Apple için 10 nm. mimarisiyle A11 yonga setini üreten TSMC 7 nm. yonga üretimine de taleplerdeki artışın ardından hız verdi. Sektörel kaynakların verdiği bilgiye göre; Qualcomm, MediaTek ve Huawei gibi şirketlerden gelen talep artışının ardından TSMC’nin üretimde gaza bastığı belirtiliyor.
Söz konusu üç şirket kendi yongalarını tasarlasa da, üretimi doğrudan gerçekleştirmiyor. TSMC’nin adına üretim yaptığı bu üç şirket de 10 nm. mimarisini atlayıp doğrudan 7 nm. mimarisiyle üretilmiş yongalara geçiş yapmayı istiyor.
7 nm. mimarisi, TSMC tarafından “N7” olarak tanımlanıyor. Şirket, N7 mimarisine sahip yongalar için geniş ölçekli üretime 2018’in ikinci çeyreği itibarıyla başlamıştı. Yılın dördüncü çeyreği itibarıyla 7 nm. yonga satışlarının TSMC’nin toplam satışlarındaki payının yüzde 20 seviyesine çıkması öngörülüyor. Önümüzdeki yıl N7+ mimarisine geçiş yapmayı planlayan şirket, burada EUV litografi teknolojisini kullanacak. Samsung’un 7 nm. EUV yongalarının üretimine 2018’in ikinci yarısı itibarıyla başlaması bekleniyor. Söz konusu teknoloji, yonga üreticilerine silikon yonga plakaları üzerine oyma baskıların işlenmesi konusunda avantaj sağlıyor.
TSMC CFO’su Lora Ho, yılın ilk çeyreği itibarıyla 10 nm. yongalarının satışlarındaki payının yüzde 19 seviyesinde olduğunu belirtti. Yılın dördüncü çeyreği itibarıyla bu oranın yüzde 10’a inmesini öngören şirket, aradaki farkın 7 nm. yongalar üzerinden elde edilmesini bekliyor. Mimari küçüldükçe yongaların daha az enerji tüketerek daha fazla performans göstermesi mümkün oluyor.
TSMC 7 nm. mimarisini Apple için ürettiği A12 yongasında da kullanıyor. A12’nin 2018 model iPhone’ların kalbinde yer alması bekleniyor.