ABD Başkanı Trump, cuma günü yayınladığı özel kararla ByteDance’e, TikTok’un ABD’deki işlerini satmak veya bünyesinden ayırmak için 90 günlük süre tanıdı.
Trump söz konusu kararında, “Beni ByteDance’ın … Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliğini tehlikeye atacak şekilde harekete geçebileceğine inandıran güvenilir kanıtlar var.” ifadesinde yer verdi ve ulusal güvenlikle ilgili endişelerini işaret etti. ByteDance Çin merkezli bir şirket ve Trump yönetimi şirketin Amerikanlar’a ait bilgileri Çin yönetimiyle paylaşabileceğini öne sürüyor. Ne var ki şirket, bu iddiaları yalanlıyor.
Alınan karar TikTok için biraz daha fazla süre tanınması anlamına geliyor. Trump, 6 Ağustos’ta aldığı kararda, “bilgi ve iletişim teknolojisi tedarik zinciri ile ilgili ulusal acil durumu ele almaya” yönelik bir karar doğrultusunda TikTok’un ana şirketi ByteDance ile ABD’li şirketlerin yapacağı her türlü işleme kısıtlama getirmişti. Bu karar ByteDance’in 20 Eylül tarihine kadar TikTok’u satmaması durumunda devreye girecekti. Şimdi bu süre 12 Kasım’a kadar uzatılmış oldu.
En son başkanlık kararı ByteDance’in ABD kullanıcılarından aldığı herhangi bir TikTok verisini yok etmesini ve tüm verinin yok edildiği zaman bunun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Dış Yatırım Komitesine rapor edilmesini zorunlu kılıyor. Aynı zamanda ByteDance’in TikTok’un öncesi olan ve 2017’de satın aldığı Musical.ly uygulamasına ait tüm verileri de yok etmesi zorunlu tutuluyor. 45 günlük süre tanınan ilk kararda bu tür zorunlu maddeler bulunmuyordu.
ByteDance konuyla ilgili olarak yayınladığı basın açıklamasında, “Daha önce de söylediğimiz gibi, TikTok 100 milyon Amerikalı tarafından seviliyor çünkü eğlence, kendini ifade etme ve bağlantı için bir yuva.” dedi. “Önümüzdeki yıllar boyunca platformumuzda içerik oluşturan ailelere neşe ve anlamlı kariyer getirmeye devam etmeye kararlıyız.”
Microsoft son zamanlarda TikTok’u satın almak için görüşmeler yürütüyor. Ne var ki, şirketin kurucularından Bill Gates, bu satın alma girişimini zehirli bir kadehe benzetmişti. Twitter da ilgilenen şirketler arasında gösteriliyor. Cuma günü yayınlanan yeni başkanlık kararının satın almanın seyrini nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Ancak Microsoft, görüşmeleri 15 Eylül 2020 tarihinden önce tamamlamayı beklediğini kaydetmişti. Teoride Trump’ın verdiği ilk süre Microsoft için yeterli görünüyordu. Bu son karar işin seyrini değiştirir mi, onu da ilerleyen günlerde göreceğiz.