapay zeka hızlandırıcılarında TSMC çiplerini tespit ettiğini duyurdu. Bu durum, ABD yaptırımlarının açık bir ihlali anlamına geliyor. Olay, Huawei’nin bu çipleri nasıl elde ettiği konusunda soru işaretleri doğururken, üçüncü bir şirketin bu işin içinde olabileceği ihtimali güçleniyor.
ABD Ticaret Bakanlığı, 2020 yılında Huawei’ye karşı ticaret kısıtlamaları getirmiş ve şirketin yabancı firmalar tarafından üretilen çiplere erişimini yasaklamıştı. Bu yılın başlarında ise ABD hükümeti, Intel ve Qualcomm’un Huawei için çip üretme lisanslarını iptal ederek yaptırımları daha da sıkılaştırdı.
Huawei: 2020’den bu yana TSMC çiplerini kullanmıyoruz
TSMC, Ticaret Bakanlığı’na daha önce verdiği bir açıklamada, Eylül 2020’den bu yana Huawei ile herhangi bir iş ilişkisi olmadığını belirtmişti. Şirket, Bloomberg’e de yaptığı açıklamada, bu tarihten sonra Huawei için çip üretmediklerini doğruladı. Huawei ise dün yaptığı açıklamada, 2020’deki kısıtlamalardan bu yana TSMC’den çip almadığını duyurdu.
Huawei’nin, TSMC yerine Çin’in en büyük yarı iletken üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) aracılığıyla çip tedarik ettiği düşünülüyor. Buna Huawei akıllı telefonlarında kullanılan 7 nanometrelik işlemciler de dahil. Ancak ABD yetkilileri SMIC’in bu çipleri yeterli ölçekte üretebilme kapasitesine sahip olup olmadığından şüphe duyuyor.