TeknolojiUlaşım

Toyota’nın füturistik şehri Woven City, ilk sakinlerini karşılamaya hazırlanıyor

toyota woven city

Toyota, Japonya’da eski bir fabrika arazisinde inşa ettiği Woven City projesinde sona yaklaşıyor. 10 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirilen bu geleceğin şehri, 2025 yılında ilk sakinlerini ağırlayacak. CES 2025 kapsamında yapılan açıklamada, Toyota, projenin birinci aşamasını tamamladığını duyurdu.

Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda, CES’te düzenlenen basın toplantısında Woven City’nin sadece bir yaşam alanı olmadığını vurgulayarak, “Woven City, insanların yeni ürün ve fikirler geliştirebileceği bir yer. Burası, sakinlerin güvenli bir ortamda mucitlere fikirlerini test etme fırsatı sunduğu bir laboratuvar” dedi.

2025 yılının sonbaharında ilk 100 kişi Woven City’ye taşınacak. İlk etapta Toyota ve alt kuruluşu Woven by Toyota çalışanlarından oluşacak bu grup, daha sonra dışarıdan mucitler ve ailelerinin katılımıyla genişleyecek. Birinci faz tamamlandığında şehirde toplam 360 kişi yaşamaya başlayacak.

Toyota, bu sakinlere “Weaver” adını veriyor. Şirket, bu kişilerin “hareketliliğin sınırlarını genişletmeye ve daha refah bir toplum inşa etmeye” kararlı bireyler olduğunu ifade ediyor. İlk yerleşimciler arasında gıda hizmetleri sektöründen yenilikçi girişimlerin yer alması dikkat çekiyor. Örneğin, bir otomat şirketi ve kahve deneyimlerini yeniden tanımlamak isteyen bir girişim projeye dahil edilmiş durumda.

Toyoda, ayrıca engelli bireyler için motorlu tekerlekli sandalyeler, koşucular için güvenlik sağlayan kişisel drone’lar ve yaşlı bireyler için robot evcil hayvanlar gibi fikirleri de paylaşarak, projenin kapsayıcılığını vurguladı.

Woven City, Japonya’nın Fuji Dağı eteklerinde, ünlü Danimarkalı mimar Bjarke Ingels tarafından tasarlanan yapılarla hayata geçiriliyor. İlk aşama tamamlandıktan sonra, ikinci fazda şehrin nüfusu 2000 kişiye ulaşacak şekilde genişletilecek. Şehirdeki enerji altyapısı, Toyota’nın hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle desteklenecek.

Woven City’nin ismi, farklı kullanıcı tiplerine özel olarak tasarlanmış üç farklı yolun “dokunması” fikrinden geliyor. Yollar; hızlı araçlar, düşük hızlı araçlarla yayalar ve yalnızca yayalara ayrılmış park benzeri alanlar için ayrı olarak planlanmış durumda.

Toyota Woven City 2026’da ziyaretçilere açılacak

Şehir şimdilik özel bir alan olarak kalsa da Toyota, 2026 itibarıyla genel ziyaretçilere de açmayı planlıyor. Ancak bu yenilikçi şehir, hareketlilik alanındaki Toyota’nın genel stratejisine nasıl entegre edileceği konusunda bazı soru işaretlerini barındırıyor. Şirket, elektrikli araçlar konusunda rakiplerinden geride kalmış durumda ve ABD pazarında yalnızca bir tam elektrikli model sunuyor.

Woven City, otomotiv şirketlerinin yeni teknolojiler test etmek için büyük alanlar kurduğu bir gelenekten gelse de, gerçek bir şehirde yaşayan insanlar üzerinden bu konsepti genişletmesiyle fark yaratıyor. Toyota, bu projede daha yüksek bir yaşam kalitesi vadederek veri gizliliği ve güvenlik konusundaki endişelere dikkat çekeceğini ifade ediyor. Proje, Japonya’da LEED for Communities Platinum sertifikası alan ilk girişim olma özelliğini taşıyor.